Web Analytics
scris vineri, 02.05.2025

Şacalii au decimat populaţia de iepuri din vestul Argeşului şi dau iama în gospodării

Noaptea, locuitorii satelor de pe Platforma Cotmenei, la Cocu, dar și în alte localități, aud urletele înfiorătoare ale animalului de pradă și se îngrozesc. Conform declarațiilor oamenilor, de la Vedea, la granița cu județul Olt, dar și mai sus, spre Cotmeana, spre Vâlcea, șacalii s-au înmulțit ca vrăbiile, au decimat vulpile și populația de iepuri și nu se sfiesc să atace chiar gospodăriile atunci când le e foame, dând iama prin animalele domestice și omorând chiar și câinii mai mai mici de talie.

Şacalii au decimat populaţia de iepuri din vestul Argeşului şi dau iama în gospodării

Deși pare greu de crezut, șacalii, fiind de regulă niște animale sperioase, se vorbește că o haită de șacali a atacat un localnic din comuna Cocu, care, aflat pe bicicletă, a scăpat cu greu. Ca să scape, le-a aruncat animalelor pâinea pe care o avea în plasă. Însă gospodarii mai avuți și-au înconjurat grajdurile animalelor din gospodărie cu gard electrificat, alții au grijă să închidă orătăniile din bătătură sau dau drumul la câini, noaptea.

„Doar ei, filiala AJVPS Argeș, prin angajații lor, prin paznicul de vânătoare, pot reuși să mai reducă din șacali”

Iată ce ne-a declarat un vânător din zonă: „Aceste animale sunt pe fondurile de vănătoare ale AJVPS Argeș, numai că acolo există un paznic de vânătoare care nu se ocupă. Ocolul Silvic pe raza căruia fac probleme șacalii este Ocolul Silvic Cotmeana. Această chestie se discută la nivel de filială. Ăștia încearcă o recoltare în baza unor autorizații, dar sunt niște demersuri de te doare capul. Întotdeauna s-a încercat eliminarea șacalilor, dar e greu. S-au înmulțit mai abitir decât vulpile și sunt mult mai isteți decât vulpile. Nici nu îi poți vedea, decât îi auzi noaptea lătrând și urlând. Îi aud și eu. Am pus garduri electrice la oi, seara iau măsuri și nu las animalele libere, că nu se știe… Ei s-au înmulțit, și fiindcă nu au niciun dușman, doar lupul sau omul, trăiesc în pereche toată viața și au patru, cinci sau șase pui. S-au extins foarte mult, de la Vedea încoace, spre Cotmeana. Să îi auziți noaptea cum cherlăie și urlă, sunt de speriat. La hotarul cu Oltul sunt ca vrăbiile, îi găsești pe lângă gospodării. Se reped la găini, la orice. Șacalul auriu a luat o amploare extraordinară.

E foarte grav, o știu toți. Și chestia e că sunt de câțiva ani buni, numai că totul se amplifică atunci când ajung într-o anumită zonă. Se înmulțesc și își fac noi haite. Noi încercăm combaterea, avem autorizații, avem program. Sunt foarte agili, nu ies la bătaie, nu ies oriunde, terenul e greu accesibil și este vorba de 1000-2000 de hectare, iar în aceasta perioadă, când iese vegetația ierbacee, nu ai cum să îl mai vezi, nu poți să îl identifici. Șacalii pot fi vânați toată perioada anului, dar nu se poate numai cu membrii vânători sportivi care vin numai când au chef și timp. Nu ai ce să le faci. Doar ei, filiala AJVPS Argeș, prin angajații lor, prin paznicul de vânătoare, dacă și-ar strânge angajații și ar organiza niște partide sau să le spună membrilor vânători de la care se iau niște bani, 2000 de lei la ora asta, cotizația. Ce pretenții să ai de la membrii sportivi? Nu se duce nici unul! Majoritatea au plecat, oricum, la particulari.”

Un alt localnic ne-a spus: „Da, s-au înmulțit extraordinar de mult. Noaptea am rămas la o lucrare și i-am auzit cum făceau ca indienii. Scot, așa, niște sunete, chiuie, schelălăie… Ți se face părul măciucă”
Bebe Ivan, primarul comunei Băbana, comună vecină cu Cocu, ne-a explicat cum se apără el de șacali: „Am auzit. Eu am 22 de câini care toată noaptea latră. Am văzut acum vreo 5 ani un șacal și l-am dovedit, nu l-am lăsat. Nu prea atacă oamenii, fug, stau la distanță. Îi mănâncă și pe câini de foame. Dar eu am un câine mare care aleargă și mistreții!
Nicolae Pleșiță, directorul executiv al AJVPS Argeș, asociație spre care se arată cu degetul că nu gestionează cum ar trebui situația, susține: „Noi facem permanent recoltări, deja așteptăm cotele de acum încolo pentru sezonul următor și facem în continuare combatere. Noi recoltăm masiv, și șacali, și vulpi, și toate răpitoarele. Ocolul Silvic Cotmeana, da, e la noi, se face combatere permanent. Nu am auzit niciun caz la gospodării. Șacalii nu atacă omul, fug”.

Citește și Haită de șacali, fotografiată de o femeie lângă casă. „Mi-au luat un purcel din coteț!”

Citește și Braconierii cu ogari, din sudul judeţului, condamnaţi la închisoare

Citește și Ministrul Fechet e ferm: pensionara de lux a lui Chiriloiu trebuie să părăsească Direcţia Silvică Argeş

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită