Web Analytics

Salpitflor dă bani publici pe arbori din Italia şi Polonia pentru că plantele ignorate în pepinierele proprii nu mai corespund viziunii conducerii

de | 3.12.2019 19:07 | Actualitate

Șefa de sindicat a fost sancționată după apariția articolului în care atrăgea atenția asupra proastei gestionări a banilor societății

În numărul precedent al ziarului nostru, liderul Sindicatului Liber Flora din cadrul Salpitflor Green S.A, Liliana Țîrcomnicu, inginer horticol cu 30 de ani de activitate în cadrul secției Spații Verzi, atrăgea atenția asupra faptului că societatea comercială finanțată de la bugerul local al municipiului Pitești cumpără plante pentru sădit, deşi are propriile pepiniere cu material dendro-floricol. Un aspect pe care angajata l-a ridicat și la întâlnirea coordonatorilor formațiilor de lucru cu tânărul și noul șef al secției Spații Verzi din cadrul Salpitflor Green Pitești, Dan Alexandru Vărzaru, căruia i s-a reproșat că nu organizează corect activitatea subalternilor, cheltuie aiurea banii societății comerciale și ia decizii haotice. Cutezanța i-a adus inginerei, pe 15 noiembrie, cercetarea disciplinară. Pe 28 noiembrie, la fix o zi după ce Jurnalul de Argeș a publicat aceste informații, Salpitflor a decis sancționarea angajatei.
„M-au sancționat în urma cercetării disciplinare cu 10 la sută din salariu pe două luni, în situația în care sunt nevinovată și nu am avut nicio sancțiune în 30 de ani de muncă. Câtă bătaie de joc față de mine, care îmi îndeplinesc sarcinile de serviciu conform fișei postului… Ca să-mi arate mie că nu le pasă că apar în presă. Am vorbit cu avocata și o să contestăm în instanță”, a declarat, pentru Jurnalul de Argeș, Liliana Țîrcomnicu, liderul sindicatului liber Flora din Cadrul Salpitflor.
Cercetarea disciplinară a sindicalistei a plecat de la acuzațiile șefului secției Spații Verzi, Dan Alexandru Vărzaru, potrivit cărora subordonata sa „a perturbat discuţia şi a început, pe un ton ridicat, să-mi aducă injurii, să-mi reproşeze ostentativ modul în care am organizat secţia în ultimul timp, chiar să mă ameninţe că voi apărea în presă”.

Halucinant! la Salpitflor nu acuzatorul trebuie să demonstreze că acuzatul a greșit, ci acuzatul trebuie să convingă că e nevinovat!

Deși, între timp, conducerea Salpitflor a decis să o sancționeze, nici până la această oră inginerei nu i s-a comunicat la ce injurii face referire șeful. În schimb, angajatei i s-au respins toate apărările.
“Motivele pentru care sunt înlăturate apărările salariatei: a) salariata este vinovată de faptul că a folosit un limbaj neadecvat și jignitor, a creat la locul de muncă o atmosferă de intimidare, de ostilitate sau de descurajare pentru o persoană sau un grup de persoane și a avut o atitudine jignitoare, de rea-voință, de destabilizare. b) apărările salariatei Țârcomnicu Marinela Liliana nu sunt suficiente pentru a demonstra starea de nevinovăție (…)”, se arată, pe lângă alte câteva puncte, în decizia conducerii emisă de Salpitflor.
Prezent în redacţia Jurnalului de Argeș, şeful de secţie a afirmat că acuzațiile liderei de sindicat sunt nefondate și că subordonata sa i-ar fi jignit inclusiv familia, folosind la adresa mamei sale apelativele „asta/aia”, dar și că aspectele invocate redacției noastre de angajata sancționată sunt false și aduc un prejudiciu de imagine Societății Salpitflor Green S.A

Cum se duc banii de la bugetul local pe „Catalpa bignonioides” în timp ce arbuștii autohtoni zac în pepinierele societății

Cât despre proasta gestionare a banilor societății pe care sindicalista i-o reproșează, șeful secției Spații Verzi ne-a comunicat punctul de vedere al societății, desfășurat pe două pagini aduse personal (împreună cu șefa Serv. Resurse Umane), la redacția Jurnalului de Argeș: „În municipiul Pitești au fost plantați arbori care nu se produc în România – Catalpa bignonioides ’’Nana’’ – pepiniere specializate pentru producția acestora fiind în Polonia, Italia etc. Arborele crește cu un trunchi drept, puternic, iar coroana este densă, cu aspect globular”.
Ing. Vărzaru n-a reușit însă să ne explice de ce arborii autohtoni folosiți zeci de ani în Pitești, aclimatizați și „garantați din fabricație” pentru solurile locale, care, în plus, pot fi luați gratis din cele două pepiniere proprii („nu trei”, spune ing.Vărzaru) ale societății nu mai sunt adecvați.
Întrebat de ce s-a optat pentru arbori străini și pe bani, șeful secției ne-a uluit: „pentru că la noi în pepiniere nu cresc astfel de arbori (…). Nu avem așa ceva”.

În punctul de vedere al conducerii SC Salpitflor, care face trimitere la precedentul articol – „Salpitflor cumpără plante din afară, deşi are trei pepiniere cu material săditor” – mai scrie că „arborii achiziționați de Societatea Salpitflor Green S.A. și plantați în sensul giratoriu (str. Smeurei cu str. Nicolae Dobrin) sunt arbori Acer platanoides «Globosum», care se folosesc în special pentru aliniamente stradale, deoarece nu afectează vizibilitatea”.

Iată ce se mai arată în document: „Acuzațiile doamnei Țîrcomnicu Marinela Liliana, lider de sindicat, inginer horticol în cadrul societății, sunt nefondate, salariata fiind subiectul cercetării disciplinare prealabile ca urmare a săvârșirii unor fapte care constituie abateri disciplinare potrivit Regulamentului Intern al Societății.
Potrivit dispozițiilor legale în vigoare, angajatorul are dreptul să stabilească organizarea și funcționarea societății, să stabilească atribuțiile corespunzătoare fiecărui salariat, să dea dispoziții cu caracter obligatoriu pentru salariat, să exercite controlul asupra modului de îndeplinire a sarcinilor de serviciu, să constate săvârșirea abaterilor disciplinare și să aplice sancțiunile corespunzătoare, în conformitate cu legea.
În ceea ce privește afirmația potrivit căreia domnul Vărzaru Dan Alexandru nu are studiile finalizate, menționăm faptul că domnul Vărzaru Dan Alexandru, șef Secție Spații Verzi, este absolvent cu diplomă al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Facultatea de Horticultură, în domeniul de studii Horticultură, programul de studii Horticultură, nota obținuta la examenul de finalizare a studiilor fiind 9,47.
Referitor la achiziționarea unor arbori și arbuști pentru amenajarea spațiilor verzi din municipiul Pitești, menționăm că în pepinierele aparținând societății nu poate fi produs orice tip de arbore, deoarece arborilor li se aplică tehnologii de cultură speciale. În anul 2019 s-au plantat în municipiul Pitești aproximativ 1000 arbori produși în pepinierele societății (…).
Prin urmare, vă rugăm să publicați informațiile comunicate și să retrageți din mediul online articolul sus-menționat, deoarece acesta este neadevărat
”.
Puteți citi, mai jos documentul integral:

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii