Web Analytics

S-a propus introducerea unui salariu minim în UE

de | 26.01.2017 10:27 | Actualitate

Jean Claude Juncker
Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a propus introducerea unui salariu minim în toate ţările membre UE.

„Orice muncă merită un salariu”, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, în timpul unei conferinţe organizate la Bruxelles cu privire la drepturile sociale. Acesta a pledat pentru introducerea unui „salariu social minim” mai întâi în zona euro, apoi în toate ţările Uniunii Europene, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Orice muncă ar fi, trebuie un salariu minim în fiecare ţară din UE (…) Acelaşi lucru şi pentru venitul minim de inserţie sau venitul minim garantat. (…) Să avem în toate legislaţiile naţionale un salariu social minim şi un venit minim garantat îmi pare a fi complementul dimensiunii sociale a Europei”, a declarat preşedintele Executivului european. Acesta a mai adăugat că o egalizare a salariilor minime în cadrul UE ar reduce aşa-numitul “dumping social”, respectiv folosirea muncitorilor migranţi ieftini, în defavoarea forţei de muncă autohtone.

În prezent, doar şase din cele 28 de ţări membre UE nu au un salariu minim. Este vorba de Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia şi Suedia. În celelalte, statul reglementează existenţa unui salariu minim, însă sumele diferă foarte mult. Luxemburg are cel mai mare salariu minim din UE, aproape 2.000 de euro. La polul opus, Bulgaria are cel mai mic salariu minim – în jur de 250 de euro. Germania a generalizat salariul minim abia la 1 ianuarie 2015. În România salariul minim va fi majorat, de la 1 februarie, la 322 euro, respectiv 1.450 lei.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole