# Scandalul elevilor protestatari, văzut printr-o nouă fereastră # Prin preşedinta Mădălina Turza (foto), ONG-ul CEDCD susține că proiectul Comenius nu a reușit din moment ce tocmai integrarea unui astfel de copil cu probleme nu a fost posibilă, generând un scandal național
Surpriză de proporții! ONG-ul care a făcut plângere penală împotriva părinţilor acuzaţi că şi-au instigat copiii la ură şi discriminare, a mai descoperit ceva. Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități reclamă în aceeași sesizare depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești că în Școala „I.L. Caragiale” s-a implementat un proiect european prin care s-au cheltuit peste 42 mii de euro, tocmai în direcția evitării unei situaţii de genul celei care a generat scandalul. Mai exact, deși proiectul urmărea integrarea copiilor cu dizabilități, tocmai integrarea unui astfel de copil a eșuat.
CEDCD: „Implementarea acestor principii nu s-a făcut cu succes, în ciuda schimburilor de experiență și a bugetului alocat”
„Deși Școala Gimnazială „I.L. Caragiale” Pitești a fost parteneră în cadrul Proiectului European Comenius Regio – Diversitate pentru educația cu nevoi speciale, bugetat cu 42.700 euro, număr de referință: COM – 13 – PR – 28 – AG – TR, cu perioadă de implementare septembrie 2013 – august 2015, se pare că implementarea acestor principii nu s-a făcut cu succes, în ciuda schimburilor de experiență și a bugetului alocat. Copilul supus tratamentelor degradante este diagnosticat cu dizabilitate de tip somatic și a frecventat orele de curs singur în toată clasa timp de 3 zile, în timp ce propriii colegi protestau pe hol, fapt care i-a lăsat profunde traume emoționale. (…) Apreciem că atitudinea și acțiunile domnului Inspector Școlar General, ale doamnei Inspector Școlar pentru învățământ special, ale domnului director și ale doamnei psiholog școlar, reprezintă discriminare directă în sensul art. 2 din O.G. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare. Discriminarea s-a manifestat prin deosebire, excludere și restricții în activitatea școlară a minorului și supunere la tratamente injuste și degradante pe baza dizabilității, având ca efect direct înlăturarea exercitării în condiții de egalitate a dreptului la educație și integrare socială”, arată Mădălina Turza, preşedintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități.
Directorul Alin Vlad: „Copiii sunt integraţi perfect. (…) Cazul elevului împotriva căruia colegii au organizat proteste e altceva”
Principalul argument cu care conducerea şcolii contrazice afirmaţiile reprezentantei CEDCD se referă la cei 16 copii cu ADHD care învaţă la Şcoala nr. 16 „I.L. Caragiale”, a căror integrare s-a făcut, după cum spune directorul unităţii, fără niciun fel de sincope.
„Să invoce tot ce vor ei şi or să vadă că noi avem toţi copiii integraţi perfect şi mă refer chiar la copii cu probleme foarte grave. A fost un proiect desfăşurat prin Consiliul Judeţean. Nu mă întrebaţi despre suma cheltuită, că nu ştiu exact despre cât a fost vorba, dar ce pot să vă spun este că proiectul a presupus inclusiv un schimb de experienţă cu Şcoala Valea Mare – Ştefănești şi cu partenerii turci, un schimb de experienţă din care toată lumea a avut de câştigat. Personal, am prins 7 luni din acest proiect care s-a desfăşurat pe parcursul a doi ani, după care am plecat la ISJ Argeş, ca inspector şcolar, de unde m-am întors ulterior. Ştiu foarte bine care au fost concluziile acestui parteneriat: programul Comenius a fost un succes foarte mare, în primul rând pentru că noi avem foarte mulţi copii cu ADHD. Toţi sunt foarte bine adaptaţi, au fost perfect integraţi de colegii lor, fără ca măcar să avem însoţitori permanenţi pentru ei, aşa cum se întâmplă în alte ţări şi cum am constatat în schimbul de experienţă pe care l-am avut cu colegii turci în cadrul acestui proiect. Deci, iată că am putut să integrăm aceşti copii cu ADHD şi fără să avem însoţitori permanenţi pentru ei. Cazul elevului împotriva căruia colegii au organizat proteste e altceva. După ultimele actualizări medicale rezultă că el nu are decât probleme de comportament, iar comportamentul acesta se pare că nu poate fi controlat decât de prezenţa mamei. Concluzia şi recomandarea la care s-a ajuns după aceste evenimente, ca urmare a evaluărilor copilului, este aceeaşi pe care noi o aplicasem înainte de a se ajunge aici: adaptarea programei la posibilităţile lui şi prezenţa mamei, alături de copil, la cele două-tei ore în care el poate rămâne la cursuri. Nu văd de ce să fim acuzaţi de discriminare, când tot ce a am făcut noi a fost să încercăm să integrăm acest copil”, a declarat, pentru Jurnal de Argeş, Alin Vlad, directorul Şcolii „I.L. Caragiale”.
Isabela Moiceanu
0 Comentarii