Sfârșitul anului trecut a zdruncinat din temelii operatorul regional Apă Canal 2000 SA Pitești, care, pe fondul unor acuzaţii publice privind risipirea banului public, a trecut la debarcarea directorului general Gelu Mujea şi la numirea unui nou Consiliu de Administraţie, format din Ion Dragoş Cătălin, Horia Radu Goncearu, Veronica Nedelea, Vasile Boteanu şi condus de Liviu Pătraşcu. Noul CA şi-a asumat şi un plan de administrare al societăţii pentru perioada 2013-2016. Prin decizia CA din 28 februarie 2013 a fost aprobată structura organizatorică a societăţii şi au fost desemnaţi directorii, după cum urmează: director Dezvoltare cu atribuţii de director general, Ion Decher, Veronica Nedelea, director economic și Vasile Boteanu, director logistică. Dar să vedem și ce au reuşit aceștia să facă, în lunile scurse de la preluarea mandatului.
La finele lui 2012, indicatorul de lichiditate era de 0,53%
Potrivit Raportului Consiliului de Administraţie, principalul obiectiv al anului trecut a fost monitorizarea permanentă a derulării acţiunilor pentru implementarea proiectului regional de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Argeş şi de adoptare a măsurilor pentru asigurarea fluxului de disponibilităţi, astfel încât să se poată rambursa la timp rata pentru împrumutul BEI, de 9 milioane de euro. Astfel, ratele din aprilie şi noiembrie, aproximativ 24 de miliarde de lei, aferente împrumutului contractat la Banca Europeană de Investiţii pentru co-finanţarea Măsurii Ex-Ispa, au fost achitate la termen, conform prevederilor contractuale, deşi la finele lui 2012 indicatorul de lichiditate care se cifra la un incredibil 0,53%, punea sub semnul întrebării onorarea plăţii. Societatea se pregăteşte acum, pe fine de an, de încheierea contractului de împrumut cu BERD, de aproximativ 11 milioane de euro şi pentru care a fost deja semnat acordul de co-finanţare a proiectului de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Argeş.
Administratorii aveau mandat de declanşare a insolvenţei
De menţionat că indicatorul de lichiditate – ce sare acum cu puțin de 1%, în creştere totuși faţă de anul anterior, a oferit garanţia că entitatea îşi poate acoperi obligaţiile pe termen scurt şi că este solvabilă faţă de terţi, condiţie de maximă importanţă în condiţiile în care miza era un nou împrumut BERD pentru susţinerea cofinanţării. Tot la capitolul realizări a fost bifată şi armonizarea actului constitutiv al Apă Canal 2000 S.A în conformitate cu prevederile legislaţiei corporatiste a întreprinderilor publice. Mai exact, cea care nu i-a mai permis lui Gelu Mujea să asigure conducerea societăţii, în dublă calitate, de director şi preşedinte executiv, acesta mulţumindu-se în cele din urmă cu un post de consilier pe lângă Consiliul de Administraţie. Mai trebuie spus că la jumătatea anului, raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, profitul net era în creştere cu 1.506.433 faţă de 1.032.617, cheltuielile fiind în scădere cu 28.565.739 faţă de 29.966.149, în 2012. Este adevărat însă că şi veniturile înregistrate la 31 mai 2013 erau mai mici decât cele obţinute anul anterior (30.286.564 faţă de 31.288.838). Chiar dacă perioada de plată a facturilor s-a redus, nerecuperarea creanţelor, a generat greutăţi în achitarea datoriilor către furnizori. Partea bună este că deși administratorii aveau, printre atribuţii şi pe aceea de a introduce cererea privind deschiderea procedurii de insolvenţă a SC Apă Canal 2000, aceasta nu s-a mai produs.
A fost închis robinetul către firmele-căpuşă
Cuvântul de ordine al Consiliului de Administrație de la SC Apă Canal 2000 a fost, în 2013, strângerea robinetului, acesta fiind definitiv închis către societăţile căpuşe create în trecut. Este vorba în mod special de Euro Construct Edilitar 2008 firma aflată acum în faliment, la care SC Apă Canal 2000 deţinea capital majoritar (aportul de participare fiind de 341.770 lei în numerar şi mijloace fixe). În cazul SC Proiect Gis GeoTop SRL (aport în numerar la constituirea societăţii în valoare de 5000 lei) a fost modificat actul constitutiv al societăţii, fiind schimbat administratorul, nimeni altul decât Stoica Sorinel Mujea, ginerele fostului director, fiind iniţiate şi procedurile de schimbare a acţionariatului, operatorul preluând toate acțiunile, pentru a evita orice parti pris cu salariaţi sau firme private. Aceasta este singura firmă (se ocupă de contractare, facturare, citire consum) la care SC Apă Canal mai are participaţie, preluând în totalitate acţiunile. În schimb, au fost cesionate acţiunile deţinute de SC Apă Canal la SC Aqua Inspect Ag S.R.L. (aport în numerar la capitalul social în valoare de 5000 lei, Apă Canal fiind singurul participant la capitalul social), după ce ginerele lui Mujea a fost despăgubit cu 2000 de lei, adică partea vărsată la capitalul social în momentul creeării societății. Prin fosta firmă, acesta derula activităţi de cartografiere a reţelelor de canalizare, fiind plătit şi ca salariat al Apă Canal 2000 şi ca administrator.
Alina Crângeanu
0 Comentarii