Web Analytics

Să ajutăm o olimpică să-şi continue studiile la Tel Aviv

de | 17.08.2017 11:10 | Actualitate

14 01# Cristina Iacob din Piteşti mai are nevoie de câteva mii de dolari pentru a continua anul III la
prestigioasa Universitate din Israel

Absolventă de elită a Colegiului Național „I.C. Brătianu” din Pitești și multiplă premiantă la concursurile și olimpiadele naționale, Cristina Iacob este acum studentă în anul III la Universitatea din Tel Aviv-Israel, la specializarea Arte Liberale. Singura studentă din România și unul dintre cei mai buni studenți de acolo, Cristina se confruntă totuși cu o mare problemă: are nevoie de câteva mii de dolari pentru a își putea plăti școlarizarea și cazarea pentru anul III de studiu. Părinții au făcut eforturi mari pentru a o susține financiar, însă acum nu mai reușesc să susțină costurile facultății.

„Profesorii din Israel sunt mai mult decât oameni, sunt îngeri”

14 02Cristina Iacob a absolvit în 2015 Colegiul Național „I.C. Brătianu”, specializarea Filologie Bilingv Engleză. Încă din timpul liceului și-a dorit să urmeze o facultate peste hotare, iar în clasa a XII-a a aplicat la mai multe universități de top din America și Israel, atașând în aplicații și premiile ei la diferite concursuri și olimpiade naționale, în special la latină. A fost admisă la trei universități din S.U.A. și fiecare dintre acestea i-a oferit o bursă consistentă. Marea problemă a fost reprezentată de faptul că bursele nu acopereau decât parțial costurile studiilor și Cristina ar mai fi avut nevoie de câteva zeci de mii de dolari. Nu a reușit să strângă această sumă și să își îndeplinească visul american. În schimb, a reușit să fie admisă la Universitatea din Tel Aviv, o altă instituție foarte performantă de învățământ superior, dar unde costurile de școlarizare sunt mult mai mici. „Am aplicat online la universitate și în mai puțin de o zi mi-a venit răspunsul că am fost admisă”. Universitatea, înființată în 1956, are acum peste 30.000 de studenți și a dat de-a lungul anilor zeci de absolvenți care au ajuns ulterior personalități de prim rang, inclusiv fostul premier israelian Ariel Sharon.
„Am colegi din multe țări, cum ar fi Coreea de Sud, Australia, Franța, Anglia, Italia sau Spania. Profesorii sunt excepționali, sunt mai mult decât oameni, sunt îngeri. Cât despre condițiile de studii, care sunt la superlativ, o să vă dau un singur exemplu: biblioteca universității este deschisă 24 de ore din 24”, spune Cristina.

„La prima tentativă de plagiat sau copiat eşti dat afară din universitate”

Dacă în universitățile din România plagiatul și copiatul sunt niște obișnuințe teribil de frecvente, la Universitatea din Tel Aviv lucrurile stau exact invers: „La prima tentativă de copiat sau plagiat ești dat afară din universitate”.
Părinții Cristinei, doi oameni foarte harnici, au făcut mari eforturi pentru a îi putea plăti studiile în primii doi ani, făcând inclusiv credite la bănci. Prin intermediul Jurnalului de Argeș, tatăl Cristinei-Tudor Iacob, face un apel la toți cei care îi pot ajuta fiica să își continue studiile să îl contacteze la numărul de telefon 0746118892 sau la adresa de e-mail: tudoriacob640@yahoo.com.

 

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole