„Latura penală se va prescrie în două luni. Or, acest proces nu se termină în două luni”, ne-a spus Alexandru Georgian, avocatul părții civile
Mascarada continuă: de la dosar lipsește expertiza pentru stabilirea prejudiciului. De ce? Pentru că n-a fost făcută, abia recent fiind stabilit contul în care să fie achitat onorariul expertului
Miercuri, 17 aprilie, la procesul de pomină al lui Sorin Balaș & Co, privind infracțiuni comise cu aproape zece ani în urmă în păduri ale județului, Judecătoria Pitești a dat un nou termen, sporindu-i astfel șansele și ultimului inculpat din acest dosar de a scăpa de acuzații, prin prescrierea faptei. Cu aproximativ o lună în urmă, așa cum am scris, același complet respingea punerea sub sechestru a bunurilor inculpaților, adică nimeni alții decât Podeanu Georgel, tatăl secretarei lui Armand Chiriloiu, director general al Direcției Silvice Argeș, Balaș Sorin Marius, șef al Ocolului Silvic Pitești și Zărescu Gheorghe, administrator al unei societăți comerciale. „Respingerea unei astfel de cereri ne ia dreptul la o judecată corectă”, spunea atunci avocatul părții civile, reamintind că în luna iunie inculpații nu mai au cum să fie trași la răspundere din punct de vedere penal, intervenind prescrierea la care am făcut referire. Dar cine să-l audă?!
„Este vina Poliției, la Parchet a stat mult dosarul”
„Revine cu adresă către expert în vederea depunerii la dosar a raportului de expertiză tehnică în specialitatea silvicultură. Amână judecarea cauzei la 29.05.2024. Cu drept de apel odată cu fondul” – se arată în încheierea pe scurt a ședinței de judecată din 17 aprilie.
Vă vine să credeți sau nu, în acest proces în care este vorba despre un adevărat jaf comis în păduri, n-a fost stabilit încă prejudiciul! Și asta pentru că abia în luna februarie a fost desemnat un expert silvic. Iar acum, în aprilie, nici vorbă de vreun raport de expertiză, pentru că la termenul trecut nu fusese pus în vedere contul în care să i se achite specialistului suma cuvenită, instanța stabilind ca inculpații să facă plata onorariului. Ați înțeles? Cu atâtea „chichițe”, judecata a fost lungită și răs-lungită, ideea fiind clară: să scape toată lumea.
„Oricum nu mai are importanță. Latura penală se va prescrie în două luni de zile. Or, acest proces nu se termină în două luni. Dar și dacă s-ar termina, mai e termenul de apel și… e complicat. E ca și prescrisă latura penală. Va rămâne doar latura civilă” – ne spunea Alexandru Georgian, avocatul părții civile din acest dosar. Cu alte cuvinte, dacă inculpații nu scapă acum, deși e puțin probabil, tot scapă la apel… Cum s-a ajuns aici în cazul unor fapte comise cu aproape un deceniu în urmă? – e întrebarea legitimă pe care și-o poate pune orice om normal. Vina nu poate fi doar a instanței, care, cum spuneam, a tot lungit-o cu termenele. „Este vina Poliției, la Parchet a stat mult dosarul” – ne-a mai spus avocatul.
Dimensiunea unui jaf care se vrea a fi mușamalizat
Vă reamintim că primul dosar (din 2020) referitor la speța respectivă a luat naștere după ce mai multe persoane au făcut plângeri penale împotriva reprezentanților Ocolului Silvic Pitești, precizând că, în perioada 2013-2015, angajați ai acestui ocol au întocmit în numele lor mai multe cereri de marcare arbori, în baza cărora au fost făcute exploatări de material lemnos, de care însă persoanele vătămate nu au avut cunoștință și de pe urma cărora nu au primit niciun venit. În pădurile respective (în UP IV Micești – Cantonul 11 Purcăreni și Cantonul 12 Ciumești, conform rechizitoriului), au fost identificați în total 152 arbori tăiați ilegal, precum și infracțiunile conexe de fals, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu și delapidare, infracțiuni tăinuite de șeful ocolului silvic.
Prin urmare, Sorin Balaș (foto) a fost trimis în judecată la 13 martie 2020 pentru infracțiunea de omisiune a sesizării. Șeful Silvicului din Pitești nu a sesizat nici măcar Direcția Silvică Argeș – parte vătămată! – despre infracțiunile respective. Alături de Balaș, au fost trimiși în judecată și ceilalți doi: Podeanu Georgel, angajat în cadrul ocolului silvic, și Zărescu Gheorghe. Pe 22 februarie 2023, Judecătoria Pitești a decis încetarea procesului penal față de Sorin Balaș, pentru… prescrierea faptei. Și față de Georgel Podeanu instanța a dispus încetarea procesului penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. În schimb, s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea judecăţii cu privire la săvârşirea de către inculpat a infracţiunii de instigare la tăiere fără drept de arbori, în formă continuată.
În noul dosar, disjuns din primul, obiectul îl constituie tot infracțiunile la regimul silvic. Una dintre bătrânele păgubite s-a constituit parte civilă, cealaltă – parte vătămată. Iar inculpații sunt aceiași: Podeanu Georgel, Zărescu Gheorghe și Balaș Sorin Marius, șef al Ocolului Silvic Pitești. Culmea a fost că în noul dosar, Direcția Silvică Argeș a omis să se mai constituie parte vătămată, iar instanța i-a cerut acest lucru abia după ce „Jurnalul de Argeș” a sesizat aspectul într-un articol.
Vom continua să urmărim acest proces care – după cum decurg lucrurile – se îndreaptă spre mușamalizarea unor fapte grave din domeniul silvic. Suntem, de asemenea, curioși să aflăm ce prejudiciu va avea de suferit în acest dosar Direcția Silvică, instituție care mai întâi se constituise parte vătămată, iar apoi „omisese” să mai facă acest lucru.
Citește și Procesul lui Sorin Balaş & Co, privind infracţiuni silvice, amânat din nou!
0 Comentarii