Web Analytics
scris vineri, 10.11.2023

Sărbătoare la Urluiești, Argeș. „Hramul satului de lăsata Secului”

Sărbătoarea de Lăsatul Secului pentru Crăciun va fi organizată, duminică, 12 noiembrie, în zona de nord a Argeșului. Este o sărbătoare a satului tradițional care are loc doar pe Valea râului Topolog, la granița dintre județele Argeș și Vâlcea, după cum ne transmite Constantin Pașol, jurnalist Radio România.

Sărbătoare la Urluiești, Argeș. „Hramul satului de lăsata Secului”

Citește și: 10 Noiembrie 1887: S-a născut Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume

Și anul acesta, gazda manifestărilor este micuța comunitate din satul Urluiești al comunei Cepari, din apropierea municipiului Curtea de Argeș. Evenimentul care precede Postul Crăciunului este inițiat și organizat de preotul și profesorul Bogdan Lupu, tatăl cunoscutei interprete de muzică la instrumente de suflat Mădălina Lupu, din Tigveni, Argeș.

Sub genericul „Hramul satului de lăsata Secului”, manifestarea, aflată la a II-a ediție, cuprinde, pe lângă liturghia de duminică, un concurs de bătut toaca și un spectacol cu formații artistice și interpreți din zonă. La concursul de bătut toaca – printre puținele din țară de acest gen – participă copii și tineri, dar și oameni mai în vârstă.

După amiază, manifestarea din Urluiești va continua cu „Hora satului”. Printre alți invitați vor evolua membrii ansamblului „Topologul” din Tigveni, interpreta la nai, dar și la alte instrumente tradiționale de suflat Mădălina Lupu și fratele ei, Ionuț Lupu, la țambal, precum și solistul argeșean George Mărgineanu, de la Orchestra „Doina Argeșului”, și Taraful „Cătălin Iancu” – ne-a precizat Constantin Pașol.


Astfel de manifestări au început în urmă cu 5 ani și sunt organizate de Lăsata secului, fiind ultima zi de petrecere, înainte de începerea Postul Crăciunului.

Anul acesta, postul începe pe 14 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului. Durează 40 de zile și amintește de postul de 40 de zile al profetului Moise pe Muntele Sinai, înainte de primirea Tablelor Legii. Postul Crăciunului mai este numit și Post al bucuriei, și are multe zile (15) cu dezlegare la pește.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *