Web Analytics

Sanepidul a găsit cuiul lui Pepelea la Spitalul Judeţean: angiograful

de | 5.07.2017 21:15 | Dezvăluiri

6 angiograf2# DSP a amendat asistenta șefă de la Angiografie cu 500 lei pentru nerespectarea procedurilor de dezinfecţie. # În replică, dr. Horia Trăilă spune că inspectorii Direcției de Sănătate Publică au încadrat greșit gradul de risc infecțios al Laboratorului de Angiografie  # Anul acesta, conform estimărilor, angiograful va salva viețile a cel puțin 1.000 de pacienți

Achiziţionat de Consiliul Judeţean Argeş, cu surle şi trâmbiţe, la 1 octombrie 2014 – după ce Guvernul României a alocat circa 1 milion de euro pentru cumpărarea lui – şi devenit funcţional la finele anului 2014, angiograful de la Spitalul Judeţean se confruntă astăzi cu numeroase probleme. Deşi unitatea sanitară a fost inclusă în programele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Laboratorul de Angiografie, care este cel mai modern spaţiu din spital, nu are brancardier, nici îngrijitoare suficiente care să se ocupe de păstrarea curăţeniei în sala de intervenţie, este amplasat lângă morgă, de unde se infiltrează prin pereţii fisuraţi miresme îngrozitoare de la cadavrele autopsiate. Şi, colac peste pupăză, spitalul tocmai a fost sancţionat de către Direcţia de Sănătate Publică Argeş pentru că nu s-au respectat normele de dezinfecţie în Laboratorul de Angiografie. Despre toate aceste probleme am discutat cu medicul care coordonează activitatea la Angiografie, dr. Horia Trăilă. Acesta spune că a depus numeroase memorii, inclusiv la Ministerul Sănătăţii, însă până acum nu au fost luate măsuri.

Încă de la început, dr. Horia Trăilă a ţinut să ne precizeze că inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Argeş au încadrat greşit gradul de risc infecţios al Laboratorului de Angiografie, în categoria risc major. Potrivit încadrării făcute de către DSP, sala în care se afla angiograful ar fi trebuit dezinfectată zilnic, la ora opt dimineaţa, prin nebulizare (aerosoli). Numai că, datorită substanţei dezinfectante folosite, medicii nu ar mai fi putut utiliza angiograful timp de două ore, astfel încât programul de lucru, dintre orele 8.00-14.00, ar fi fost dat complet peste cap, în timp ce pacienţii cu afecţiuni grave şi urgente, cum ar fi infarctul miocardic, ar fi rămas netrataţi. Aşa se face că medicul şef de secţie, dr. Horia Trăilă, a luat decizia de a dota laboratorul cu o lampă cu ultraviolete care omoară circa 99,99% din bacterii şi care permite ca sala de intervenţie să fie folosită după un sfert de oră de la realizarea dezinfecţiei. Numai că, în opinia inspectorilor DSP Argeş, procedura de dezinfecţie a fost considerată necorespunzătoare, iar asistenta şefă de la Angiografie s-a ales cu o amendă de aproximativ 500 lei pentru nerespectarea procedurilor de dezinfecţie.

„Noi trebuie să dezinfectăm în fiecare dimineaţă, iar la neurochirurgie se face o dată pe săptămână”

6 traila„Cei de la Sanepid au catalogat greşit riscul infecţios, au spus că la angiograf este risc foarte mare de infecţii. Au spus că, dacă nu s-a dezinfectat conform normelor, înseamnă că noi am greşit. Este o ţară în care lucrurile nu se fac logic şi asta este! Este sala de cea mai înaltă tehnicitate din tot spitalul ăsta, singurul loc care arată ca în vest, dar suntem judecaţi după anii 1900 toamna şi n-are sens să mă lupt cu morile de vânt. Nu poate fi confundat riscul infecţios cu riscul procedural. Riscul infecţios al pacientului chirurgical se calculează în funcţie de starea pacientului, de plaga chirurgicală, timpul operator şi, evident, cum intri. Practic, la noi este o injecţie. Noi intrăm pe o gaură de ac şi lucrăm numai cu materiale de unică folosinţă. Deci, riscul infecţios la noi este mic din punctul ăsta de vedere. Cei de la DSP gândesc foarte schematic. Sălile de operaţie sunt mai multe. Dacă s-a dezinfectat prin nebulizare într-una din săli, se intră în sala următoare. Dar noi avem o singură sală de acest gen şi un rulaj foarte mare, anul ăsta o să depăşim 1.000 de pacienţi. Nu-mi permit să pierd atâtea ore! Plus că nu este risc infecţios. Ei au trecut risc infecţios major. Ce facem?! Dezinfectăm în fiecare dimineaţă, iar la neurochirurgie, o dată pe săptămână. Adică, vă daţi seama, e un risc infecţios când intri în capul şi coloana omului, deschizi incizie mare. Este clar risc mai mare decât la noi, unde au stabilit un risc aiurea şi  ne-au amendat pentru că nu am dezinfectat cum au zis ei în fiecare zi, deşi noi aveam caiet pentru sală, pentru folosirea lămpii în fiecare zi, la ce oră se pune, dacă avem un pacient la care avem un risc mai mare pentru că are o infecţie la picior care nu trebuie să se răspândească”, susţine dr. Trăilă.

„Avem o singură îngrijitoare. Am cerut mai multe, dar nu ni s-au dat”

Potrivit acestuia, prima reacţie a inspectorilor DSP Argeş, în momentul în care au intrat în Laboratorul de Angiografie a fost: „Vai ce pute aici! Este mizerabil, nu s-a făcut curăţenie de nu ştiu când!”. „De ce miroase urât? Pentru că noi suntem lângă morgă. Miroase oribil de la morgă, în fiecare zi când e mai cald. Am tot cerut să se rezolve problema asta. Au rămas probabil nişte găuri de trecere pe pereţi. La noi se simte şi e greu, uneori absolut îngrozitor, să lucrăm în condiţiile astea. Ne e jenă să aducem pacienţii înăuntru. Asta este o situaţie care nu a fost prevăzută atunci când s-a construit încăperea asta. Conducerea spitalului face eforturi în acest sens, să rezolve găurile din pereţi”, afirmă coordonatorul Laboratorului de Angiografie. Acesta se plânge şi de lipsa personalului care să asigure curăţenia în laborator. „Avem o singură îngrijitoare. Am cerut mai multe, dar nu ni s-au dat. Mi s-a spus că nu există posibilitatea de o altă îngrijitoare, pentru că acestea se repartizează în funcţie de suprafaţa sălilor de operaţie, nu la numărul de intervenţii realizate. E o prostie, dar asta e!”, mai spune dr. Trăilă.

„Trebuie să lucrăm neapărat pe două ture. Se impune de către numărul mare de pacienţi”

L-am întrebat pe dr. Trăilă şi dacă, într-un final, s-a remediat problema încadrării Laboratorului de Angiografie în ceea ce priveşte gradul de risc infecţios şi am aflat că spitalul şi Direcţia de Sănătate Publică au stabilit de comun acord ca dezinfecţia terminală să se facă la final de săptămână, în fiecare zi de vineri, la ora 14.00, când se termină programul de lucru al secţiei. Cu toate acestea, medicul crede că procedurile de dezinfecţie vor afecta programul personalului medical, întrucât la Angiografie se va lucra în curând pe două schimburi. „S-a intrat într-un program naţional pentru pacienţi, de curând şi vom lucra pe două ture. Asta înseamnă că vineri după-amiază n-o să mai pot lucra. Trebuie să spălăm sala, pentru că totuşi curge sânge pe jos. Nu avem îngrijitor şi brancardier pentru a lucra în două ture. Sunt nişte norme care sunt învechite. Lucrezi foarte mult, rămâi peste program dacă ai pacienţi pe masă, doar n-o să-i laşi şi să pleci. Trebuie să lucrăm neapărat pe două ture. Se impune de către numărul mare de pacienţi şi de faptul că am intrat în două programe naţionale. Spitalul trebuie să găsească soluţii. Am făcut un memoriu la Minister. Am cerut suplimentare în schemă, cu brancardier pentru tura de zi, încă o îngrijitoare pentru tura a două şi încă un medic pe intervenţională, în speranţa că vom putea să mai aducem pe cineva cu contract de colaborare. La ora actuală programul e mai lejer pentru că s-a intrat în vacanţă, dar din toamnă o să fie jale. Medicii nu vor mai vrea să plece dacă îi lăsăm să-şi facă meseria aşa cum trebuie. Dacă venim cu, scuzaţi-mă, rahaturi dintr-astea… noi muncim şi alţii ne pun beţe în roate, dar asta este!”, a conchis dr. Horia Trăilă.

Pe 5 noiembrie 2014 a fost făcută prima angiografie la Spitalul Judeţean

Angiograful de la Spitalul Judeţean, marca Phillips, a costat 2.976.000 lei vechi. Aparatul a ajuns în unitatea sanitară la 1 octombrie 2014, devenind funcţional pe 5 noiembrie acelaşi an, când s-a realizat prima angiografie. Pentru achiziţionarea aparatului extrem de util în tratarea la nivel local a bolnavilor de inimă, Guvernul României a alocat pe 16 aprilie 2014 suma de 32,4 miliarde lei vechi. Angiograful Spitalului Judeţean are o garanţie doi ani, cea mai scumpă piesă a aparatului, tubul Philips, având o durată foarte mare de viaţă, de circa şase ani.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii