Web Analytics
scris joi, 24.04.2025

S-a ajuns la ceea ce trebuia! Agenţia de Mediu este obligată să elimine deşeurile de la ARO

Nu mai există cale de întors pentru autoritățile competente în privința situației deșeurilor de la Câmpulung, rămase pe fosta platformă ARO! Dacă timp de aproape jumătate de deceniu de la intervenția hotărârilor de condamnare a lui Vasile Tofan și a firmei Global Eco Center responsabilitatea evacuării substanțelor periculoase a tot fost pasată dintr-o parte în alta, acum totul este clar! Deșeurile trebuie să fie înlăturate de către Agenția pentru Protecția Mediului Argeș.

S-a ajuns la ceea ce trebuia! Agenţia de Mediu este obligată să elimine deşeurile de la ARO

1572,31 tone este cantitatea de deșeuri abandonată în fosta hală de la ARO

În această lună, Tribunalul București a fost cel care a decis obligarea celor de la Mediu la curățirea proprietății Landmark Management SRL de deșeurile rămase în hala de la fosta ARO. Și este vorba despre cantitatea de 1.572,31 de tone. S-a ajuns aici după ce firma care deține fosta platformă ARO a chemat în fața instanței Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Agenția Națională pentru Protecția Mediului – Agenția pentru Protecția Mediului Argeș.

Procesul a început în toamna anului trecut, iar în timpul procedurii preliminare s-a înregistrat și o cerere de intervenție a Municipiului Câmpulung, în susținerea cauzei declanșată de Landmark Management. Iar pe 8 aprilie 2025, Tribunalul București a pronunțat hotărârea. Instanța „obligă pârâta (n.r.: Ministerul Mediului, prin Agenția Națională pentru Mediu-Agenția pentru Protecția Mediului Argeș) să elimine deșeurile abandonate pe platforma societății reclamante (n.r.: Landmark Management), fosta platformă ARO, în cantitate de 1.572,31 tone”, se specifică în dispozitivul hotărârii.
Deșeurile trebuia să fie eliminate de mult, chiar imediat după incendiul din octombrie 2013. Doar că societatea cu problemele, Global Eco Center Iași, a intrat în faliment, iar Vasile Tofan, cel responsabil, a invocat mereu lipsa banilor necesari acțiunii de evacuare a subtanțelor periculoase. Pe de altă parte, cei de la Mediu au tot marșat pe ideea că nu se pot implica direct în problemă. Și așa au ținut-o ani de zile, inclusiv după anul 2020, atunci când a apărut o hotărâre judecătorească prin care s-a dispus revenirea la situația anterioară de pe platforma industrială, adică la cea de dinaintea apariției deșeurilor la Câmpulung. Și nu s-a făcut nimic!

Totul este clar: e treaba Mediului să scape Câmpulungul de deșeuri

Tribunalul București a privit altfel lucrurile, în judecarea cauzei luând în considerare acte normative din legislația românească, dar și acte ale Parlamentului și Consiliului European. Și a explicat după cum urmează hotărârea la care a ajuns! Citez din cuprinsul hotărârii: ”(…) tribunalul constată că s-a stabilit cu putere de lucru judecat faptul că pârâta din prezenta cauză (n.r.: Ministerul Mediului, prin Agenția Națională pentru Mediu-Agenția pentru Protecția Mediului Argeș) are obligația de a lua măsuri urgente în vederea eliminării deșeurilor abandonate de inculpați (n.r.: Global Eco Center și Vasile Tofan) pe terenul platforma fostă ARO pentru a nu se produce daune ireversibile asupra mediului, pentru luarea acestor măsuri inculpații fiind obligați la plata celor 2 milioane de lei.

Susținerile pârâtei în sensul în care suma de bani nu a fost primită, nu pot avea consecințele solicitate de acestea, raporturile urmând a fi reglate potrivit dispozițiilor legale care reglementează modalitatea de executare a dispozițiilor civile din sentințele penale, iar obligația pârâtei de a lua măsurile prevăzute de lege nu este condiționată de primirea în prealabil a sumelor de bani reprezentând contravaloarea intervenției”.
Altfel spus, după ce, în 2022, Global și Tofan au fost obligați la plata a 2 milioane de lei către Ministerul Mediului, prin agențiile de mediu, era treaba autorităților să se ocupe de evacuarea deșeurilor. Că încă nu au primit banii și că sunt șanse mici să-i recupereze, asta nu contează atât de mult cum contează protejarea mediului și a cetățenilor din Câmpulung. Și reamintim faptul că Agenția pentru Protecția Mediului a fost inclusă la masa credală pentru a obține banii.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și Domnul Stat a autorizat, dânsul să se spele cu bomba ecologică pe cap

Citește și Zece ani de insolvenţă pentru firma cu deşeurile de la ARO. Creditorii vor mai mulţi bani, deşeurile au rămas la Câmpulung

Citește și Lasconi a sesizat DNA că problema cianurilor de la Aro este nerezolvată de 9 ani

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Investiţii de milioane la Lereşti

Recent declarată stațiune turistică, localitatea Lerești beneficiază de o expansiune nemaiîntâlnită a domeniilor turistic, economic și...