Web Analytics

Să faci cont fals de Facebook pe numele altcuiva devine infracțiune

de | 26.01.2021 14:52 | Actualitate

 
În şedinţa din 25 ianuarie 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, legal constituit în cauză, a soluționat o sesizare în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, fiind pronunțată următoarea soluție:

„Decizia nr.4 în dosarul nr.2534/1/2020

Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Brașov – Secţia penală în Dosarul nr. 9010/197/2019, prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept: „Dacă fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului (reţea care nu solicită dovezi din care să reiasă folosirea numelui real de către deţinătorul unui cont), furnizând ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date reale vizând această persoană (informaţii, fotografii, imagini video etc.) realizează condiţiile de tipicitate ale infracţiunii de fals informatic, prevăzută de art. 325 din Codul penal, cu referire la cerinţele ca acţiunea de introducere a unor date informatice să fie realizată fără drept şi, respectiv, să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului” și stabilește că:

Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului.

Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 ianuarie 2021″.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Este discutabil. Judecătorii admit o chestiune ilegală, aceea că rețeaua nu își obligă abonații care isi fac cont, să se legitimeze și să răspundă legal ptr fiecare chestiune in parte, postata.
    De ce? De exp, unul face cont , pune, încarcă poze, filmulețe despre altcineva, iar rețeaua aici nu intervine să ceară o identitate tuturor celor care încarcă, etc. Plus că lasă la liber foto și video care aduc o faptă sau răspundere penală.
    Dacă o altă persoană sesizează că îi este afișată imaginea, atunci intervine judecătorul și face el legea. Alambicat ! Eu stiu ca aia care sunt cei mai depravati oameni, sunt și cei mai precauti in xxx pics and movie . Dar ma rog..