La 25 iulie 2007, profesorul și scriitorul piteștean Ion M. Dinu își lansa ultima sa carte, la Centrul Cultural Pitești, și anume volumul al doilea de „Oameni de seamă ai Argeșului de ieri și de astăzi”. La final, profesoara (la Școala nr. 11 „Mihai Eminescu”) și eseista Renata Alexe i-a oferit venerabilului autor un buchet de flori. E ceva, totuși, ca la 87 de ani să stai să scrii cărți și să le mai și lansezi în fața unui public nou, tânăr, care nu te mai știe încă din timpul vieții.
Să zăbovim o clipă asupra lui Ion M. Dinu, pentru că prea repede a fost uitat, deși a publicat până la 89 de ani. S-a născut la 8 august 1920, la Saru, în Dâmbovița, și a decedat la 19 ianuarie 2009, la Pitești. Între 1948-1955 a fost profesor la Liceul Teoretic din Pucioasa, după care este numit inspector general școlar al regiunii Argeș până în 1959. Mai apoi, este detașat ca profesor la Liceul „Al Odobescu”, unde a fost director vreme de 13 ani, după care, este numit iar inspector general școlar. Pentru meritele sale, regimul de atunci îi oferă, prin Nicolae Ceaușescu, în 1968, Ordinul Muncii.
Are o carte foarte importantă, „Studiu monografic despre N.I. Apostolescu” (probabil, teza sa de doctorat), dar și două foarte utile volume de „Figuri de dascăli argeșeni” (1991, 2001), din care mulți se inspiră, fără a cita sursa.
Citește și Scene din viaţa culturală piteşteană (124)
0 Comentarii