Web Analytics

Săptămâna neagră a Mirelei Popescu / Asistentă de la Judeţean bolnavă de Covid, cu tatăl mort de Covid, cu mama şi fratele internaţi tot cu Covid

de | 23.07.2020 15:10 | Dezvăluiri

# Drama a început la întoarcerea Mirelei Popescu dintr-un pelerinaj la mormântul lui Arsenie Boca, unde a fost împreună cu mai multe colege de la Secția Urgențe a Spitalului Județean # Asistenta este tratată acum la Boli Infecțioase, are mama la Terapie Intensivă și fratele internat la Valea Iașului # Tatăl Mirelei Popescu, mort la Spitalul din Călărași, după ce a fost transferat de la Pitești, era epitrop la biserica din cartierul Prundu, acolo unde oamenii nu poartă mască
Asistentă de Urgențe cunoscută în Pitești, cu multă experiență și îndrăgită atât de colegi, cât și de pacienți. Bolnavă de Covid. Tatăl mort la spital în Călărași, tot de Covid, și îngropat săptămâna trecută. Mama – la Terapie Intensivă, neștiind de nenorocire, și fratele internat la Valea Iașului cu Covid. Ea însăși confirmată pozitiv Covid și internată la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean. Nu, nu este o poveste ruptă din scenariul filmului ”Contagion” de pe Netflix. Este o dramă reală, care se petrece lângă noi, chiar acum. Poate chiar o cunoașteți pe Mirela Popescu, cea mai veche asistentă de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din Spitalul Județean de Urgență Pitești, la care tot orașul apela, pentru că nu refuza pe nimeni și se purta bine cu pacienții, cea de la care mulți colegi mai tineri au învățat meserie. Într-un cuvânt, o femeie veselă și de un optimism aproape incurabil.
Ca o ironie a sorții, drama s-a declanșat sâmbătă seara, pe 11 iulie, după ce asistenta UPU s-a întors dintr-un pelerinaj mânăstiresc, unde fusese împreună cu câteva colege de la Urgențe. La Prislop, la mormântul lui Arsenie Boca, la Straja și la Lainici. La întoarcere, și-a găsit tatăl, epitrop la biserica din Prundu, cu febră. L-a îngrijit chiar ea, la UPU, pentru că era de gardă în acea seară. Marți, bătrânul a fost dus la spital la Călărași (tocmai acolo s-a mai găsit un loc, la Terapie Intensivă), unde s-a și stins. De joi, după înmormântarea tatălui, Mirela a început să se simtă rău. A fost confirmată pozitiv. Nu se simte bine fizic, iar cu moralul e la pământ. Plânge în hohote în timp ce vorbim la telefon, așteptând să fie trasferată la Secția Boli Infecțioase a SJU pentru îngrijiri de specialitate. De unde, ce și cum și, mai ales, de ce…? Sunt întrebări care înțeapă ca spinii și care, poate, nici nu au răspuns.

Și-a primit părinții loviți de boală în timp ce era de gardă

Cu vocea înecată în lacrimi și abia respirând, Mirela ne-a povestit toată drama. Atât de cruntă, încât nu și-ar fi putut-o imagina vreodată, deși lucrează de mulți ani la hotarul dintre viață și moarte.
„Acum sunt la Județean, la Secția Medicală, și mă transferă la Infecțioase. Acum mi-a ieșit testul, este pozitiv. Tata a murit, mama nu știe, e la Terapie Intensivă, era internată la secția Covid de la Câmpulung, iar fratele e tot cu Covid, internat la Valea Iașului. Încerc să rezist. Am avut o familie extraordinară, părinți buni, credincioși, ei m-au susținut după moartea soțului meu, în urmă cu șapte ani”… Aici Mirela se oprește pentru că o îneacă plânsul. Reia, cu greutate, firul întrerupt al discuției, încercând să răspundă întrebărilor. “Eu sâmbătă (11 iulie) am fost în pelerinaj la mânăstiri. Am fost la părintele Arsenie Boca, la Straja și la Lainici, împreună cu colege de la serviciu, de la Județean. Și când m-am întors, l-am găsit pe tati cu febră. Sâmbătă dimineață fusese la biserică, era epitrop în Prundu, era omul de bază al bisericii. L-am tratat acasă, iar duminică dimineața i-am întrebat pe părinții mei ce fac. Mami mi-a spus: «Mâncăm, suntem bine!». Iar duminică seara m-a sunat mami și mi-a zis că nu mai înțelege ce zice tati. Îi scăzuse saturația de oxigen și nimeni nu avea de unde să știe, pentru că nu aveam pulsoximetru acasă, să vedem ce e. Eu eram de gardă duminică, au venit în garda mea și m-am ocupat de ei. Tatăl meu era un om foarte puternic, nu a fost bolnav în viața lui. L-au dus duminică seara cu ambulanța la Călărași. Au zis că au ventilator C.P.A.P acolo și m-au mințit, nu l-au pus pe C.P.A.P., l-au pus pe canulă și marți dimineața a murit, deși a plecat cu 100% saturație de la Pitești. Vorbea, râdea când a plecat, iar joi dimineață a fost înmormântat. Foarte urât mi-a vorbit doctorița de acolo, de la Spitalul Județean Călărași. M-a sunat și mi-a zis: «Veniți să vă luați, doamnă, mortul?!»”, povestește Mirela Popescu despre împrejurările în care s-a stins tatăl ei.

O întrebare ca un spin în inimă: cine s-a îmbolnăvit primul?

„Joi seara, după înmormântarea tatei, m-am simțit rău. Nu știu care, cum s-a îmbolnăvit primul, dar el a fost la țară și a muncit pe căldură. A scos ceapa și a udat grădina. Probabil a transpirat și a avut imunitate scăzută. Apoi s-a dus la biserică, unde oamenii nu au purtat măști… Eu le-am spus mereu părinților mei să se protejeze, să mă protejeze și pe mine. Eu lucrez la Urgențe și până acum nu mi s-a întâmplat nimic. Am fost atentă. Eu port mască, iar cu ei stăteam la distanță. Mereu le spuneam, înainte de a ajunge acasă, să nu îi găsesc în bucătărie. Cu mască stăteam unul lângă altul…” spune, mai mult întrebându-se, asistenta UPU lovită atât de greu de un virus despre care nu se știa nimic în urmă cu doar câteva luni…

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe tatăl tău! Iar pe tine sa te întărească, om bun! O cunosc pe Mirela de ani buni, ca vecina in Prundu! Articolul mi-a umplut inima de Tristețe, și ii transmit, și pe aceasta cale, însănătoșire grabnica!