Web Analytics

Scandal la examenul directorilor de şcoli

de | 21.12.2016 12:42 | Actualitate

# Eliminată din concurs după ce i-a fost recorectată lucrarea, directoarea Colegiului „Dimitrie Dima” a dat în judecată Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar

Directoarea Colegiului „Dimitrie Dima”, Marioara Preda, s-a înscris la concursul pentru şefia liceului şi a participat pe 12 octombrie a.c. la proba scrisă, pe care a promovat-o cu 35 de puncte. Numai că, după aproape două săptămâni de la examen, s-a trezit cu lucrarea recorectată şi eliminată din concurs. Drept pentru care a dat în judecată Inspectoratul Şcolar Argeş şi membrii comisiei de examinare pentru nerespectarea metodologiei de concurs, care nu prevedea reevaluarea lucrărilor. Marioara Preda a mai cerut în instanţă şi suspendarea validării de către Inspectoratul Şcolar a contracandidatei sale, Gabriela Cîrstea, în funcţia de director al Colegiului „Dima”.

Patru candidaţi s-au înscris în lupta pentru şefia Colegiului „Dima”: directoarea Marioara Preda, directorul adjunct Vasile Busuroi şi profesoarele Elena Costache şi Gabriela Cîrstea, ultima fiind directoarea adjunctă a Liceului „Ion Mincu”, comasat în 2013 cu „Dimitrie Dima”. După susţinerea probei scrise, la care a obţinut 35 de puncte, directoarea Preda a fost admisă la următoarele probe, respectiv interviul şi evaluarea ofertei manageriale. Doar că, după 12 zile de la susţinerea examenului, s-a trezit cu o reclamaţie depusă la Ministerul Educaţiei, îndreptată împotriva sa şi a directorului adjunct, una dintre contracandidate, Gabriela Cîrstea, susţinând că reprezentanţii Primăriei Piteşti ar fi făcut presiuni asupra celorlalţi membri ai comisiei pentru ca directorii în funcţie să fie favorizaţi. În ziua imediat următoare, inspectori din cadrul Ministerului Educaţiei au descins în Argeş, pentru a verifica lucrările incriminate că ar fi fost evaluate incorect. În urma reevaluării, lucrarea directorului adjunct Busuroi a primit cu 0,625 puncte mai puţin, respectiv nota 38,125, în timp ce directoarei Preda i s-au scăzut 2,500 puncte, noul punctaj fiind 32,500. Mai departe, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au pasat Inspectoratului Şcolar Judeţean problema soluţionării reclamaţiei, lăsând în sarcina „generalului” Dumitru Tudosoiu recalcularea şi modificarea punctajelor. Asta deşi metodologia de organizare a concursului nu prevedea recorectarea lucrărilor la proba scrisă. Ba mai mult, potrivit metodologiei, eventualele contestaţii la proba scrisă puteau fi formulate doar în sala de examen, urmând să fie soluţionate odată cu stabilirea notelor, şi nu ulterior. Cert este că Inspectoratul Şcolar a preferat să acopere greşelile făcute în momentul evaluării lucrărilor de la „Dimitrie Dima” cu o altă greşeală. ISJ Argeş a convocat atât comisia de examen, cât şi candidaţii înscrişi în cursa pentru şefia colegiului „la o şedinţă de lucru”, organizată în scopul modificării rezultatelor de la proba scrisă. După stabilirea noului punctaj, 32,500 puncte, insuficient pentru admiterea la următoarele probe, Marioara Preda a fost eliminată din concurs.

Marioara Preda: „Am fost descalificată cu o zi înainte de a participa la interviu”

Directoarea Colegiului „Dimitrie Dima” consideră că i s-a făcut o mare nedreptate prin reevaluarea abuzivă a lucrării, contrar prevederilor metodologiei de concurs. Motiv pentru care a solicitat în instanţă, la Tribunalul Argeş, anularea procesului verbal care stabilea noul punctaj, mult mai mic decât cel iniţial, care a avut ca efect eliminarea sa din concurs. „Cei de la Comisia Judeţeană au venit la reevaluare cu lucrările nesigilate şi cu grila, zic ei că a fost cea din sală, dar să mă scuzaţi, după 12 zile eu nu ştiu ce grilă era acolo. Am fost descalificată pe 24 noiembrie, cu o zi înainte de a participa la interviu şi la evaluarea ofertei manageriale”, ne-a povestit Marioara Preda. Care se întreabă de ce reprezentanţii Ministerului Educaţiei au venit croiţi pe recorectarea lucrărilor şi nu au verificat mai întâi înregistrările audio-video din sala de examen pentru a stabili dacă s-au făcut sau nu presiuni asupra coordonatorului comisiei de concurs.

Mariana Ghimiş, Primăria Piteşti: „Am reevaluat lucrările pentru a restabili realitatea şi adevărul”

Reprezentanta autorităţilor locale în comisia de la Liceul „Dima”, Mariana Ghimiş, susţine că legislaţia nu specifică faptul că e interzisă recorectarea lucrărilor şi că a fost vorba de o sesizare la Ministerul Educaţiei, nu de o contestaţie. „Am considerat că era obligaţia noastră să reluăm evaluarea din dorinţa de a se restabili realitatea şi adevărul. Am admis că e posibil să fi apărut o eroare, pe fond de oboseală, fără vreo intenţie. Foaia pe care o puneai peste lucrare, ca la şcoala de şoferi, nu dădea, trăgeai de ea, de un colţ, de altul. În sală sindicate, oameni, membri, martori, unii vorbeau. Preşedintele comisiei a numărat o dată şi a ieşit un număr, a două oară a ieşit alt număr. Am mai numărat o dată. Dacă de două ori a ieşit într-un fel şi a doua oară alt fel, cât să numeri? Până când? Ministerul a reevaluat toate cele patru lucrări. Diferenţe între punctajul dat de noi şi cel dat de Minister era însă numai la cele două (n.red. – a directoarei Preda şi a adjunctului Busuroi)”, ne-a explicat Mariana Ghimiş, consilier în cadrul Primăriei Piteşti, departamentul Autorizare Activităţi Economice.

Cristina Cergan, coordonatorul comisiei de examen de la „Dimitrie Dima”: „Nu s-au făcut presiuni asupra mea de niciun fel”

Coordonatorul comisiei de examen de la Colegiul „Dima”, inspectorul şcolar Cristina Cergan, neagă că reprezentanţii autorităţilor locale ar fi făcut presiuni asupra sa. „Ministerul a constatat nişte lucruri, iar noi, în cadrul comisiei de concurs, a trebuit să luăm o decizie. În momentul acela am considerat că e cea mai bună decizie aceasta, de remediere a unei erori. Dacă am decis bine sau nu, se va stabili. Nu s-au făcut presiuni asupra mea de niciun fel”, ne-a declarat Cristina Cergan.
Iustina Harco-Burcea

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii