Web Analytics
scris miercuri, 23.11.2022

Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri „Basarab I” a spus „Prezent!” la donarea de sânge

164 de elevi și angajați ai școlii au participat la campania care dă șanse vieții
Gestul militarilor e binevenit, în condițiile în care în România este criză de sânge

„Fă bine, iar acesta ți se va întoarce înzecit!”. După acest principiu s-au ghidat și elevii Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri „Basarab I”. Tinerii care au împlinit 18 ani au venit în ajutorul semenilor și au spus „prezent” la campania de donare de sânge, organizată la inițiativa comandantului Cătălin Cîțulete. În perioada 15-16 noiembrie, Școala Miliară a deschis porțile personalului medical de la Centrul de Transfuzie Sanguină din Pitești, iar 164 de persoane, elevi și personal al școlii, și-au suflecat mânecile și au venit în sprijinul celor aflați în nevoie, care se luptă să trăiască.

Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri „Basarab I” a spus „Prezent!” la donarea de sânge

Potrivit statisticilor, România se află pe ultimul loc la numărul de donatori de sânge, iar asta arată că dorința de a salva o viață scade îngijorător, în timp ce în spitale e tot mai mare nevoie de sânge. Un studiu european arată că doar 1,7% dintre români donează sânge. Sângele donat de o singură persoană salvează trei vieți, iar pe de altă parte, odată cu donarea, apar și beneficii pentru cei care fac acest gest nobil.

Tocmai de aceea, Școala Militară „Basarab I” din Pitești este, printre altele, cea care organizează de două ori pe an campanii de donare sânge, după cum ne-a declarat Adela Mihalcea, medic în cadrul Școlii Militare: „A fost o inițiativă la care s-au alăturat atât elevi, cât și angajați si Școlii Militare. Au donat în total 164 de persoane. Centrul de Transfuzie Argeș a organizat o colectă mobilă și au venit în școală. Aici s-a organizat și desfășurat această activitate de donare de sânge. Domnul comandant Cîțulete Cătălin a fost inițiatorul acestei campanii. Toți elevii au peste 18 ani și au primit plăcut și în mod voluntar această invitație de donare de sânge. A donat cine a dorit și chiar erau mai mulți solicitanți, dar activitatea s-a organizat pe două zile. Probabil că, dacă mai era o zi, ar mai fi fost donatori și pentru ziua respectivă. În primăvară poate vom organiza încă o campanie. Pentru că în fiecare an s-a organizat; de regulă, o dată toamna și o dată primăvara. Deci, Școala Militară a participat mereu la activitatea de donare de sânge cu foarte multe persoane.”

Despre locul pe care se situează România privind donarea, dr. Mihalcea spune că „mereu este binevenită o astfel de inițiativă și mereu trebuie să răspundem afirmativ atunci când vine vorba de donat sânge. Elevii noștri au participat și la diverse activități umanitare când au fost probleme cu alți copii sau cu alte persoane care au avut nevoie de sânge. Mereu am trimis câte 10, 12 copii la Centrul de transfuzie”.

Citește și Preoții argeșeni au donat sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Pitești

„E un lucru bun să ajuți, pentru că nu se știe când și tu vei avea nevoie de ajutor”

Pentru că un simplu gest poate salva o viață, elevii militari din Pitești sunt cei care răspund afirmativ de fiecare dată atunci când vine vorba de donat sânge. Jurnalul de Argeș a luat legătuta cu trei dintre elevii care au trecut prin emoții, cu gândul la cei pe care îi ajută:
„Pentru mine nu este prima dată când am făcut acest gest de caritate. Am primit cu drag invitația de a dona sânge. Consider că e un lucru bun să ajuți oamenii, iar asta mă bucură, deoarece nu se știe când, la rândul tău, vei avea nevoie de ajutor. Pentru că voi fi un viitor militar, am un motiv în plus de a-i ajuta pe ceilalți, în afara meseriei mele. Le recomand din suflet tututror să doneze sânge ori de câte ori au ocazia, pentru că mii de vieți se pot salva” – Claudiu Sima, elev în anul I, maiștri.

Citește și Polițiștii din Mioveni au donat sânge

„Pentru mine a fost o experiență specială”

„Pentru mine a fost o experiență specială. A fost prima dată când am donat sânge și mă bucur că am putut fi de ajutor. Sper că și alții vor face la fel pentru că întotdeauna va fi nevoie de sânge” – Iulian Vintilă, elev în anul I, subofițeri.

„Ar trebui ca fiecare dintre noi să donăm sânge”

„A fost o experiență frumoasă pentru mine, deoarece a fost pentru prima dată când am donat sânge. Sincer, nu știam cum e. Mi-a plăcut, mai ales că ofer ajutor unor persoane care chiar au nevoie de sânge. Voi mai dona și pe viitor, iar după părerea mea, ar trebui ca fiecare dintre noi să doneze sânge. Nu este ceva periculos și totodată e un lucru bun și pentru noi, dar și pentru cei care au nevoie” – Cosmin Hogaș.

Citește și S-a donat sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Pitești, de Ziua Mondială a Donatorului

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...