Web Analytics
scris vineri, 26.03.2021

Sarmale de post şi sfaturi de sănătate de la ÎPS Calinic

# Arhiepiscopul a fost bucătar și a gătit pentru 60-70 de viețuitori la mânăstirile din Căldărușani și Sinaia
În perioada 15 martie-1 mai, creștinii ortodocși țin postul Sfintelor Paști, considerat cel mai lung și mai greu din an. Am stat de vorbă despre această perioadă specială cu ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, care ne-a spus: „Postul este indicat pentru sănătatea trupească și sufletească, atât timp cât sunt respectate câteva condiții care să ajute organismul. Chiar dacă este recomandat, există și câteva categorii de persoane care primesc dezlegare și astfel ele nu sunt nevoite să postească alimentar. Această dezlegare se acordă femeilor care sunt însărcinate și celor care alăptează, copiilor până la vârsta de 7 ani, bătrânilor și persoanelor care suferă de anumite afecțiuni care necesită un consum ridicat de proteine. Oamenii de știință știu încă de acum mai bine de 75 de ani că postul este unul din cele câteva motive care au dovedit că prelungesc viața. Dar de abia de curând au început să înțeleagă de ce. Pe baza ultimelor descoperiri din cele mai avansate centre de cercetare a cancerului s-a dovedit că POSTUL CU APĂ ALCALINĂ OMOARĂ CELULELE CANCEROASE! Această afirmație este bazată pe principiul științific numit Răspunsul Diferențial La Stres. Să nu uităm că omul este peste 70% apă. Postul cu apă curată, sucuri naturale și supe ajută regenerarea celulară. Cu acest post, călugării de la Mânăstirea Cernica ajungeau la un secol de viață cu o luciditate extraordinară. Se consumă 3 farfurii pe zi cu supe de casă care conțin morcovi, țelină, cartofi, condimente și foarte puțină sare”.
Cunoscând însă că eruditul nostru ierarh este foarte priceput la bucătărie, l-am descusut (deh, păcatul jurnalistului): „Și o reţetă de post de-a dumneavoastră ne dezvăluiți?”.
Iar răspunsul la care speram nu s-a lăsat așteptat: „Desigur. Am fost o vreme bucătar. Am fost bucătar principal pe când eram viețuitor la Căldărușani și Sinaia. Găteam pentru 60-70 de viețuitori. Aveam grijă să combin gustul cu sănătatea, pentru că erau în obște și mulți bătrâni”.

Sarmale de post şi sfaturi  de sănătate de la ÎPS Calinic

Rețeta de post a arhiepiscopului Calinic: sarmale mânăstirești

„Umplutura acestor sarmale de post se prepară repede și ușor, folosind doar elemente vegetale: ulei de primă presă, ceapă din belșug, orez de calitate, ciuperci, morcovi și puțin miez de nucă. Puteți completa cu rădăcinoase: pătrunjel sau țelină. Ciupercile să fie proaspete. Dacă aveți ciuperci de pădure, nu ezitați să puneți câteva și din ele, pentru că vor aroma întreaga umplutură. Să se evite excesul de sare în compoziție, pentru că afectează rinichii. Personal, nu prea folosesc. Foile de varză murată ar fi bine să fie mari și subțiri. Personal, le las la desărat cu o seară înainte.
Cantitățile pentru 10 persoane sunt:
# 2 verze murate – din care să scoateți 10-12 foi frumoase # 300 g orez cu bob rotund # 400 g ciuperci # 250 g ceapă tocată fin # 100 g morcov # 50 ml ulei # sare, piper, mărar verde tocat, pătrunjel verde tocat, opțional puțin cimbru uscat, 250 ml suc de roșii sau bulion, opțional şi 150 grame miez de nucă.
Am curățat ceapa și morcovul, am spălat și scurs ciupercile. Am dat totul prin robot cu răzătoarea mare. Puteți să le dați prin mașina de carne. Este important să nu le amestecați, ci să tocați sau radeți pe rând ceapa, morcovul și ciupercile și să le colectați în recipiente diferite. Într-o tigaie potrivită (antiaderentă) punem la călit ceapa cu uleiul. Amestecăm ocazional și nu lăsăm să se prăjească, ci doar să devină sticloasă.
Am adăugat și morcovul ras în tigaie și l-am sotat și pe el vreo 3 minute. Astfel el își dezvoltă culoarea frumoasă. În final am adăugat și ciupercile și am mărit un pic flacăra, ca să ajut evaporarea apei din ele. Când totul a început să sfârâie, am pus și orezul și am amestecat bine. Orezul trebuie călit doar 1-2 minute, fiind suficient ca fiecare bob să fie îmbrăcat de ulei și de aromele din tigaie. Am asezonat totul cu sare și piper și am stins focul. Nu vă zgârciți cu piperul, pentru ca el dă aroma de fainoșeag. Am tocat o mână bună de mărar verde și am adăugat-o și pe ea în umplutură, după ce am stins focul. Lăsăm tigaia cu umplutura la răcorit.
Dacă vă rămâne umplutură de orez cu ciuperci, o puteți transforma într-un delicios pilaf. Punem câte un linguroi de compoziție pe câte o foaie croită de varză și o rulăm. Dacă alegeți să le fierbeți în oală pe aragaz, atunci alegeți o oală mai adâncă și puneți pe fundul ei un strat de 1 deget de cotoare și frunze de varză acră tocate. Deasupra se toarnă sucul de roșii și se completează lichidul cu apă până la nivelul sarmalelor (nu peste). Se pune capacul pe jumătate și se fierb la foc mediu spre mic. Se pot fierbe la foc așezat sau se pot găti la cuptor, în vas de lut. Totul se face cu rugăciune și bucurie.”
Citește și Exclusiv. Arhiepiscopul Argeşului dezvăluie culisele unui botez princiar / Calinic: „Pentru sprijinul dat lui Nicolae, mi s-a reproşat că sunt antidinastic”
Citește și Cadouri din Argeş pentru copiii de la „Şcoala lui Calinic” din judeţul Neamţ
Citește și Secretul împotriva Covid al măicuţei Sofia de la Schitul Vedea

„Dacă nu puteţi posti de mâncare, refuzaţi să vă mâncaţi aproapele”

„Din bucatele gătite de noi să facem milostenie cu oamenii cu adevărat nevoiași, nu cu aceia către care avem «obligații» și interese. Ne-am întrebat vreodată dacă nu cumva mâncarea noastră este prilej de poticnire? Suntem, însă, de multe ori nişte ipocriţi. Chiar şi la mesele pe care le facem, îi chemăm şi îi cinstim pe prietenii noştri, care ne vor răsplăti şi ei asemenea. Nu ne-am dus să cercetăm cu discreție vreun sărac…
Cu credinţă şi iubire mare se găseşte la orice problemă rezolvare. Să evităm cărnurile pentru 40 de zile, excesul duce la perturbarea funcției renale. După consumul de carne, rezultă produşi de degradare sau deşeuri pe care organismul le elimină din sânge în urină. Persoanele cu probleme la rinichi trebuie să limiteze consumul de carne roşie, deoarece conţine purine. Cele mai importante deşeuri rezultate în corpul nostru sunt acidul uric, creatinina și ureea. Postul nu înseamnă numai abţinerea de la mâncare. Să postim și informațional. Realizarea semnificaţiei postului o văd nu numai în abţinerea de la unele bucate, dar şi în abţinerea de la «grijile» cotidiene (internet excesiv, televiziune). Rețelele de socializare oferă terenul perfect pentru dezvoltarea comportamentului narcisist. Apostolul Pavel ne spune: «Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de ceva». Acest verset reprezintă cheia de înţelegere a viziunii creştine asupra libertăţii. Potrivit Sfântului Pavel, un creştin trebuie să facă distincţie între libertate şi libertinaj.
Şi dacă nu puteţi posti de mâncare, refuzaţi să vă mâncaţi aproapele. Nu este păcat să mănânci nici un ou, nici un bou. Păcat este să urăști și să invidiezi ca un nemernic! Iisus Mântuitorul le-a zis ucenicilor că diavolii ies decât cu post și rugăciune: «Dar acest neam de demoni nu iese decât numai cu rugăciune și cu post». Cât post? Durata?! Nu se spune. Ce fel de post? Negru, total, parțial, cu bucate puține sau fără, nu se spune. Și totuși cât post să țină? Până ies dracii din cei îndrăciți și dintre noi, cei bântuți și care drăcuim câteodată de o ia la fugă și îngerul păzitor?! Așadar, după recomandarea lui Iisus Hristos, post discret și fără laude!”, ne sfătuiește Calinic.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită