Web Analytics

Scene din viaţa culturală piteşteană (7)

de | 22.12.2022 11:35 | Actualitate, Cultură, Home

Foto-document din 15 ianuarie 1999 (fotograf: Al. Oprea), din sala mare de ședințe a Primăriei Municipiului Pitești. Bardul Adrian Păunescu e înconjurat de fiica sa cea mică, Ana-Maria (care îi duce revista „Flacăra” mai departe) și de copilul-minune al poeziei piteștene, Cristian Gava. A fost vorba, în general, de Ziua Eminescului, dar, în mod special, de lansarea primei cărți a lui Cristian Gava, „Sunt o rază”, apărută în 1998, pe când avea 8 ani, și de acordarea titlului de Cetățean de onoare al Piteștiului „pentru debut excepțional în literatură”.

Au urmat volumele: „Aș vrea să fac ce nu se poate” (2000) și, la 12 ani, „Pribeag prin univers”. La 17 ani a ajuns vedetă tv, fiind invitat constant la celebra emisiune „Nașul”, impresionând prin cultură și discurs. La doar 16 ani a devenit cel mai tânăr membru din istoria Uniunii Scriitorilor din România. Nu cea din Pitești.
Nicolae Manolescu l-a socotit un tânăr supradotat, după ce Cristian a ieșit de sub umbra lui Adrian Păunescu. „Am învățat să citesc la vârsta de 4 ani și de atunci petrec mult timp în lumea cărților. Am scris prima poezie în jurul vârstei de 8 ani, iar primele încercări de proză, înainte”, povestea Cristian.

A crescut sub influența lui Voltaire și a operelor lui Montaigne, l-au marcat Balzac și Dickens, iar ca model intelectual și l-a însușit pe Andre Malraux. „Sunt fascinat de mesajul religios transmis de Dostoievski, de epica lui Solohov, de Kundera, de Aitmatov, de enciclopedismul lui Canetti, de Proust, de Thomas Mann și de sistemul filosofic al lui Knut Hamsun”, mai spunea Cristian într-un interviu.
Ultima carte este un roman, de acum 15 ani, din 2007, „Drumul spre fericire: Misterul testamentului”, apărut la Editura RAO.
Anii au trecut. De copilul-minune nu s-a mai auzit nimic, intrând în normalitatea unei Românii anormale…

Citește și Scene din viaţa culturală piteşteană (6)

Citește și Scene din viaţa culturală piteşteană (5)

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *