Web Analytics

S-au comemorat 104 ani de la nașterea Elenei Chiriță, eroina de la Bogați

de | 1.12.2021 17:55 | Actualitate

În semn de respect pentru faptele de vitejie ale Elenei Chiriță, în anul 2019 autoritățile locale de la Bogați au făcut demersurile necesare pentru ca, după 74 de ani de la moartea ei, familia sa să poată ajunge la Păuliș, pentru ca strănepoata să îi aprindă o lumânare în cadrul unei ceremoni religioase la locul de veci al eroinei, ocazie cu care s-a luat pământ de la mormântul acesteia.

Sicriul cu pământ a fost adus pe meleagurile sale natale și așezat la biserica din Valea Zimbrului, Bogați, biserică de care aparține familia acesteia.

La 30 noiembrie 1917 într-o casă țărănească cu cerdac în satul Suseni, din comuna Bogați, se năștea Elena Chiriță, fata care avea să devină eroina acestei localități. Născută într-o familie săracă de țărani, formată din 6 copii, reușește să termine 4 clase primare după care este nevoită, la nici 12 ani să muncească la stăpân.

În anul 1941, este angajată la Spitalul Militar din Târgoviște în cadrul personalului de serviciu. În primăvara anului 1943 se transferă la București la Spitalul de Zonă Interioară Nr. 303. În urma absolvirii unui curs de Crucea Roșie, fata mică de statură, sprintenă și ageră la mișcare devine sanitară infirmieră.

Citește și Prima bătălie a războiului pentru Mausoleul Mateiaş a fost câştigată de Câmpulung

În primăvara anului 1944, Spitalul de Zonă Interioară Nr. 303 a fost dislocat la Lipova împreună cu întreg personalul. Astfel luptele din Banat o găsesc pe Elena Chiriță lucrând în farmacia Spitalului de linie unde ea dovedește abnegație în îngrijirea răniților. A părăsit spitalul în 17 septembrie 1944 și a plecat voluntar ca sanitară în sectorul Batalionului 1 al Regimentului 96.

Cu un curaj demn de admirat, ea se deplasa pe linia frontului unde pansa răniții și cu ajutorul brancardierilor îi transporta la posturile sanitare din spatele frontului. În sectorul înălțimilor Bordu Elena Chiriță a tras prima oară în atacator, primind botezul focului și devenind soldat luptător de prima linie. A trecut repede de la îngrijirea bolnavilor la armă luptând cot la cot cu soldații români.

Elena Chiriță a insistat să fie înrolată ca militar combatant și astfel, la 12 octombrie 1944 s-a deplasat la Batalionul 1 al Regimentului 96 Infanterie.

Argeșeanca noastră nu s-a dezlipit nicicum de armă și grenadă, strigând adesea soldaților: ”Înainte ostași! Încă nu s-a născut glonțul care să mă lovească”.

La numai 3 luni de când era pe front, Elena Chiriță primise ca recompensă decorația Virtutea militară, clasa a II-a, alături de Meritul sanitar, clasa a II-a și clasa I-a, iar către sfârșitul lunii noiembrie 1944, ea este avansată la gradul de sergent.

După eliberarea pământului românesc de sub cotropirea fascistă, copila din Bogați, continuă cu același regiment lupta pentru eliberarea Ungariei. Prezentă unde era mai greu, cu vorbele încurajatoare ale camarazilor de arme ea a luptat dincolo de Tisa până la Budapesta.

În prima zi a anului 1945, la porțile Budapestei, Elena, fata cu ochii mari și cozi groase, cu trusa de sanitar pe umăr și automatul în mână se prăbuși… căzu în timp ce se pregătea să facă un nou asalt spre un cuib de rezistență.

Avea dreptate… nu se născuse încă glonțul care avea să o lovească, dar o mină a explodat la câțiva pași de ea, zdrobindu-i ambele picioare.

Personalul medical al spitalului a depus eforturi să-i salveze viața, curățându-i rănile și făcându-i transfuzie de sânge. La 1 martie, când fetele din România primesc mărțișoare de la cei dragi, Elena Chiriță a fost dusă în sala de operații unde i se amputează ambele picioare.

La 8 martie 1945, de ziua internațională a femeii, copilei i se face a doua operație chirurgicală. Pe masa de operație, inima eroinei a încetat să mai bată pentru totdeauna, după două luni de suferință. Viața sa, pe care a închinat-o cu dragoste patriei, s-a stins în plină tinerețe.

Citește și Unicat în România. Monument al eroilor romi din Lereşti

Ca un omagiu pentru faptele sale glorioase de arme, Elena Chiriță a fost înmormântată în Cimitirul Eroilor din Radna, lângă ceilalți viteji ai detașamentului Păuliș, căzuți în luptele din defileul Mureșului, acolo unde ea primise focul pentru prima dată. Glorie ei, cea care și-a dat viața ca ostaș, pentru ca mamele să-și crească la sânul lor, libere și independente, puii de români.

Pentru faptele de arme săvârșite împotriva Germaniei naziste, statul român i-a conferit ordinul Apărarea patriei post-mortem. Pentru faptele sale eroice, argeșeanca Elena Chiriță, va rămâne înscrisă în cartea glorioasă a eroilor patriei.

”În memoria eroinei noastre în anul 2017 s-a înființat Asociația Cultului Eroilor ”Elena Chiriță” Bogați și Cercul de Istorie al Școlii Radu cel Mare Bogați, iar în data de 30 noiembrie, în același an, a fost organizat un simpozion cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea copilei pentru a cinsti faptele sale de vitejie. Dar astăzi, din cauza regulilor impuse de pandemie, acest lucru nu este posibil motiv pentru care doresc să îmi exprim astfel respectul pentru eroismul, curajul, patriotismul și dedicația pentru eroina noastră căzută pe câmpul de luptă pentru ca noi să trăim liberi în țara noastră”, a spus Ion Gârleanu, primarul comunei Bogați.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii