15 mai 1982, pe scena sălii „Ars Nova” a Palatului Culturii Pitești. „În perioada 1-4 iunie 1972, Palatul Culturii din Piteşti a organizat, cu sprijinul Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, prima ediţie a Festivalului de muzică cultă şi dans clasic ,,Darclée”. Era un semn că Piteştiul deţinea nu doar resurse financiare, ci mai ales artistice pentru a susţine un proiect cultural de mare prestigiu. Festivalul a avut loc o dată la doi ani, prin grija directorilor de atunci Val. Dobrin şi Dorel Ştefănescu.
La Pitești au fost organizate 9 ediţii până în 1989. Ediția a 10-a, jubiliară, din 1990, s-a amânat pentru 15-17 mai 1992. Din 15 iunie 1993, Palatului Culturii i s-au luat sediul, resursele, festivalul fiind anulat…
Iată, mai jos, câștigători din Pitești. Astfel, chiar la prima ediție, în 1972, câștigătorul Lirei de Aur (premiul I) la secțiunea pian, a fost Daniel Codăuș. La ediția din 1976, a 3-a, Claudia Măru-Hanghiuc obține premiul al II-lea, la secțiunea canto, la Festivalul-Concurs de Muzică Cultă şi Dans Clasic Darclée. În 1980, Premiul special la pian a fost obținut de Loredana Baltazar. În 1982, Victor Bunea este laureat la secțiunea vioară, iar Vasile Colțea obține Premiul II, la chitară. La ediția din 1987, Alexandru Ganea, viitor dirijor al Filarmonicii Pitești, va obține Premiul al II-lea la concursul de vioară. La ediția din 1989, Premiul I la secțiunea vioară a fost obținut de Neagu Simona-Oana (în prezent, Orchestra națională Radio).
Din 1995, după ce clădirea Palatului Culturii Piteşti a fost retrocedată Justiţiei la 1 iunie 1993, festivalul a fost preluat de către marea soprană Mariana Nicolescu la Galaţi şi transformat în Festivalul-Concurs Internaţional de Canto „Hariclea Darclée”. La 14 octombrie a.c., Mariana Nicolescu a decedat. Să vedem dacă festivalul de la Galați va continua fără ea sau ar putea fi revendicat de Pitești!
Citește și Scene din viaţa culturală piteşteană (7)
Citește și Scene din viaţa culturală piteşteană (6)
0 Comentarii