Web Analytics

S-au împlinit 21 de ani de când Ileana Voican şi-a dat foc în faţa Primăriei Piteşti

de | 24.10.2019 14:32 | Dezvăluiri

# 15 octombrie, o zi care a încărcat pe viaţă câteva conştiinţe # Tudor Pendiuc n-a catadicsit să iasă din birou, iar vicele Tudor Ionescu a privit totul după perdeaua cabinetului său

Pe 15 octombrie 1998, Ileana Voican, o femeie în vârstă de 30 de ani, șoca opinia publică printr-un gest extrem: acela de a își da foc sub geamurile și sub privirile primarului Pendiuc și ale angajaților de la Primăria Pitești. Săptămâna trecută s-au împlinit 21 de ani de la acest gest extrem care a încărcat conștiința șefilor de atunci ai primăriei, ne referim la Tudor Pendiuc, cel care nici măcar nu a catadicsit să iasă din birou, și la viceprimarul Tudor Ionescu, cel care a urmărit, ascuns după perdeaua cabinetului său, cum disperata Ileana Voican se autoincendia. Singurul care a sărit cu un extinctor în mâini, s-o stingă pe biata femeie, a fost secretarul Iosiv Cerbureanu.

Torță vie pentru un acoperiș deasupra capului

Protestul Ilenei Voican era la adresa autorităților, respectiv a primarului Tudor Pendiuc, care nu îi aprobase o locuință pentru ea, soț și copilul lor în vârstă de 11 ani. Cel care a ajutat-o pe Ileana să își ducă la îndeplinire planul sinucigaș a fost chiar soțul său, Gheorghe Voican, care a încercat să îi împiedice pe cei prezenți să se apropie de trupul femeii care devenise o torță vie. De altfel, în luna mai 1999, Parchetul Tribunalului Argeș l-a și arestat pe Gheorghe Voican, acuzându-l de instigare la suicid. Voican a fost arestat, pe numele său fiind emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar apoi și condamnat la închisoare cu executare. Ileana Voican a murit după două săptămâni, la Spitalul de Arși din Ploieşti.
Atunci, pe 15 octombrie 1998, în fața Primăriei Pitești s-au adunat sute de oameni și, în procent covârșitor, aceștia nu au avut vreo reacție când Ileana Voican și-a dat foc.

Unul dintre martorii oculari, fotoreporterul Alexandru Oprea, n-a dorit să rememoreze momentele tragediei

Primul care a intervenit după ce femeia a luat foc, în contrast cu pasivitatea șocantă a celorlalți, a fost Alexandru Oprea, fotoreporterul de la cotidianul „Argeșul, care le-a cerut și celorlalți martori tăcuți să intervină. Chiar am dorit să vorbim cu maestrul Alexandru Oprea, care s-a dovedit nu doar un ziarist cu reflexe excepționale pentru această meserie, ci și un om adevărat și cetățean al Piteștiului. Voiam oarecum să rememorăm filmul acelui eveniment tragic ce a încărcat nu doar conștiința lui Tudor Pendiuc, ci și a celor mai mulți dintre cei prezenți, care n-au mișcat un deget pentru a o salva pe Ileana Voican. Numai că Alexandru Oprea ne-a rugat să îl înțelegem colegial că nu vrea să mai vorbească legat de acest subiect delicat, deoarece amintirile de atunci sunt extrem de dureroase și îi fac rău.

Pe patul de moarte, Ileana Voican a mai apucat să spună că spera ca cineva să intervină să o stingă

În acea zi fatidică, Ileana Voican și-a lăsat copilul în vârstă de 11 ani la niște prieteni și a venit în fața Primăriei Pitești, hotărâtă să-și dea foc din cauza lipsei unui spațiu de locuit. Situația devenise critică, după ce soții Voican și copilul minor au ajuns să stea trei săptămâni pe acoperișul blocului P2 din cartierul Războieni și o săptămână în biroul fostului viceprimar Tudor Ionescu. Nemulțumită că nu a primit o locuință din fondul de stat, Ileana a recurs la acest act disperat. Sub privirile soțului, Ileana și-a turnat aproximativ doi litri de benzină pe cap și a scos bricheta din buzunar. Abia după ce a început să ardă, Ileana a fost trântită la pământ de către soț în încercarea de a stinge focul.
A intervenit apoi în ajutor și secretarul Primăriei, Iosiv Cerbureanu, care a adus un extinctor. Ceilalți angajați din Primărie, în frunte cu Tudor Pendiuc, primarul de atunci, nu au ieșit să o ajute pe femeie. Într-un final, Ileana Voican a fost transportată la Spitalul Județean. A fost operată imediat la secția Chirurgie Plastică, însă, din păcate, a decedat după două săptămâni la Spitalul de Arși din Ploiești.
Când încă era pe patul de spital și agoniza între viață și moarte, Ileana Voican a mărturisit că nu se aștepta ca nimeni să nu intervină. Aștepta, așadar, să fie salvată, dar nu a fost așa. Filmarea cu autoincendierea Ilenei Voican este și acum pe YouTube, ca o palmă eternă pe obrazul administrației Piteștiului.

Marian Jinga, ziarist: „N-am crezut că şi-a dat foc până când nu am văzut imagini(…). Marius Tucă a cuplat imediat la ideea de a face o emisiune”

De altfel, în seara zilei de 15 octombrie 1998, evenimentul tragic de la Pitești a făcut subiectul unei ample emisiuni la Marius Tucă Show. Ideea acelei emisiuni i-a aparținut lui Marian Jinga, unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din Argeș.
”Îmi aduc aminte că în ziua aceea eram la București cu directorul studioului Antena 1 Piteşti, la o ședință cu reprezentanţii studiourilor locale, și imediat m-a sunat mai multă lume să îmi spună ce s-a întâmplat. Erau oameni pe care nu îi cunoşteam, dar e ca-n presă, numărul tău e public și te sună te miri cine să îți spună problema lui. Era vorba despre un protest anunțat înainte cu o zi la primărie de Ileana Voican, care amenințase că își dă foc, deci era un gest deliberat și în același timp o posibilă sinucidere anunțată. Noi am luat-o de bună, adică era o posibilitate să se întâmple, ceea ce, din păcate, s-a întâmplat. Știam că sunt cam 13.000 de cereri de locuință depuse atunci la Primăria Pitești, una dintre ele fiind a familiei respective. Nu s-a primit niciun răspuns, așa că oamenii asta au crezut de cuviință să facă. Asta a fost forma lor de protest, una fatală. E bine, nu am crezut că femeia și-a dat foc până când nu am văzut câteva imagini, primite la ceva vreme pentru că atunci nu exista Facebook, WhatsApp sau vreo cale de comunicare foarte rapidă. Am venit atunci cu ideea de a face o emisiune în direct, la studioul central, iar Marius Tucă a cuplat imediat. Așa a apărut emisiunea, prima pe subiectul respectiv organizată la vreo televiziune în România. Chiar le-am chemat pe colegele mele Monica Oprea și Mihaela Mangeac, cele care au filmat efectiv evenimentul, și am intrat în direct la Marius Tucă Show. Apoi toată lumea știe ce s-a întâmplat, femeia a murit, au fost anchete peste anchete, chiar revista «Privirea» a lui Mihai Tatulici a avut pagini întregi dedicate subiectului «piromania tv»”, își amintește Marian Jinga.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii