Web Analytics

Schema Lipoşteanu, o fraudă de 10 milioane euro pe filiera Poiana Lacului

de | 13.06.2013 18:05 | Dezvăluiri

# DNA Piteşti a arestat unul dintre pionii aşa-numitei Reţele Blejnar. Săptămâna trecută, procurorii DNA-Pitești au dispus reținerea, urmată de arestarea preventivă decisă la Tribunalul Argeș, a doi reprezentanți ai firmei Eco Oil Recicling din Lunca Corbului, acuzați de evaziune fiscală cu consecințe deosebit de grave. Prejudiciul calculat de procurori se ridică la uriașa valoare de 32.531.756 lei, adică 9.680.861 euro, iar acesta a fost pus în sarcina celor doi arestați, Nicolae Cătălin Cristea, asociatul și administratorul firmei Eco Oil Recicling și Cristinel Lipoșteanu, angajat al aceleiași societăți. Ceea ce suprinde la prima vedere nu este evaziunea fiscală, un „sport” intens practicat în mediul economic, ci acel prejudiciu imens, care pare neverosimil pentru o amărâtă de societate din Lunca Corbului, sat Silișteni. Să furi aproape 10 milioane de euro de la stat este o „performanță” care nu se află la îndemâna oricui, și tocmai de aici s-a conturat bănuiala că amplitudinea afacerii este mult mai mare, iar firma din Lunca Corbului e doar un pion pe tabla unei fraude gigantice cu produse petroliere. Fapt care s-a și confirmat, după cum vom vedea în cele ce urmează.

Firma din Lunca Corbului, depozit pe filiera uriașei rețele de fraudă din dosarul Oscar Downstream

Mega-escrocheria din care face parte și firma Eco Oil Recicling a fost descoperită în urma unui amplu control declanșat de Curtea de Conturi a României, extins ulterior și la nivelul DNA și Gărzii Financiare, înclusiv secțiile din Argeș, care au reconstituit complexul mecanism de fraudare, practic o imensă suveică în care au fost implicate societăți din Constanța, București, Ilfov, Bacău, Argeș și Arad, pe firul acesteia plasându-se la final firme fantomă, folosite pentru a se închide cercul fraudei de zeci de milioane de euro și a se pierde urma banilor. Schematizat, mecanismul mega-fraudei se prezintă exact ca o caracatiță. În centrul operațiunilor se află firma Oscar Downstream, care importa produse petroliere energetice la punctul vamal din Constanța, după care acestea erau preluate în depozitul propriu al firmei, din Craiova sau la antrepozitul fiscal de la Oil Terminal Constanța. Mai departe, produsele erau livrate, în regim suspensiv de la plata accizelor, către alte cinci antrepozite fiscale din Constanța, Argeș și Arad, cel din Argeș fiind exact firma Eco Oil Recicling din Lunca Corbului, care a preluat, pe perioada a numai trei luni, adică între 23 ianuarie-17 aprilie 2008, cantitatea totală de 8.920 tone de produse petroliere energetice. Dealtfel, activitatea de comercializare a acestora de către Oscar Downstream, prin intermediul antrepozitelor intermediare, era întotdeauna de foarte scurtă durată (doar câteva luni), tocmai ca să nu poată fi urmărită sau controlată de către autoritățile fiscale, în ce privește intrările și ieșirile de produse accizabile. La capătul tranzacțiilor efectuate se aflau de fiecare dată firme fantomă, în cazul firmei din Lunca Corbului, partenera fictivă de tranzacții fiind o anume SC Trust Energetic Industry București, o societate fără activitate și de negăsit la sediul declarat.

Eco Oil Recicling a prelucrat peste 25.000 tone de păcurină și motorină, trecute prin firme fantomă

În ce privește schema fraudelor de aproape 10 milioane de euro, care reprezintă „aportul” propriu al firmei Eco Oil Recicling la uriașa rețea din care făcea parte, aceasta cuprinde, alături de „mămica” Oscar Downstream, de la care a preluat cele 8.920 tone de motorină, alte două firme fantomă din Bacău și Constanța, care n-au putut fi găsite la sediile sociale. Astfel, cu plecare de la SC Aricleea Bacău, cu trecere pe la SC Wiland Investiții Imobiliare Constanța (o societate care figurează cu un patron ungur, Zoltan Varga), SC Eco Oil Recicling din Lunca Corbului a mai preluat alte 18.978 tone de păcurină neconformă. Uriașele cantități, care totalizează peste 25.000 tone de păcurină și motorină, au fost folosite pentru fabricarea la Lunca Corbului a unei cantități echivalente de combustibil lichid Ecoterm tip B, folosit pentru centralele termice, care, așa cum am spus, a avut drept capăt de linie firma fantomă SC Trust Energetic Industry București. În ce privește istoricul firmei din Lunca Corbului, trebuie spus că aceasta a fost înființată în anul 2006, având însă sediul social în Târgoviște-Dâmbovița, dată la care asociat și administrator era tocmai Nicolae Cătălin Cristea, exact patronul arestat săptămâna trecută, alături de directorul de vânzări, Cristinel Lipoșteanu. Ulterior, când tranzacțiile de care am vorbit mai sus erau în curs de finalizare, firma a fost cedată de Cristea unui cetățean maghiar, Janos Horgosi Toth, iar sediul social din Târgoviște a fost mutat la Lunca Corbului, unde se afla antrepozitul fiscal de producție. Care antrepozit a funcționat în numai trei luni, după cum arată controalele efectuate de Garda Financiară Argeș la vremea respectivă, la o capacitate autorizată a utilajelor mai mare decât cea prevăzută pe un an întreg. Altfel spus, a procesat în cele trei luni o cantitate de produse petroliere energetice mai mult decât dublă față de cea pe care o putea procesa într-un an. Un alt argument al fictivității operațiunilor desfășurate. De unde i s-a tras, de altfel, și directorului de vânzări de la Eco Oil Recicling, Cristinel Lipoșteanu, arestat alături de Nicolae Cătălin Cristea tot pentru evaziune fiscală, dar și pentru fals și uz de fals, tocmai pentru măsluirea cantităților prelucrate. De altfel, Lipoșteanu nu era doar un simplu director de vânzări la Eco Oil Recicling, ci figura implicat într-un adevărat păienjeniș de relații comerciale, ori administrare de firme, la capătul căruia se află Radu Nemeș, și el arestat, alături de Codruț Marta și Atilla Racz atunci când bomba rețelei Oscar Downstream a explodat, gata-gata s-o pună la pământ și pe marea „Regină”, Sorin Blejnar.
Mihai BĂDESCU

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii