Web Analytics

SC Apă-Canal a tocat încă 200 de miliarde pentru consultanţă şi servicii de măsurare a vibraţiilor

de | 13.09.2012 10:01 | Dezvăluiri

# După băieţii deştepţi din energie, au apărut şi băieţii deştepţi din canalizare. Aflat mai mereu între ciolan şi nicovală, directorul societăţii publice Apă-Canal, Gelu Mujea, continuă cu mult spor festivalul licitaţiilor grase, de sute sau chiar milioane de euro, dornic parcă să impună în habitatul economic o altă specie de băieţi deştepţi, alta decât cei din energie: băieţii deştepţi din canalizare. Pe cât de călduroasă şi secetoasă a fost vara care tocmai s-a încheiat din punct de vedere meteorologic, pe atât de plină de precipitaţii financiare a fost perioada cu pricina pentru SC Apă-Canal. Acolo unde cotele de lichidităţi turnate cu găleata din buget au depăşit pragul de avarie, ba chiar au spart barajele impuse de criză, revărsându-se în cascadă. Cod roşu de inundaţii financiare a fost decretat în data de 10 iulie, când s-a înregistrat un nivel record de milioane căzute la o singură licitaţie: 20 de bastoane, fără TVA. Adică vreo 5 milioane de euro, la o unică viitură. SC Apă-Canal şi-a asigurat astfel cele mai luxoase servicii de „Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului în cadrul Proiectului de investiţii-Extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată în Argeş”. În fapt, nu este vorba de altceva decât de aproape 5 milioane de euro pompate din fonduri europene pentru servicii de consultanţă, asistenţă tehnică şi proiectare, pentru ca Apă-Canal să fie absolut sigură că bănoasele lucrări care vor urma în proiectul de reabilitare vor fi implementate corespunzător. Adică trebuia o firmă de consultanţă care să stea de pază, contra a 20 milioane Ron, că lucrările propriu-zise din programul-ţintă se vor efectua aşa cum trebuie. Paza bună trece primejdia rea, desigur, dar veți recunoaște că 5 milioane de euro doar pentru consultanță și asistență tehnică este o sumă care impune maxim respect, chiar și dacă ai lua doar cei 10%, obișnuita taxă de talent organizatoric care se percepe la astfel de licitații atractive. Dar apropo de licitație, ea a fost pe cât de scumpă, pe atât de înghesuită ca desfășurare, dacă avem în vedere că s-a desfășurat în mod restrâns, doar cât să încapă unica ofertă depusă de Aecom Ingenieria București. O firmă cu tradiție europeană, ce e drept, în astfel de servicii, dar care iată că n-a avut nici cea mai mică emoție că nu va umfla cele 5 milioane de euro, câtă vreme licitația de la Apă-Canal a fost îndeajuns de restrânsă încât să nu încapă decât oferta firmei respective.

Utilajele de la Apă-Canal prezintă vibrații de miliarde

Luna iulie a fost însă de-a dreptul inundată cu licitații spumoase ca valoare, trase parcă la indigo la organizare. La doar o zi după semnarea contractului de 5 milioane euro de care am vorbit mai sus, la Apă-Canal s-a semnat un nou contract, ca un fel de puișor al primului. În valoare de circa 5 miliarde lei vechi, cu tot cu TVA, nu pentru cine știe ce investiție în țevăraie ori pentru dotări, ci tot pentru servicii. De această dată, societatea condusă de Gelu Mujea s-a asigurat că va ști la orice oră din zi și din noapte „starea de funcționare a utilajelor dinamice prin măsurarea vibrațiilor”. Iar de asta se va ocupa firma Mobil Industrial AG Pitești, posesoare nu numai a celor 5 miliarde, ci și a sarcinii de a măsura vibrațiile utilajelor cu mult spirit de răspundere. Ca un fel de specialitate a casei, și la licitația cu vibrațiile n-a încăput, ca un făcut, decât oferta firmei Mobil Industrial. Care n-a avut astfel încotro și a trebuit să umfle miliardele, dintr-un foc. Să nu râdeți însă de treaba cu vibrațiile utilajelor dinamice, pentru că este cât se poate de serioasă și îi preocupă în cel mai înalt hal pe cei de la Apă-Canal. Dovadă că și în luna aprilie 2012 mai fusese organizată o licitație pentru servicii de stabilire a stării de funcționare a utilajelor dinamice prin măsurarea vibrațiilor, la care s-au adăugat, ce e drept, și servicii de întreținere și reparații a utilajelor conexe. Toată trebușoara a costat peste 10 miliarde lei vechi, fără TVA și, așa cum ne așteptam deja cu toții, la licitație nu s-a prezentat decât un singur ofertant: SC Edwards International Group București. Care a semnat în silă acordul-cadru, neavând șansa să i se asigure măcar o concurență formală, de ochii lumii, pentru atribuirea acestuia. Oricum, se vede cât se poate de limpede că e groasă treaba cu vibrațiile utilajelor la Apă-Canal, câtă vreme a fost nevoie de două licitații, de vreo 15 miliarde valoare totală, ca să se știe cum și pe unde zbârnâie fierătaniile societății. Trăgând linie și adunând, rezultă un total, doar pentru trebușoarele menționate mai sus, de peste 215 miliarde lei vechi deversate pe termen cât se poate de scurt de la SC Apă-Canal, prin licitații atât de restrânse încât n-a încăput decât câte un singur ofertant. Și nu pentru lucrări propriu-zise de reabilitare sau modernizare a infrastructurii de apă și canalizare, ci doar pentru asistență tehnică, consultanță sau măsurare de vibrații. Adică sume uriașe alocate pentru niște servicii greu cuantificabile și palpabile, ca și cum cineva ar vrea să încețoșeze urmele și comisioanele. Și te pomenești că exact asta se vrea!
Mihai Bădescu

***

Directorul Mujea zice că respectă separaţia puterilor în statul în stat de la Apă Canal: „Ce treabă am eu cu Consiliul de Administraţie?”

Intrarea în reconfigurare a Consiliului de Administraţie de la Apă Canal 2000 SA Piteşti a băgat în fibrilaţii nu doar aparatul administrativ al municipalităţii, ci şi prinicipalul partid de guvernământ local, PSD, precum şi pe eternul şi fascinantul director general al societăţii, Gelu Mujea, care pentru nimic în lume nu ar scăpa din mână vreo centimă din cei 100 de milioane de euro fonduri europene, care urmează să intre în patrimoniul numitei societăţi. Agitaţia este cu atât mai mare cu cât legea nu-i mai permite lui Gelu Mujea să fie şi director şi preşedinte al CA. Prin urmare,   urmaşul său, momentan în persoana Veronicăi Nedelea, mâna sa dreaptă până deunăzi, trebuie să corespundă standardelor impuse. Cum mai toată lumea spune că tot Mujea va tăia şi va spânzura şi în continuare la SC Apă Canal, am purtat o discuţie pe această temă cu împricinatul director, care, ca de fiecare dată în astfel de situaţii, a încercat să ne convingă că în privinţa Consiliului de Administraţie nici în apă nu s-a băgat, nici a canal nu-i miroase.

”Eu nu mai am nicio treabă acolo, că nu mă lasă legea”

# Domnule director, cum e cu noul Consiliu de Administraţie, că lumea e convinsă că tot dumneavoastră sunteţi preşedinte, de facto?
– Ce treabă am eu, domnule, cu Consiliul de Administraţie? Eu nu mai am nicio treabă acolo, că nu mă mai lasă legea.
# Da, dar sunteţi în aceeaşi ogradă. E adevărat că mai mult ei în a dumneavoastră decât invers…
– Domnule, înţelegeţi că societatea asta are trei factori de conducere: Adunarea Acţionarilor, Consiliul de Administraţie şi conducerea executivă. Eu sunt conducerea executivă, nu am treabă cu ceilalţi.
# Adică respectaţi separaţia puterilor în stat?
– Sigur.
# Se zice că în CA sunt tot oamenii dumneavoastră…
– Ştiţi cum e? Sunt oameni foarte buni ca specialişti şi pentru că altceva nu se poate spune despre ei, atunci se spune că sunt oamenii mei. Dacă aduceam proşti toată lumea ar fi spus: „de ce i-ai adus, dom’le, dacă sunt proşti?”

„Nedelea e mai degrabă rudă cu mine decât cu Pendiuc”

# Veronica Nedelea? E şi la Termo Calor, şi asociata dumneavoastră, şi rudă cu Pendiuc, şi preşedinte la Apă Canal…
– Nu e, domnule, nicăieri, decât la Apă Canal! La Termo Calor o fi fost vreodată auditor că sunt specialişti puţini, dar acum nu mai e nicăieri decât la noi. Iar cu primarul vă spun eu că nu e rudă, e mai degrabă rudă cu mine că suntem din aceeaşi comună. Și ştiţi cum e la ţară, o jumătate de sat e neam cu jumătatea cealaltă, aşa că, dacă ne ducem în urmă, nu e exclus să găsim cine ştie ce alianţă.

”Capacele pot să coste o sută de mii de euro, dar și un milion”

# Cu capacele alea de un milion jumate de euro cum e? Chiar ne permitem noi, Piteștiul, suntem atât de avuţi să dăm atâţia bani pe nişte guri de canal?
– Acolo suntem într-un acord-cadru care are un minim şi un maxim. Capacele pot să coste şi o sută de mii şi un milion, depinde, dar nu toţi banii odată. Eu nu păzesc domeniul public. Dacă s-au furat capace de fontă de un miliard şi jumătate anul trecut, ce vină am eu? Acum o să punem din materiale reciclate, să vedem ce mai fură. Domnule, eu nu cheltui bani aiurea, eu aduc bani. Am adus 100 de milioane de euro şi o să mai aduc 80 de milioane. Dacă mă lasă să-i aduc, dacă nu, să fie sănătoşi!
Florin Silvestru

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii