Web Analytics
scris miercuri, 01.03.2023

Scandalul camerelor de luat vederi de la ATI Pitești ia amploare. „Pot fi descoperiți profesional”

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Pitești a montat camere de luat vederi în saloanele de Terapie Intensivă, pentru supravegherea mai atentă a pacienților. Măsura, însă, i-a revoltat însă pe mulți medici și asistenți din acest spital. Medicul neurolog Adriana Blăjan a ieșit public pe Facebook, criticând decizia, pe care a catalogat-o ca fiind o practică ilegală, folosită pentru intimidarea personalului medical.

Scandalul camerelor de luat vederi de la ATI Pitești ia amploare. „Pot fi descoperiți profesional”

Citește și: Doliu în lumea medicală din Argeş: A murit col.dr. Laurențiu Radu, reputat chirurg și Comandant la Spitalul Militar Piteşti

„Este o încălcare gravă a intimității și demnității pacienților”

Este o încălcare gravă a intimității și demnității pacienților aflați în stare critică! Oricare dintre noi putem deveni la un moment dat pacienți… gândiți-vă că putem apărea în orice moment pe FB, dezbrăcați, intubați, sondați… Cum accesarea site-urilor este o practică de rutină în zilele noastre, să nu vă mirați că o să apărem umiliți, batjocoriți, șantajați cu imagini și clipuri furate de pe site-ul spitalului” – a scris dr. Adriana Blăjan pe pagina proprie de Facebook, ea făcând apel la Consiliul Județean „să analizeze cu mare seriozitate acest subiect și să ia cea mai corectă decizie”.

Poziția conducerii spitalului

Conducerea spitalului afirmă: „Grija principală a conducerii instituției este reprezentată de siguranța pacientului. De aici și existența acestor camere de supraveghere în cadrul Secției ATI. Camerele sunt montate pe holuri și la intrarea în saloane, astfel încât pacienții să nu poată fi identificați, dar să poată fi monitorizați în permanență. Această decizie vine tocmai pentru a sprijini actul medical și pentru evitarea suspectării unor eventuale culpe medicale”.

Ce spune Colegiul Medicilor

Solicitat de noi să își spună punctul de vedere, dr. Valentin Bănică, președinte al Colegiului Medicilor din Argeș, a spus că, deocamdată, nu a aflat pentru ce au fost puse acele camere de luat vederi: pentru monitorizarea pacientului ori a personalului medical? ”Pentru că problematica e complet diferită în aceste cazuri. Și, oricum, legislația e foarte stufoasă în ceea ce privește confidențialitatea, a protecției datelor cu caracter personal, iar această legislație trebuie respectată”.

Comentarii ale personalului medical

Am stat de vorbă și cu câțiva oameni care fac parte din personalul medical de la Terapia Intensivă a acestei unități medicale. Toți sunt de acord că spitalul este ordonat să fie în slujba omului. Cineva a mărturisit că dacă șefii spitalului au hotărât că măsura luată e în folosul pacientului n-ar avea de ce să riposteze.

În orice caz, deja se vorbește acum foarte mult despre discriminare: de ce doar la Terapie Intensivă sau la UPU să fie montate aceste camere? Iar comentariile sunt cu duiumul. Cineva spunea că, prin intermediul acestor camere de luat vederi, cei de la spital ”pot fi descoperiți profesional”. Se poate vedea, de pildă, că nu sunt suficienți asistenți. Că un spital care se respectă trebuie să aibă la fiecare pat un asistent și o infirmieră! Sau că la Chirurgie II sunt doar două asistente în tura de noapte! Iar la 40 de bolnavi este prea puțin.

O bubă se sparge, iată, la Spitalul Județean de Urgență din Pitești. Iar reacțiile și luările de poziție vor continua.

Distribuie!

3 Comentarii

  1. Dar de ce nu luam exemplu de la spitalele de calitate din Occidentul pe care il laudam atata.Sau de la spitalul Monza din Bucuresti(spital privat).Lor nu le este teama ca ajung pe facebook imagini ca pacientii.La ei de ce se poate si la noi exista discutii.
    Este simplu daca s-ar vrea.
    Pana la urma ceea ce este cel mai important este cum va fi tratat pacientul(calitatea actului medical) si protectia cadrelor medicale fata de eventualele reclamatii.Restul chiar nu conteaza daca pacientul iese cu bine din spital si cadrele medicale sunt ferite de suspiciuni si reclamatii.Cand iti faci treaba de calitate nu ai de ce sa te ascunzi.La Monza nu exista usi la birouri si in cabinetele medicilor si asistentelor(nu se poate dormi sau face alte activitati private si fiecare pacient este monitorizat de un computer care ii centralizeaza pe toti si atunci cand un pacient iese din parametrii se declanseaza o mica alarma iar tot personalul intervine.Mancare se aduce la tava sigilata si este o curatenie impecabila.Nu-i fac reclama doar spun ce am vazut.

    Răspuns
  2. Cred ca montarea camerelor este in favoarea pacienților . De ce se atacă cadrele medicale dacă nu au nimic de ascuns ?

    Răspuns
  3. La privat ai camere video deasupra biroului, la magazin ai camere, la benzinărie ai camere. Camerele nu bat pe patul pacientului, sistemul video nu are conexiune la internet, înregistrările nu pot fi folosite legal pentru supravegherea angajaților. Dar cu ajutorul lor sindicatul poate dovedi că este nevoie de mai mult personal, mai multe materiale sanitare, mai mult echipament, dar se poate dovedi și culpa medicală. Pacientul trebuie să fie în centrul atenției.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită