Web Analytics

„Scopul meu imediat a fost să elimin fricţiunile din interiorul instituţiei”

de | 18.12.2020 10:34 | Actualitate, Dezvăluiri

# O discuție despre anchete, pandemie și dosare grele cu șeful Poliției Câmpulung, comisarul-șef Marian Iordache
Poliția Câmpulung are șef muscelean. Originar din Pietroșani, comisarul-șef Marian Iordache a fost numit la comandă în plină stare de urgență, în martie 2020, după pensionarea lui Gheorghe Ciolan. Misiune grea și din cauza pandemiei, și din cea a problemelor interne și de imagine ale instituției. Împuternicit la conducere, cu prelungire, până în martie 2021, șeful polițiștilor musceleni ne-a vorbit despre cum a gestionat situația până în prezent și despre care îi sunt țintele profesionale pe mai departe.
# Domnule comisar-șef, în urmă cu ceva timp ați primit din nou împuternicire la comandă. Ce va urma după aceea?
– Eu am mai activat la Poliția Câmpulung în urmă cu două decenii, pe Cercetare Penală. Am revenit aici cu drag și cu inima deschisă, atunci când mi s-a făcut propunerea, așa că, atunci când postul va fi scos la concurs, nu voi ezita să particip. Vreau să continui la Câmpulung.
# Ce ați găsit aici când ați revenit?
– Ce pot să vă spun?… Este cunoscut faptul că au existat mici fricțiuni între polițiști, așa că obiectivul meu numărul unu a fost crearea unui climat socio-profesional propice obținerii unor rezultate bune. În primul rând în interiorul instituției, pentru ca polițiștii să își desfășoare activitatea în condiții normale. Având toate acestea în interior, bineînțeles că scopul este măcar menținerea nivelului de infracționalitate, reducerea acestuia, dacă se poate. Dar și acela ca, implicit, prin activitățile noastre, să recâștigăm încrederea câmpulungenilor și nu numai, a tuturor muscelenilor, pentru că avem și 27 de comune în coordonare. Iar lucrurile s-au mai liniștit, chiar am primit aprecieri din partea instituțiilor și a cetățenilor. Sper să continuăm așa.
# Dincolo de fricțiuni, s-a tot vorbit și de anchetarea unor polițiști, inclusiv complicități cu traficanții de carne vie…
– Au fost niște verificări la București, în urma unor reclamații. În mare măsură nu au fost constatate nereguli de fond, poate niște chestiuni mici de formă. Ca dovadă, polițiștii nu au fost sancționați în urma acestora. Maximum s-au primit atenționări.

„Toate cercetările polițiștilor s-au finalizat prin atenționări sau clasări”

# Dar acum există polițiști din Muscel care să fie subiecți ai unor anchete disciplinare sau penale?
– În momentul de față s-au finalizat aproape toate cercetările. Nu știu să mai fie vreun polițist vizat, nu cred.
# Nici în legătură cu ”Cazul Daria”, care a generat acel protest organizat de Alexandru Cumpănașu, cu sute de persoane pe străzile Câmpulungului?
– Toate cercetările, cele pe care le știm noi la nivelul polițiștilor de la Câmpulung, au fost finalizate fie prin anumite atenționări, fie prin clasări.
# Și totuși…
– Părerea mea e că aici, la Câmpulung, s-a lucrat foarte bine din punct de vedere al probării unor infracțiuni, cele despre care toată lumea vorbește: furt de lemne la Dragoslavele, sclavie la Berevoești, proxeneții… Dosare interesante în care polițiștii de aici au realizat un volum mare de muncă, au fost eforturi deosebite. Pe nedrept li s-a aplicat această etichetă polițiștilor de la Câmpulung cum că ar avea legături cu nu știu ce grupări. Exclud așa ceva. Cel puțin eu, de când sunt aici, nu am un asemenea element.

Citește și Şeful Poliţiei Câmpulung, sancţionat cu amânarea în grad în scandalul proxeneţilor

Citește și Miting sub geamurile Poliţiei Câmpulung: „Demisia! La puşcărie!”

Citește și Când a vrut să îi facă buletin proaspetei soţii, comandantul Poliţiei Câmpulung a fost invitat să o cheme şi pe fosta

Despre rata infracţionalității în Câmpulung

# Cum stăm pe latura infracționalității?
– Câmpulungul nu ridică probleme deosebite față de alte orașe și municipii din județ, însă are un specific aparte. E înconjurat de comune cu comunități de romi și se știe că, pentru a-și procura cele necesare traiului, cei de acolo sunt predispuși comiterii de contravenții și infracțiuni la regimul silvic. Iar ei vin și în Câmpulung, că aici sunt toate instituțiile, iar asta ne creează o oarecare situație operativă.
# Unde ne situăm acum?
– Undeva în media județului, chiar cu scădere la infracționalitate sesizată. Pe ansamblu, e o anumită scădere. Au contat și măsurile restrictive luate în acest an.
# Să ne așteptăm la alte dosare mari, există așa ceva în lucru acum?
– Știți foarte bine că nu vă pot da asemenea informații. Pe de altă parte, vă pot spune că, de fiecare dată când s-a comis o infracțiune, am avut o reacție fermă. Au fost emise multe mandate de arestare. Poate că nu sunt dosare răsunătoare, dar e vorba de lucruri care deranjează. Furturi, tâlhării… Recent a fost cazul furtului cailor de rasă. Am reacționat rapid, în două zile am prins autorul. Obiectivul meu e să reacționăm ferm.
# Pandemia a afectat activitatea poliției?
– Da, mai mult pe cea de urmărire penală. Activitatea în dosare a fost puțin afectată, pentru că a trebuit să folosim aproape toate efectivele, mai ales în starea de urgență. Pe de altă parte, acționăm zilnic pentru respectarea măsurilor anti-Covid, cu sprijinul Jandarmeriei și al Poliției locale. Zilnic se aplică zece-douăzeci de sancțiuni și avertismente.
# Se spune că acum poți să circuli fără centură, doar să ai mască…
– În contextul acesta epidemiologic, e normal ca prioritatea să fie respectarea măsurilor sanitare de către toată lumea. Dar asta nu înseamnă neglijarea celorlalte aspecte. Întotdeauna e vorba de un complex de măsuri.
# Relația cu Primăria, cu Parchetul, Judecătoria…?
– Relațiile sunt excelente cu celelalte instituții. Nu sunt sincope. Am avut câteva întâlniri și cu doamna primar, am discutat și am stabilit să colaborăm, dacă e cazul, pe spețe punctuale, dincolo de celelalte aspecte.
Cătălin Ioan Butoiu

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii