Web Analytics
scris joi, 30.11.2023

Scene din viaţa culturală piteşteană (53)

Foto-document, 31 mai 2015. La Casa memorială „Vladmir Streinu” din Teiu. Anual, din 1972 încoace, în acest loc au loc diverse simpozioane, mai reușite sau mai puțin, campion absolut – la reușite – fiind prof. Vasile Fălcescu. E de datoria fiilor satului, nu-i așa, să mențină memoria marilor săi fii, mai ales când autoritățile își uită marii scriitori. Și Nichita e omagiat la Ploiești, Sorescu la Bulzești, Păunescu la Bârca. Bucureștiul te uită imediat ce-ai dat colțul spre Bellu.
Ultima mare acțiune La Teiu a fost cea organizată de Marilena Lică-Mașala, la care a participat și președintele Academiei Române, Eugen Simion (și nu pentru prima oară). Alături de domnia sa, Marilena Lică-Mașala și Filofteia Pally, cea care a ajutat, cu bunuri, ca această casă memorială să existe (le-a luat și înapoi, la un control spre final de mandat).

Scene din viaţa culturală piteşteană (53)

Au mai fost, de-a lungul timpului, lansări, comunicări, discuții (înregistrate pe bandă de magnetofon sau nu). Mai an s-a ocupat prefectul Oprescu, vreo 4 ani subsemnatul. Anul acesta s-a ocupat Primăria Teiu, chemând în ajutor Asociația „Rovine” din Țuțulești, dar niciun scriitor!!!
Marilena Lică-Mașala are meritul de a-l fi determinat pe dl. acad. Simion să promită instituirea Premiului „Vladimir Streinu”. Nu a reușit cu premiul, dar acad. Simion a inițiat, în colecția „Pleiade”, republicarea întregii opere streiniste. Au apărut 4500 de pagini. Ultimele două volume stau să apară, de 3000 de pagini, în așteptare de sponsori.

Citește și Scene din viaţa culturală piteşteană (52)

Citește și Scene din viaţa culturală piteşteană (51)

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...