Web Analytics

Șarpele de casă – exponatul lunii noiembrie la Muzeul Județean Argeș

de | 3.11.2022 12:25 | Actualitate, Cultură, Home

Muzeul Județean Argeș expune în luna noiembrie, în cadrul microexpoziției „Exponatul lunii”, unul dintre cei mai întâlniți șerpi din fauna noastră, Natrix natrix (Linnaeus, 1758), cunoscut sub numele popular „ șarpe de casă”. 

Șarpele de casă are un mod de viață amfibiu, fiind legat de bazinele acvatice (ape curgătoare, bălți, mlaștini) pentru procurarea hranei; totuși, poate fi întâlnit și la distanțe considerabile de apă: în luminișuri și liziere, pe câmp sau în zone uscate și pietroase, în parcuri și grădini, mai ales acolo unde există zone umede. 

Citește și: Cum se putea pierde timpul, cu graţie, acum 50 de ani

În trecut, în satele din apropierea zonelor umede, era un fapt obișnuit ca printre crăpăturile temeliei sau ale pardoselii pridvorului să se adăpostească unul sau mai mulți șerpi, de unde și numele popular.

Nu este o specie veninoasă. Reacția de apărare primară este fuga; se deplasează cu multă agilitate, dispărând în găuri și crăpături sau în vegetația deasă; dacă este în apropierea apei se refugiază în apă. Dacă nu se poate ascunde, ia o atitudine agresivă, de intimidare: se strânge colac, șuieră puternic și lovește agresorul cu capul, fără a mușca. Alteori, împroașcă conținutul urât mirositor al glandelor anale sau se preface că este mort, pentru a păcăli prădătorii care preferă prada vie.

Este complet inofensiv pentru om și aproape niciodată nu mușcă, chiar și atunci când este prins.

Intră în hibernare în octombrie, de obicei mai mulți indivizi laolaltă, și redevine activ în aprilie. 

Microexpoziția va fi deschisă în perioada 1-30 noiembrie și va putea fi vizitată de luni până duminică, între orele 9.00-19.00, la sediul Muzeului Județean Argeș, intrarea din Bulevardul Eroilor.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *