Web Analytics
scris joi, 24.06.2021

Scriitorul Marin Preda venea cu căruţa, să vândă grâu la Piteşti

În volumul memorialistic „Viața ca o pradă”, marele scriitor Marin Preda, născut la Siliștea-Gumești (Teleorman), nu vorbește despre Pitești, ci doar de biblioteca din Miroși, de unde lua cărți cu împrumut, și de Liceul Pedagogic din Câmpulung, unde a vrut să se înscrie, dar a fost… respins, pe motiv că are… miopie!!!

Scriitorul Marin Preda venea cu căruţa, să vândă grâu la Piteşti

În schimb, Marin Preda, la o întâlnire cu numeroșii săi cititori din Pitești din anul 1973, face o mărturisire importantă: „Piteștiul este orașul de care mă leagă amintiri foarte dragi, de pe vremea când veneam cu căruța cu grâu aici, la Pitești, unde trebuia să vindem acel grâu, să facem rost de bani. Piteștiul a rămas în amintirea mea ca un oraș de vis. Erau în el multe căruțe, foarte mulți cai, convoaie nesfârșite, care astăzi au dispărut”.
Să notăm că aceste lucruri se întâmplau până când scriitorul a împlinit 15 ani. Păcat că nu l-a primit Câmpulungul, Marin Preda făcând liceul tocmai în Ardeal.
Jean Dumitraşcu

Citește și Scriitorul şi profesorul argeşean Ion Lică Vulpeşti

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...