Web Analytics
scris miercuri, 30.10.2013

Scandalul „Gaze de şist în Argeş”. Prospecţiuni SA: „Noi realizăm doar o ecografie a solului”

# Firma lui Tender oferă compensații  între 2 și 10 milioane lei vechi pentru fiecare proprietar al cărui teren. De mai multe săptămâni, firma Prospecțiuni SA, al cărei acționar majoritar este cunoscutul om de afaceri Ovidiu Tender, face prospecțiuni geologice de tip seismic pe o suprafață de 400 km2 din Argeș pentru a căuta un nou zăcământ de țiței. Prospecțiunile sunt realizate la comanda Petrom. Din cauza absenței unei informări temeinice făcute de companie privind natura prospecțiunilor, această operațiune a dat naștere la tot felul de neînțelegeri și conflicte. Mai precis, nu puțini au fost cei care au spus că Prospecțiuni SA caută de fapt gaze de șist, asta și pe fondul numeroaselor proteste de profil din țară. Mai mult, au fost și sesizări legate de faptul că angajații firmei ar intra fără autorizație pe terenurile oamenilor și că le-ar produce astfel daune însemnate.
Am dorit să aflăm mai multe detalii legate de proiectul aflat în derulare chiar de la Prospecțiuni SA. După cum spune Andra Sas, manager Marketing și Comunicare în cadrul companiei, „SC Prospecțiuni nu vizează explorarea gazelor de șist în județul Argeș. Nu există posibilitatea de a identifica gaze de șist prin lucrările noastre, noi realizăm doar o „ecografie” a solului.” În ceea ce privește valoarea totală a compensațiilor acordate persoanelor pe ale căror terenuri compania a intrat pentru a face prospecțiuni, Andra Sas spune că „aceasta se ridică la suma de aproximativ 150.000 lei, o parte din acestea fiind deja plătite. Încheiem înțelegeri cu proprietari de terenuri în fiecare zi, această suma va crește considerabil până la finalizarea prospecțiunii.”
Care este situația plângerilor făcute împotriva Prospecțiuni SA? „Până acum am fost informați de 2 plângeri împotriva Prospecțiuni. Acestea au fost adresate punctual, iar una dintre ele a fost retrasă după acordarea compensațiilor justificate. A doua plângere este în curs de soluționare.” Toți cei care au sesizări sau nemulțumiri legate de activitatea Prospecțiuni SA pot suna la două numere de telefon:  0726 743 199 sau 0730 582 537.
Am dorit să aflăm și până când are autorizație Prospecțiuni SA în Argeș. Aici însă, răspunsul companiei a fost unul evaziv: „Autorizația nu este limitată în timp, ea fiind acordată pentru activitățile descrise detaliat în «Memoriul Tehnic» anexat cererii de avizare. Durata medie a proiectelor noastre este de câteva luni, până într-un an. În cazul în care condițiile meteo ne vor permite desfășurarea activităților noastre conform planului inițial, lucrările în această zonă vor fi finalizate în câteva luni. ”

Scandalul „Gaze de şist în Argeş”. Prospecţiuni SA: „Noi realizăm doar o ecografie a solului”

***

„Febra prospecţiunilor”, văzută de primari

Am stat de vorbă și cu câțiva dintre primarii comunelor unde cei de la Prospecțiuni SA fac… prospecțiuni geologice de tip seismic, pentru a afla care sunt nemulțumirile și… mulțumirile oamenilor.

„Cu ce îți dau ei compensații, îți faci jumătate din arăturile de toamnă.”

Ion Dumitrache, Poiana Lacului: „Cei de la Prospecțiuni sunt avizați, au actele în regulă. Au mai fost probleme cu unii oameni care au terenuri aici și locuiesc la Pitești și pe care nu i-au găsit. Inițial, au fost vreo 20 de plângeri înregistrate. Însă oamenii s-au înțeles cu cei de la Prospecțiuni, au primit compensații în bani. Așa e omu’, dacă ia bani se liniștește. Am avut și cazul unui cetățean din Sămara, care a făcut tot felul de reclamații, însă în cele din urmă a primit bani și și-a retras plângerea. Cea mai mare problemă legată de aceste prospecțiuni sunt arăturile de toamnă. Dar cu ce îți dau ei compensații, îți faci jumătate din arăturile de toamnă. Oricum, ei trec peste pământ cu un cablu, apoi pleacă, nu afectează terenul. Ca și compensații pentru oameni, din ce am văzut eu, acestea au fost între 2 și 10 milioane lei vechi. Vreau să vă spun că, dacă ar găsi țiței în urma acestor prospecțiuni, ar fi aur pentru comună. Și așa e foarte bine la noi datorită petrolului. Avem în Poiana Lacului vreo 300 de sonde de la Petrom. Aproximativ 90% din bugetul comunei provine din taxele și impozitele plătite de Petrom, și asta înseamnă vreo 26 miliarde lei vechi anual. Plus că, dacă se sparge vreo conductă pe terenul unui om, cei de la Petrom plătesc repede și bine. Sute de oameni din Poiana Lacului lucrează pentru Petrom, și au salarii bune, între 20 și 50 milioane lei vechi. ”

„Cine a refuzat, i-au ocolit terenul”

Gheorghe Țucă, Cocu: „Nu am avut nicio problemă cu cei de la Prospecțiuni. S-au înţeles cu oamenii la bani. Iar la cine a refuzat, i-au ocolit terenul. Ca și compensații, sumele au fost între 2 și 8 milioane. Sunt peste 100 de persoane care au primit bani. Și noi am primit 100 de milioane pentru că ne-au folosit drumurile. Am solicitat bani mai mulți, vreo jumătate de miliard, pentru că au intrat pe niște ulițe și le-au afectat. Suntem în discuții cu ei privind această suplimentare a compensației.”

„Nu am avut nici o plângere, s-au înțeles cu oamenii”

Nicolae Dochinoiu, Vedea: „Cei de la Prospecțiuni s-au înțeles cu oamenii ca și compensații, nu am avut nicio plângere. O să primim și noi ca Primărie niște bani, nu s-a stabilit încă ce sumă. E foarte important că oamenii au fost informați de la bun început ce face firma respectivă și nu au fost neînțelegeri.”

„Am avut o plângere de la un cetățean. Cum i-au dat banu’, cum s-a liniștit!”

Bebe Ivan, Băbana: „Am avut o plângere de la un cetățean legată de cei care fac prospecțiuni. Însă cum i-au dat banu’, cum s-a liniștit. I-am văzut și pe ai mei din comună. Le-au prins bine banii dați de Prospecțiuni, în medie 2-3 milioane. Și asta e foarte bine pentru ei. Și la Primărie au virat 100 de milioane pentru folosirea drumurilor publice și mai au să vireze încă 100. Problema cu acele nemulțumiri de care s-a tot vorbit e legată de faptul că nu e situația clară cu cadastrul și cu terenurile. Dacă aveam cadastru, era simplu. A fost un om în comună care a rupt procesul-verbal încheiat inițial cu cei de la Prospecțiuni pentru că vrea 3 milioane compensații. Firma îi oferise două milioane și jumătate. Până la urmă, s-au mutat, iar celui care a refuzat banii i-a părut rău. Din informațiile mele, vreo 100 de oameni din comună au primit compensații. Oricum, noi n-avem gaze de șist, ei caută petrol. Vream să vă mai spun că din chiria de 2 miliarde de la Petrom pe care am luat-o pentru că au sonde la noi, am asfaltat drumuri în Băbana.”
Material realizat de Denis Grigorescu

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită