Web Analytics

Scandal internaţional cu argeşeni. Glonţ de 9 mm, găsit la Bruxelles în bagajele delegaţiei de la Arpechim

de | 26.03.2014 08:52 | Dezvăluiri

# Glonțul a fost găsit de către președintele ONG-ului ”Justiție până la capăt” –  Adrian Maghinici în după-amiaza zilei de 19 martie în valiza pe care o lăsase la hotel # Între 19 și 21 martie, o delegație de cinci membri ai ONG-ului însoțită de viceprimarul Cornel Ionică a avut mai multe întâlniri cu oficiali importanți din Parlamentul European pentru a soluționa problema foștilor și actualilor angajați Arpechim care au de returnat aproape 300 milioane de euro către Petrom după ce au pierdut procesul ”primelor de murături”.

Protestele din ce în ce mai dese ale foștilor și actualilor angajați de la Arpechim, organizați în ONG-ul ”Justiție până la capăt” condus de către Adrian Maghinici, încep să stârnească reacții mai mult sau mai puțin bizare. Iar cel mai ciudat incident de până acum este cel petrecut săptămâna trecută, pe 20 martie, la Hotel du Dragon din Bruxelles, acolo unde a fost cazată delegația de cinci membri ai ONG-ului, plus viceprimarul Piteștiului, Cornel Ionică. După cum se cunoaște, delegația a fost preluată la Bruxelles de europarlamentarul Victor Boștinaru și a avut pe agendă mai multe întâlniri cu oficiali din Parlamentul European pentru a soluționa problema foștilor și actualilor angajați Arpechim care au de returnat aproape 300 milioane de euro către Petrom, după ce au pierdut deja celebrul proces al ”primelor de murături”. Ce s-a întâmplat? După ce s-a întors la hotel de la o întâlnire oficială, Adrian Maghinici și-a luat valiza de la recepție, a despachetat-o în cameră și, într-unul dintre buzunare, a găsit un glonț de 9 mm. Amenințare voalată sau tentativă de discreditare? O întrebare legitimă la care am încercat să găsim un răspuns stând de vorbă, pe marginea acestui incident neobișnuit, chiar cu Adrian Maghinici, președintele ONG-ului ”Justiție până la capăt.”

”Am făcut plângere la Ambasada Franței și la Poliția din Bruxelles s-a întocmit un proces verbal de audiere”

”Am ajuns la Bruxelles în dimineața zilei de 19 martie, la ora 10.30. La autocar ne-am întâlnit cu 23 de primari și consilieri din Gorj și cu alte persoane. La Parlamentul European ne-am întâlnit cu domnul deputat Alejandro Cercas. Ne-am întors la hotel în jurul orei 15.30. Am luat valiza de cabină de la recepție, am dus-o în cameră și în prezența lui Cristi Ioniță (n.r. – unul dintre membrii delegației, coleg de cameră cu Maghinici) am scos un glonț de 9 mm dintr-unul dintre buzunarele valizei. Am depus o plângere la Ambasada Franței (n.r. – Adrian Maghinici are și cetățenie franceză din 1992), iar pe 20 martie am mers la Poliția din Bruxelles, am depus glonțul și am dat o declarație. Am primit un exemplar din procesul-verbal de audiere, iar o copie după acesta i-am dat-o și domnului deputat Victor Boștinaru, care s-a arătat șocat de incident. La fel de șocat a fost și domnul viceprimar Cornel Ionică. Pe 20 martie, am avut o întâlnire cu David Lowe, secretarul Comisei de Petiții din Parlamentul European și l-am informat și pe acesta despre incident”, spune Adrian Maghinici. Poliția din Bruxelles a deschis o anchetă în acest caz. În mod normal, polițiștii ar trebui să verifice și înregistrările video, având în vedere faptul că hotelul avea camere de supraveghere la fiecare nivel, inclusiv la recepția de la parter, de unde Adrian Maghinici și-a luat valiza lăsată acolo pe timpul cât a fost la Parlamentul European. Nu este exclusă nici ipoteza ca glonțul să fi fost pus în valiză înainte de a ajunge la hotel, caz în care traseul plasării acestuia este mai greu de urmărit.

”S-a încercat să se discrediteze ONG-ul nostru”

Glumă, amenințare cu mesaj direct sau tentativă de discreditare? ”Nu pot să consider asta ca o glumă. Glonțul pot să îl iau și ca o amenințare. Cred însă că cineva și-a dorit ca eu să mai stau puțin la Bruxelles și, evident, să discrediteze ONG-ul și pe președintele său. Interesul financiar al procesului ”primelor de murături” de la Arpechim se cifrează cu mult peste 200 de milioane de euro, bani ce ar trebui recuperați de către Petrom de la foștii și actualii salariați”, opinează Adrian Maghinici.

”Se vehiculează că sunt dorințe mari pentru a îi deposeda de acțiuni pe cei de la Arpechim care dețin împreună 8% din Petrom”

În opinia lui Adrian Maghinici, interesele sunt însă cu mult mai mari decât procesul în sine al ”Primelor de murături”: ”Se vehiculează că sunt dorințe mari de a-i deposeda de acțiuni pe oamenii de la Arpechim, care dețin cumulat 8% din acțiunile Petrom. Valoarea contabilă a unei acțiuni este de 0,21 lei. Iar dacă adunăm acțiunile deținute de cei de la Arpechim – acțiuni deținute scriptic, nu și faptic – se ajunge la o sumă de 263 milioane euro. La valoarea actuală a pieței, aceste acțiuni ar ajunge cumulat la suma de 1,7 miliarde euro.”

”Dacă mi-aș fi pus singur glonțul, ar fi însemnat să contrazic vigilența Poliției de frontieră”

Firesc, vor fi și oameni care vor considera că incidentul cu glonțul găsit în valiză ar putea fi o poveste, o făcătură. Ce spune Adrian Maghinici despre această ipoteză? ”Dacă mi-aș fi pus singur glonțul, ar fi însemnat să contrazic vigilența Poliției de frontieră. Ar mai însemna că România nu are ce să caute în spațiul Schengen, dacă oricine poate să transporte muniție fără probleme. Ar însemna să îi arătăm cu degetul pe cei de la Poliție. În plus, pentru cei care consideră că ar putea fi o poveste născocită de dragul unui tam-tam politic, le spun că eu nu mai am nicio implicare politică și că, de opt luni, stau mai mult în Franța.”

Coincidență sau nu? Cu o săptămână înainte de incidentul din Belgia, lui Maghinici i-a fost spartă casa din România

Încă un detaliu care poate da naștere la diverse speculații și asocieri. Pe 13 martie a.c., în jurul prânzului, Adrian Maghinici și-a găsit casa pe care o deține la Corbeanca, lângă București, spartă. Hoții i-au furat centrala termică, 6 kg de argintărie, bijuteriile Laviniei Năstase (n.r.- partenera sa de viață de mai mulți ani, originară din Pitești), pendule vechi, toate sculele de bricolaj, covoare și fonografe vechi. ”Nu mai intrasem în casă din 7 august 2013. Sistemul de alarmă cu senzori nu funcționa. Aveam un prieten care îmi lua facturile, dar acesta nu intra în casă. Interesant e faptul că hoții au luat 6 kg de argintărie, dar nu s-au atins de alte 6 kg pe care le aveam în sertarul alăturat. Mai aveam și două litografii de mare valoare de care nu s-au atins. Nu s-au atins de lucrurile copilului. Au scos toate sertarele, au scos toate documentele. Niciunul dintre documente nu lipsește. Hoții au rupt și jaluzelele. Altfel spus, și furt și distrugere. E bizar, pentru că atunci când cineva vine să fure, în mod normal nu mai stă să și distrugă”, spune Adrian Maghinici. În aceeași zi, acolo au venit opt polițiști împreună cu un câine dresat pentru a face cercetări. S-au găsit urme de pași, inclusiv în spatele curții, însă deocamdată Poliția Buftea – cea care investighează cazul – nu a ajuns la o concluzie.
”Cele două evenimente, survenite la interval de nici o săptămână, îmi pun niște semne de întrebare. Ar putea fi o coincidență. Orice ar fi fost, doresc să aflu adevărul de la autoritățile din Buftea și Bruxelles, privind cele două evenimente. Pot să cred și că cineva a dorit să închidă gura ONG-ului pe care îl conduc”, este de părere Adrian Maghinici.

***

Cine este Adrian Maghinici

Fost candidat la președinția CJ Argeș în 2012, din partea Partidului Ecologist Român, când s-a clasat pe un onorant loc 4, Adrian Maghinici este omul care l-a adus în 1999 în țara noastră – pe când făcea parte din staff-ul prințului Paul de România – pe celebrul Larry Hagman (interpretul lui J.R. din ”Dallas”). De asemenea, Adrian Maghinici a candidat, fără succes, la alegerile parlamentare din 2012, pentru un loc în Camera Deputaților pe Colegiul Topoloveni, pe listele PPDD Argeș.
***

Europarlamentarul Victor Boştinaru: ”Mi se pare şocant acest incident”

I-am solicitat un punct de vedere și europarlamentarului Victor Boștinaru vizavi de incidentul survenit la Bruxelles: ”Domnul Maghinici mi-a arătat un proces-verbal de audiere. Nu am fost la Poliție. Mi se pare șocant acest incident și autoritățile trebuie să îl clarifice. Este un incident extrem de grav. Legat de presupunerile conform cărora ar putea avea legătură cu protestele Arpechim, este foarte ușor să ne hazardăm. Ar trebui văzut și când s-ar fi putut produce introducerea glonțului în bagaj. În mod cert, e ceva foarte grav. Încălcarea regimului armelor și munițiilor este o chestiune penală în toate statele.”
***

Dorina Roşu: ”Am văzut glonţul găsit în bagaj”

”Am văzut glonțul găsit în bagaj. Nu eram în camera domnului Maghinici când glonțul a fost găsit”, ne-a declarat Dorina Roșu, vicepreședinte al ONG-ului ”Justiție până la capăt” 

Elena Chircu: ”L-am însoţit pe dl. Maghinici la poliţie, când a dat declaraţia”

”Am văzut glonțul la hotel și am fost cu domnul Maghinici la Poliție când a dat declarație, însă nu am intrat în camera în care a stat de vorbă cu inspectorul de poliție belgian”, ne-a precizat și Elena Chircu, membră a aceluiași ONG.

Material realizat
de Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii