Web Analytics

S-a dus şi Dumitru Ciolan! Joacă fotbal printre stele cu Gicu Dobrin…

de | 1.11.2017 20:14 | Sport

13 CiolanWeek-end-ul trecut a fost înmormântat Dumitru Ciolan, fost campion cu FC Argeș în sezonul 1971-1972. Chiar în momentul în care s-au împlinit 10 ani de la trecerea în neființă a marelui Nicolae Dobrin, profesorul Dumitru Ciolan se afla în agonie la Spitalul Județean Argeș, în urma unei operații la stomac. Nu și-a mai revenit și a intrat așadar în galeria marilor fotbaliști ai FC Argeș, alături de Nicolae Dobrin, Constantin Cârstea sau Bebe Barbu. Iată așadar că Dumitru Ciolan, încă un fost mare alb-violet joacă acum printre stele alături de mari nume ale fotbalului argeșean și chiar românesc. Vă propunem în continuare un remember pentru cel care a fost Dumitru Ciolan.

A fost la echipa naţională de juniori alături de Puiu Iordănescu sau Costică Ştefănescu

Dumitru Ciolan a început să cocheteze cu fotbalul încă de la vârsta de 10 ani, în Coşeşti, comuna sa natală, alături de cei trei fraţi, Gheorghe, Ion şi Nicolae, care, la rândul lor, au practicat fotbal de performanţă, dar fără să reuşească depăşirea „pragului” Diviziei B. Singurul care a reuşit a fost mezinul familiei, Dumitru Ciolan, care, la o selecţie organizată de Dinamo Piteşti, l-a impresionat pe Leonte Ianovshi cu calităţile fizice, dar şi tehnice posedate. Astfel, la 14 ani, ajunge la juniorii lui Dinamo Piteşti unde rămâne trei sezoane, după care este „avansat” la echipa mare a Argeşului de antrenorul Ion Bălănescu. În aceeaşi perioadă este selecţionat şi la echipa naţională de juniori pregătită de Gheorghe Olah, alături de Puiu Iordănescu sau Costică Ştefănescu. Sărbătorirea majoratului a coincis cu debutul în prima divizie, produs într-un meci cu Progresul, în care a înscris două goluri pentru două puncte. Dumitru Ciolan a mai jucat la FC Baia Mare, FC Scorniceşti, Inter Sibiu şi Minerul Motru.

A arbitrat în peste 100 de meciuri în Divizia A

Din 1980, Dumitru Ciolan devine arbitru şi după numai doi ani promovează în lotul naţional, unde, până în 1993, bifează peste 500 de partide arbitrate la toate nivelurile şi peste 100 în Divizia A. Ciolan a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport în anul 1974, iar înainte, în 1969, participă la salvarea Argeşului de la retrogradare, iar în sezonul 1971-1972 obţine titlul de campion al României. Urmează multe deplasări în străinătate, fie în cupele europene, fie în diferite turnee de pregătire.

A fost prieten la cataramă cu Nicolae Dobrin

După cum se ştie, atât Gicu Dobrin, cât şi Dumitru Ciolan au terminat studiile actualului liceu „I.C. Brătianu”, primul la fără frecvenţă, iar cel de-a doilea la zi. „Am fost prieten la cataramă cu Dobrin şi îl mai ajutam la diferite exerciţii, a declarat în urmă cu mulți ani pentru Jurnal de Argeș însuși Dumitru Ciolan. Foarte mult timp am stat în cameră cu el, pentru că dorea foarte mult să-l ajut să înţeleagă exerciţiile respective”. Un alt amănunt demn de reliefat este şi cel legat de zvonul conform căruia Real Madrid a vrut să-l răpească pe Dobrin pentru a evolua la formaţia spaniolă. „După ce am jucat la Madrid, Dobrin a venit la hotel cu şase ore mai târziu decât noi. A fost adus de suporterii spanioli cu care se pare că a petrecut în acest timp. De aici a plecat ideea că Realul a vrut să-l cumpere pe Dobrin şi s-a răspândit chiar zvonul conform căruia clubul spaniol a vrut să-l fure, pentru că auziseră ei că Nicolae Ceauşescu nu-i va da drumul niciodată. Aşa a stat Dobrin închis în cameră trei zile datorită acestui lucru. A primit un ceas şi un material de costum din partea Realului, care îl aprecia foarte mult”, a rememorat același Dumitru Ciolan.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii