Web Analytics
scris joi, 02.05.2024

Scene din viaţa culturală piteşteană (75). TÂRGUL DE OALE

Încă nu se inaugurase „Argeș Mall”. După ce, la 9 noiembrie 1916, avioane germane au bombardat Piteștiul, lăsând în urmă șase răniți și pagube materiale, peste trei zile, primarul Alexandru Fostiropol a decis ocuparea, fără lupte, a orașului, evitându-se pierderea de vieți, mai ales că armata germană, după ce trecuse Carpații după luptele de la Rucăr, chiar era de neoprit.
La 16 noiembrie 1916, Piteștiul e ocupat de armata germană, armată care, peste două zile, devastează Primăria și arde o bună parte din arhivă. Aflat sub ocupație, este numit primar al Piteștiului, până la 11 noiembrie 1918, Franz M. Lehrer, comerciant și proprietar de etnie germană din Pitești, care deținea și Fabrica de butoaie „Lehrer” de pe strada Crinului.
Din acea perioadă datează câteva cărți poștale cu Piteștiul editate de către germani, cum este și cea pe care o prezentăm acum, din 1917, apărută la Editura Karl Voegels din Berlin. Imaginea prezintă Târgul de oale de la Pitești și arată care era nivelul de urbanitate din acea perioadă.

Scene din viaţa culturală piteşteană (75). TÂRGUL DE OALE

Citește și O seară de neuitat în Piața Primăriei Pitești

Citește și Elevii din Argeș se pot înscrie în programul „Junior Ranger”, derulat de Fundația Conservation Carpathia

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *