Web Analytics
scris miercuri, 23.12.2015

S-au împărţit darurile musulmane de Crăciun. 250 de imigranţi pentru Câmpulung

Prevederea în bugetul pe 2016 al Ministerului Afacerilor Interne a banilor necesari amenajării a trei noi centre de cazare a imigranţilor a certificat municipiul Câmpulung drept locaţie pentru unul dintre acestea. Muscelenii par resemnaţi cu ideea, mai ales că nu au avut reacţie atunci când s-a desfăşurat un miting anti-imigranţi, în timp ce oficialităţi din celelalte două zone vizate, Tăşnad (Satu Mare) şi Bumbeşti Jiu (Gorj), îl ţintesc pe ministrul Tobă. În schimb, la Câmpulung s-a organizat o întâlnire a profesorilor de istorie, în cadrul căreia s-a discutat despre „Europa – între toleranţă şi intoleranţă”, o dezbatere pe tema migraţiei.

Tăcerea autorităţilor de la Câmpulung

Fostul primar Călin Andrei dorea ca fostul Centru de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi să devină sediu pentru Poliţie şi Pompieri, obţinându-se, astfel, locaţii libere şi pentru alte instituţii publice. Actualul primar interimar Liviu Ţâroiu a spus că susţine ideea, dar doar atât. Promisele demersuri pentru evitarea venirii imigranţilor au constat doar într-o depeşă către Minister, astfel că în centrul municipiului, lângă cel mai mare cartier de blocuri, pot ajunge musulmani refugiaţi din ţările lor. În rest, linişte. Ţâroiu nu are un punct de vedere, prefectul spune că nu are o informaţie oficială – a solicitat vreuna?!, iar viceprimarul interimar Bogdan David zice că nu vrea imigranţi la Câmpulung.

Istoricii dezbat problema

Dacă oficialii nu fac nimic, profesorii de istorie s-au întrunit recent pentru a discuta despre subiectul refugiaţilor. Strict legat de zona Muscel a fost Claudiu Călcâi, cu o expunere despre „Prezenţa străinilor în Muscel”. „Putem să regăsim în trecutul comunităţii noastre un argument în favoarea primirii refugiaţilor. Până la urmă, mulţi dintre cei cunoscuţi nouă au plecat în străinătate în condiţii aproape similare: greutăţile economice şi imposibilitatea de a avea un trai decent. Trebuie să avem înţelegere pentru cei care vor găsi aici o a doua casă şi să depăşim împreună barierele culturale şi lingvistice. Cât despre argumentele unora că ne vor lua străinii locurile de muncă, că ar putea să fie terorişti, să fim serioşi: nu trebuie să vină cineva din afară să ne distrugă prosperitatea – am reuşit asta noi înşine în ultimii 25 de ani”, este opinia profesorului Călcâi.

Inspectoratul pentru Imigrări: „250 de locuri de cazare la Câmpulung”

Potrivit celor de la Inspectoratul General pentru Imigrări, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, alegerea celor trei localităţi care să găzduiască refugiaţi s-a făcut în baza necesarului minim de investiţii pentru reabilitarea fostelor centre de jandarmi. Capacitatea totală de cazare va fi de 550 de locuri, dintre care 250 la Câmpulung şi câte 150 la Tăşnad şi Bumbeşti Jiu. Noile locaţii vor fi folosite numai dacă va fi cazul, dar România dispune acum de şase centre cu o capacitate de 1.500 de locuri (15% grad de ocupare), iar „porţia” de refugiaţi este de peste 2.000 de persoane.
Cătălin Ion Butoiu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită