Scriitorul Marin Preda venea cu căruţa, să vândă grâu la Piteşti

de | 24.06.2021 13:05 | Actualitate, Cultura, Home

În volumul memorialistic „Viața ca o pradă”, marele scriitor Marin Preda, născut la Siliștea-Gumești (Teleorman), nu vorbește despre Pitești, ci doar de biblioteca din Miroși, de unde lua cărți cu împrumut, și de Liceul Pedagogic din Câmpulung, unde a vrut să se înscrie, dar a fost… respins, pe motiv că are… miopie!!!

În schimb, Marin Preda, la o întâlnire cu numeroșii săi cititori din Pitești din anul 1973, face o mărturisire importantă: „Piteștiul este orașul de care mă leagă amintiri foarte dragi, de pe vremea când veneam cu căruța cu grâu aici, la Pitești, unde trebuia să vindem acel grâu, să facem rost de bani. Piteștiul a rămas în amintirea mea ca un oraș de vis. Erau în el multe căruțe, foarte mulți cai, convoaie nesfârșite, care astăzi au dispărut”.
Să notăm că aceste lucruri se întâmplau până când scriitorul a împlinit 15 ani. Păcat că nu l-a primit Câmpulungul, Marin Preda făcând liceul tocmai în Ardeal.
Jean Dumitraşcu

Citește și Scriitorul şi profesorul argeşean Ion Lică Vulpeşti

Acest articol este despre: marin preda

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Se reduce prețul la energie și la gaze
Se reduce prețul la energie și la gaze

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va lua o serie de măsuri pentru facturi prin OUG. El a declarat că la consumatori se va percepe un preț de 0,68 bani/kw oră la factura de curent electric. "Am reuşit să ajungem la un acord astfel încât la energie plafonul...

Fiesta latino-americană la Filarmonica Pitești
Fiesta latino-americană la Filarmonica Pitești

Filarmonica Piteşti organizează joi, 20 ianuarie, de la ora 19:00, în Sala ”Simfonia” a Centrului Multifuncţional, un nou concert simfonic. La pupitrul dirijoral se va afla, în premieră, dirijorul argentinian Ramiro Arista. În program: Arturo Márquez – ”Danzón No. 2”,...