Web Analytics

Scenariile declanşării bombei Covid-19 la Câmpulung

de | 16.04.2020 13:28 | Dezvăluiri

# Ancheta epidemiologică în derulare va trebui să identifice ce cadre medicale au fost contacte ale pacientei zero din Godeni # În plus, sunt acuzații că la spital s-a făcut ulterior o ședință organizată de sindicalistul Gabriel Eana (foto) cu asistentele-șefe, la care este posibil să fi participat cadre medicale care au interacționat cu femeia din Godeni infectată cu coronavirus

Fără a mai preciza numărul de îmbolnăviri al cadrelor medicale de la spitalele din Câmpulung, numărul acestora de ieri putând fi altul astăzi, este de remarcat faptul că, potrivit oficialilor, este în derulare o anchetă epidemiologică pentru clarificarea aspectelor infectării personalului medical. O anchetă care, printre altele, va trebui să distingă clar comportamentul celor în cauză şi împrejurările în care s-au produs infectările. Asta fiindcă, potrivit datelor pe care le vom prezenta în continuare, acestea au legătură cu cazul numărul 1 din Argeş, cel al femeii din Godeni.

Cum a început totul. Pacientul Zero din Godeni

Iată, pentru început, un scurt istoric al evenimentelor:
– 25 spre 26 martie: femeia din Godeni ajunge la Spitalul Municipal. Cum nu s-a făcut legătură cu simptomatologia în caz de infectare cu noul coronavirus, aceasta este trimisă acasă.
– 26 martie: sub semnătura liderului Sanitas Gabriel Eana, managerul Nicolae Alexa primeşte o înştiinţare despre înţelegerea asistenţilor-şefi/coordonatori ca Spitalul Câmpulung să devină spital Covid-19, în acest scop fiind efectuat un chestionar în rândul cadrelor medicale. Anterior problema fusese discutată într-o şedinţă a asistenţilor-şefi.
– 27 martie: femeia din Godeni revine la spital, se întoarce iar acasă, apoi merge la medicul de familie.
– 28 martie: pentru a treia oară bolnava ajunge la Municipalul din Câmpulung, de data aceasta cu ambulanţa. Este testată Covid-19.
– 30 martie: se confirmă infectarea femeii din Godeni.
Aşadar, ancheta epidemiologică trebuie să stabilească în ce măsură există legătură între cazul femeii din Godeni şi alte acţiuni precum demersul asistenţilor-şefi de a transforma spitalul în unitate pentru tratare Covid-19, dar şi imposibilitatea utilizării izoletei.

Liderul sindical Eana: „Există supoziţii că au fost contacte, dar se vor demonstra la ancheta epidemiologică”

L-am contactat telefonic pe liderul Sanitas Gabriel Eana, el însuşi asistent medical, acum tratat la Mioveni pentru infectarea cu noul coronavirus, pentru a-l întreba dacă printre cadrele medicale testate pozitiv se află şi cele care au fost contacţi ai femeii din Godeni.
„Există supoziţii în acest sens, că au fost contacte, dar se vor demonstra la ancheta epidemiologică. Nu putem noi confirma sau infirma acest aspect”, ne-a spus acesta.
Şi, mergând mai departe şi luând în calcul posibilitatea ca un prim contact al femeii să fi participat la şedinţa prin care s-a decis chestionarea cadrelor medicale pentru transformarea spitalului, Gabriel Eana a decis să încheie discuţia, pe motiv că ziarul nostru ar fi transmis informaţii greşite.
„Nu eu am organizat şedinţa, doar am participat în calitate de asistent medical”, susţine Eana. Doar că demersul pentru tratarea Covid-19 la Câmpulung a fost adus la cunoştinţa managerului Alexe sub semnătura sindicalistului Gabriel Eana.

Un cardiolog susține că ședința cu asistentele-șefe „n-a respectat recomandările şi a supus aceste persoane riscului de contaminare Covid-19”

Mai mult, după ce a fost iniţiată o petiţie online prin care se cere demisia lui Gabriel Eana, unul dintre zecile de semnatari, medic cardiolog, face o precizare care, de asemenea, trebuie să fie luată în considerare de către DSP Argeş la efectuarea anchetei epidemiologice: „A susţinut o şedinţă cu asistentele-şefe, peste 10 persoane într-o sală, foarte grav, n-a respectat recomandările şi a supus aceste persoane riscului de contaminare Covid-19”.
Or, potrivit ordonanţelor militare, dacă nici înmormântarea nu o poţi face cu mai mult de opt persoane, evident că nici nu poţi organiza şedinţe cu participare numeroasă, mai ales în spaţiu închis. Pe managerul Nicolae Alexe nu l-am putut contacta pentru a discuta despre acest subiect.

Triaj superficial, liber la infectare

Prefectul Emanuel Soare a comentat situaţia punând accent pe două aspecte: deficienţe manageriale şi nerespectarea protocoalelor. Practic, conştientizarea a apărut în ziua confirmării primului caz de infectare, cel al femeii de 52 de ani din Godeni. Atunci au existat împotriviri ale cadrelor medicale la pregătirea pacientei pentru transport, în condiţiile în care unica izoletă disponibilă în Argeş nu era dotată corespunzător. A favorizat acest lucru infectarea altor persoane? Acesta este un lucru care, de asemenea, trebuie clarificat de ancheta epidemiologică.
Înainte de caz, lejeritatea cu care a fost tratată situaţia a fost recunoscută chiar şi de către primarul Liviu Ţâroiu. În primul rând, nu au existat stocuri de materiale şi echipamente de dezinfecţie, respectiv protecţie. O voce din interiorul spitalului reclamă faptul că, dacă Spitalul Câmpulung ar fi fost declarat spital Covid de la bun început, s-ar fie evitat, cât de cât, agravarea situaţiei de acum. Dar se uită faptul că triajul epidemiologic efectuat într-un cort amenajat în curtea unităţii sanitare a fost făcut superficial, baza fiind constituită de darea de declaraţii, inclusiv cum că cel venit la consult nu va dezvălui ce se face în cort şi care este dotarea cadrelor medicale. Şi, repet, se uită şi faptul că prefectul a vorbit de nerespectarea procedurilor medicale. Adică, până nu s-a întâmplat, a existat senzaţia că noul coronavirus se va opri la Gardă sau la Pescăreasa. Ei bine, a intrat în Câmpulung pe drumul Godeni.

17 cadre medicale din Muscel infectate

Numărul de îmbolnăviri nu este prezentat de oficiali pe localități și categorie profesională, dar s-a revenit la anunțarea cazurilor pe județe. Oricum, există o statistică neoficială care evidențiază faptul că, din numărul total al infectărilor în Argeș, 35 se regăsesc în zona Muscel, provenind din localitățile Câmpulung, Godeni, Bughea de Jos, Schitu Golești, Bughea de Sus, Mioarele și Rucăr. Tot în Muscel a fost înregistrat și primul deces din cauza Covid-19, o bătrână din Bughea.
La ora închiderii ediției, 17 cadre medicale și personal auxiliar medical din Muscel erau confirmate pozitiv. Potrivit propriilor declarații, toate aceste persoane s-au infectat în timpul serviciului. După cum am precizat, ancheta epidemiologică trebuie să evidențieze câți dintre aceștia au avut ca sursă de virus femeia de 52 de ani din Godeni, primul argeșean afectat de noul coronavirus.
Cătălin Ioan Butoiu

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole