Web Analytics

Scandalul medicamentelor testate pe pacienţi s-a mutat de la Spitalul Judeţean în Consiliul Judeţean

de | 22.10.2015 19:55 | Actualitate

# Consilierul Narcis Sofianu inițiază un proiect de hotărâre prin care cere verificarea tuturor contractelor semnate de spital și medici cu companiile farmaceutice

Săptămâna trecută, consilierul județean Narcis Sofianu a fost primul oficial care a avut reacție concretă și absolut lăudabilă la articolele apărute în „Jurnalul de Argeș” și legate de faptul că Spitalul Județean ține la secret contractele de sponsorizare încheiate cu mari companii farmaceutice pentru testarea medicamentelor pe pacienți. Sofianu a înaintat o expunere de motive pentru hotărârea privind înființarea unei comisii de analiză care să verifice aceste contracte de sponsorizare, asta în condițiile în care medicii încasează sume fabuloase comparativ cu spitalul a cărui logistică, infrastructură și bază de date cu pacienții sunt folosite la greu. Cităm: ”În fapt, așa cum am aflat în urma unor dezvăluiri din presă, numai în Spitalul de Urgență Pitești au fost testate în perioada 2012-2014 produse farmaceutice (prin programe de cercetare clinică) provenind de la 15 companii de profil. În ceea ce privește aceste programe de cercetare clinică s-au încheiat contracte specifice atât cu unitatea spitalicească, cât și cu medicii participanți. Față de suspiciunile prezentate de presa locală (Jurnalul de Argeș, n.red.) într-o serie de articole se impune să constituim o comisie de analiză și verificare în conformitate cu art. 37 din Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Județean Argeș”.

Reamintim, legat de contractele de sponsorizare, că există dovezi că Spitalul Județean a încasat de patru ori mai puțin decât un singur doctor în perioada 2012-2014. Este vorba de cardiologul Gabriela Stănciulescu, aceasta încasând în perioada mai sus menționată 19,4 miliarde lei vechi, în timp ce Spitalul Județean a luat 4,69 miliarde lei vechi din 15 contracte!
Pe marginea acestui proiect al lui Narcis Sofianu, dar și a excesivei confidențialități privind contractele, am realizat un scurt interviu cu Alisa Ciobanu, președintele CA de la Spitalul Județean. Din păcate, și aceasta s-a dovedit foarte evazivă și prudentă legat de aceste contracte ce în mod normal ar trebui să fie făcute publice, aruncând în repetate rânduri prozaicul „nu știu”, deși din calitatea pe care o are ar trebui să știe mult mai multe. Sau poate știe și nu vrea să spună…

Alisa Ciobanu: „Vom cere de la Spitalul Judeţean un punct de vedere cu privire la regimul juridic al contractelor de sponsorizare pentru testarea medicamentelor pe pacienţi”

# Consilierul județean Narcis Sofianu a înaintat o expunere de motive privind înființarea unei comisii care să analizeze contractele de sponsorizare pentru testarea medicamentelor pe pacienți încheiate de către Spitalul Județean. Ne puteți spune mai multe despre acest proiect?
–  Deocamdată nu s-a ajuns la stadiul de proiect. Din câte știu, contractele la care se face referire beneficiază de niște clauze de confidențialitate. Urmează să cerem un punct de vedere la Spitalul Județean cu privire la regimul juridic al acestor contracte și vedem în funcție de răspunsul lor ce facem mai departe.
# Este normal ca Spitalul Județean să încaseze cu mult mai puțin decât doctorii din studiile clinice cu beneficiu terapeutic?
– Nu cunosc sumele, nici nu știu ce clauze au. Nici nu știu dacă prestația ar trebui să fie egală sau nu, întrucât nu am intrat niciodată în posesia unui asemenea contract. Legat de cotele ce revin spitalului și medicului la fiecare contract, aici este problema de negociere a acestui contract. Eu i-am rugat frumos să își facă o procedură internă cu privire la semnarea acestor contracte și la evidența lor astfel încât veniturile ce s-ar cuveni spitalului să fie urmărite și încasate.
# Veți verifica și dumneavoastră aceste contracte de sponsorizare pentru testarea medicamentelor pe pacienți?
– În măsura în care îmi vor cere ajutorul, cu siguranță. Mai întâi însă trebuie să vedem regimul juridic și apoi să vedem dacă există vreo deficiență sau nu la monitorizarea lor.
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii