Scandal la Apă Canal. Finul lui Mujea căpuşea…căpuşa

de | 24.10.2012 20:14 | Dezvăluiri

# Teodor Cudalbu, directorul SC Euro Construct Edilitar 2008, una din societățile satelit ale SC Apă Canal Pitești, a fost schimbat intempestiv cu Ion Țârdea. Este de notorietate faptul  că directorul SC Apă Canal 2000 S.A, Gelu Mujea (foto), a intrat într-o conjunctură astrală extrem de nefavorabilă. Iar răsturnările de situație care se tot „întâmplă” în ultima vreme nu mai fac deloc parte din strategiile pe care mogulul apei din Argeș le creiona atunci când era, cu puteri depline, la cârma operatorului regional, ci din alt scenariu, al cuiva care îi taie de zor crăcile de sub picioare. Rapiditatea cu care se precipită lucrurile  ne duce cu gândul că schimbările survenite în ultima perioadă coincid, un pic mai mult chiar, cu momentul demarării campaniei electorale, iar cea mai recentă decizie a Consiliului de Administrație de la SC Euro Construct Edilitar 2008, care l-a demis pe nepusă masă pe directorul Teodor Cudalbu (finul lui Mujea) nu face decât să confirme teoria. Teorie care spune că E.C.E, firma piteșteană  al cărei acționar majoritar este SC Apă Canal 2000, era vaca de muls care putea furniza în caz de nevoie chiar și 2-3 miliarde de lei, bani pentru ”buzunarul” campaniei electorale. Dar să ne explicăm…

Nașul Mujea s-a certat violent cu finul Cudalbu

Ca să revenim la vremurile de glorie ale mogulului apei din Argeş, conform unor informații primite la redacție, mai mult de jumătate din cele 20 de milioane euro fonduri europene, alocate contractului de modernizare a rețelelor de apă, au fost drenate către unele firme din siajul SC Apă Canal, după cum urmează: SC Euro Construct Edilitar 2008, administrată de finul Cudalbu Teodor a primit lucrări  de peste 2 milioane de euro; Euro Partener Instal – 1,5 milioane de euro, în timp ce Biff Internațional, Petro Gaz, Poli Prest, Construct Steel Market, Sangocom 2002 și Selca au efectuat fiecare lucrări de aproximativ 1 milion de euro. De altfel, mai toți clienții SC Apă Canal 2000 cunoșteau foarte bine activitatea SC Euro Construct Edilitar 2008, aceasta fiind și firma recomandată de angajații operatorului local de apă la momentul formulării solicitării de branșare la rețeaua publică. Cu finul Cudalbu în linia întâi s-au mai derulat lucrările de la rețelele de apă din Topoloveni, Costești și Ștefănești, dar și la cele ale fermei de la Stolnici. Practic, Euro Construct Edilitar s-a asociat cu Euro Partener Local și Barac Hadas Stolnici și au creat împreună Asociația Agricolă de Îmbunătățiri Funciare Stolnici, care a valorificat cu succes nămolul rezultat de la stația de Epurare Pitești. Dar dacă, teoretic și practic, ECE a fost și poate încă mai este o bună vacă de muls, atunci nu prea este plauzibil argumentul pe baza căruia a fost înlăturat Doru Cudalbu – acela că ar fi adus firma în pragul falimentului. În schimb, pare credibil un alt zvon care circulă prin SC Apă Canal, acela că noua soție a lui Cudalbu ar avea o firmă prin care se scurgea bugetul ECE. Cum s-ar spune, finul căpușea… căpușa! Însă cum pe banii statului se poate orice….  această  operațiune de căpușare a generat o gaură de câteva miliarde lei vechi, de neînțeles pentru acționarii care nu își puteau explica de ce, dintr-o dată, le dădea cu minus la bilanț. Oricum, de noile apucături are fostului fin i se luase până și lui Gelu Mujea, care, din câte se aude, ar fi avut niște discuții pe ton foarte ridicat cu acesta.

Pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești…

După doar o lună de la momentul preluării mandatului de președinte interimar al CA al SC Euro Construct Edilitar,  directorul de resurse umane al Apă Canal 2000, Vasile Boteanu, un personaj aflat pe val, convoacă AGA și decide intempestiv demiterea directorului acesteia pe motiv de rezultate financiare dezastruoase, care se învârt în jurul a mai multe miliarde de lei vechi. Nu vom trece însă peste un aspect dureros pentru directorul Mujea,  fost naș de cununie al lui Doru Cudalbu, și spunem fost pentru că acesta din urmă a divorțat de Simona, prima soție, spre a se recăsători cu o colegă a acesteia. Însă supărarea lui Gelu Mujea e pe undeva firească și umană dacă stăm să ne gândim că pe Boteanu tot el l-a adus în Apă Canal, atunci când  Montan Star, constructorul noilor blocuri din zona rezidențială a cartierului Trivale, intrase în insolvență. În treacăt fie spus, actualul președinte al Consiliului de Administrație de la Euro Construct Edilitar a mai fost director la o firmă, Aquaserv Exclusiv 2004, care a gravitat o vreme în jurul operatorului regional de apă, dar care… ghiciți ce a pățit?! A dat faliment. Destule motive, deci, pentru Gelu Mujea să mediteze la o veche zicală românească ce zice cam așa „pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești”, mai ales că, de când conduce Apă Canal 2000, se poate lăuda cu un lung pomelnic de rude, fini, prieteni și prieteni ai prietenilor, care au împânzit societatea ca și angajați cu salarii mai mici sau mai mari, după rang. Dar, deocamdată, probabil cea mai mare decepție a lui Mujea rămâne tot Vasile Boteanu a cărui principală calitate, din câte am aflat, este cea de agent electoral al organizației municipale PSD Pitești.

Luni, noul director Țârdea încerca să vadă cam cum stau lucrurile pe la Investiții

Cum trebuia găsită și persoana care să scoată castanele din foc, noii administratori ai ECE și-au îndreptat privirile către Ion Țârdea, pripășit de  puțin timp pe la Apă Canal, dar indiscutabil un profesionit în meseria sa, dovadă că a condus cu succes atât colective, cât și instituții cu greutate. Fost director al Institutului de Stat în Construcţii Argeș, în perioada 2003-2005, director adjunct al aceleiaşi instituţii, între 2005 şi 2009, inspector principal la ISC Argeş, între 2009 şi 2010, apoi disponibilizat  de către PDL, Țârdea a fost angajat finalmente la SC Apă-Canal 2000 SA, unde s-a ocupat de investiții și dezvoltare, conducând Departamentul Tehnic. Ion Ţârdea (60 de ani) a mai lucrat ca inginer constructor la TC Argeș, dar a fost și director al Direcţiei Tehnice a CJ, unde a activat o perioadă. Are 35 de ani vechime, o bună parte dintre platformele pietonale şi auto din judeţ fiind făcute sub comanda sa, dar are la activ și participarea la multe alte proiecte de anvergură. Totuși, Ion Țârdea nu are deloc chef să scoată din foc castanele altora, cel puțin așa s-ar traduce mișcarea sa de a pleca imediat în concediu, după ce a aflat decizia prin care a fost numit director la SC Euro Edilitar Construct. Dar știți cum e vorba „vrei, nu vrei, bea Grigore aghiasmă!“, cel nominalizat director ”a fost întors” luni la serviciu. Așa l-am găsit și noi în prima sa zi de lucru ca director la SC Euro Construct Edilitar 2008, la biroul Investiții încercând să-și dea seama ce lucrări mai sunt, ce datorii și în fine… care sunt activele și pasivele pe care le preia. Politicos cum îi stă în fire, noul director Țârdea ne-a răspuns diplomatic la întrebări, evitând să dea răspunsuri tranșante. Este și de înțeles, având în vedere poziția sa oarecum ingrată.

Ion Ţârdea: ”Plăcută, neplăcută, asta e decizia conducerii…”

# Bună ziua, domnule director
– Bună ziua, domișoară!
# Ați revenit la serviciu văd, este prima zi de lucru?
– Am fost în concediu și când am venit am primit hârtia în mână.
# V-au făcut o surpriză plăcută…
– Plăcută, neplăcută, asta e decizia conducerii…
# Ce ați găsit la SC Euro Construct Edilitar? E chiar așa o situație financiară dezastruoasă, după cum se vorbește?
– Nu cunosc situația financiară, chiar acum sunt pe la Investiții. Anul se încheie ca mâine, vine iarna, când nu prea sunt lucrări, sper să fie totuși bine.
# Sunteți cam speriat sau mi se pare mie? Vă gândiți cumva să refuzați oferta?
– Nu, nu mă sperii eu așa ușor, sunt obișnuit cu greutățile.
# Vă cunoașteți bine cu domnul Boteanu?
– Am lucrat împreună pe vremuri la IJGCL, am colaborat, ne cunoaștem puțin.
# Pe cine vă bazați în ducerea la indeplinire a mandatului de director?
– Pe mine, pe cine altcineva?! Sigur și pe colegii cu care voi lucra.
# Vă urez succes!
Material realizat de Alina Crângeanu

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii