Web Analytics

Rustem, identificat după ADN-ul lăsat pe iPhone-ul turcului jefuit

de | 13.06.2013 18:12 | Dezvăluiri

# Exclusiv! Rechizitoriul jafului cu aur de pe A1 a fost trimis în instanţă. # Creierul jafului, Simion-Chirilă Ip-Rustem, și-a recunoscut faptele și a furnizat și numele celorlați cinci complici # Cei șase tâlhari au urmărit transportul cu aur din două autoturisme # Patru s-au aflat în Honda cu care au dat hold-up-ul pe A1, iar alții doi au fost într-un Golf și au ajutat la urmărirea în trafic a mașinii care transporta bijuteriile. Dosarul jafului prin care 22 kg de aur au fost furate în urma unui hold-up petrecut pe Autostrada București – Piteşti a ajuns în instanță. Procurorul Marius Ștefan, șeful Secției de Urmărire Penală de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș, a finalizat rechizitoriul prin care creierul jafului, celebrul interlop bucureștean Rustem, a fost trimis în judecată. Practic, ceea ce anunța Jurnalul, cu lux de amănunte, încă de la sfârșitul lunii martie a.c privind modul în care au acționat actorii jafului, dar și probele care au condus la identificarea și prinderea lor, s-a confirmat. Autorul faptei, Simion-Chirilă Ip-Rustem, în vârstă de 35 de ani, membru al  temutului clan Duduianu din Capitală,  a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv, pentru tâlhărie. De altfel, acesta este recidivist și a mai fost condamnat pentru același gen de infracțiuni, săvârșite cu același mod de operare. Pus în fața probelor zdrobitoare, obținute de anchetatorii argeșeni printr-o muncă extrem de laborioasă și dificilă întinsă de-a lungul a doi ani, Simion-Chirilă Ip-Rustem n-a avut încotro și și-a recunoscut faptele.

„Opriți! Poliția! Droguri!”

Reamintim, pe scurt, cititorilor, care a fost filmul loviturii  desprinsă parcă dintr-un film american. Pe data de 9 august 2011, un cetățean român, Mihnea Alexandru Ghigeanu, și unul turc, Huseyin Karabacak, ambii angajați ai firmei Diamanti Veri, specializată în comercializarea de bijuterii, se deplasau pe autostrada București-Pitești, cu un autoturism VW Passat. Aveau în portbagajul mașinii circa 22 kg bijuterii din aur, în trei genți, cu care urmau să facă prezentări  în diferite orașe din țară, în vederea comercializării lor. Ajunși la km 83, înspre Pitești, au observat că sunt urmăriți de un autoturism negru, marca Honda Accord, din care ocupantul locului din dreapta șoferului, un bărbat cu cagulă și mănuși, le face semn, cu un baston reflectorizant, să oprească. Convinși că ocupanții autoturismului de culoare neagră sunt polițiști, cei doi s-au conformat și au oprit pe banda de urgență a autostrăzii. Moment în care din Honda neagră au coborât trei indivizi mascați, cu cagule și mănuși, strigând „Poliția! Droguri!” Cel care le făcuse semn, cu bastonul reflectorizant, să oprească, identificat ulterior ca fiind chiar Ip-Rustem, s-a îndreptat către cetățeanul turc, având în mâini un pistol nichelat, de jucărie, și un ciocan asemănător celor aflate în mijloacele de transport în comun, cu care a spart geamul portierei. A deschis apoi ușa și l-a tras afară pe turc, după care l-a pus cu fața la pământ. Un alt mascat a procedat la fel cu românul, în timp ce al treilea a luat din portbagajul autoturismului VW cele trei genți cu bijuterii. Înainte de a părăsi în trombă scena jafului, cei trei infractori cu cagule i-au deposedat pe cei doi angajați ai firmei Diamanti Veri de telefoanele mobile și cheile mașinii, pentru a-i împiedica să anunțe poliția sau să îi urmărească cu mașina. Totul s-a petrecut cât ai clipi din ochi.

Telefonul lui Huseyn a fost aruncat în iarbă

Anchetatorii au suspectat, la un moment dat, că jaful ar fi fost doar o înscenare a firmei turcești, pentru că bijuteriile au fost transportate fără a fi deloc securizate. În mod firesc, dată fiind cantitatea mare de aur, ele ar fi trebuit să fie transportate cu o mașină de transport valori, blindată și păzită. Din acest motiv cei doi angajați au fost supuși testului poligraf, fără însă a se înregistra, în urma testării lor, modificări specifice comportamentului simulat. Potrivit avizului de însoțire a mărfii, prezentat de către turcul Huseyin Karabacak organelor de poliție sosite la fața locului, valoarea celor 22,88 kg bijuterii din aur este de 2.411.713,26 lei. Telefonul mobil aparținând turcului, un iPhone 4, a fost găsit aruncat în iarbă, la circa 5 metri de banda de urgență. De pe telefonul său au fost prelevate urme microbiologice (probe ADN), care, ulterior, s-a stabilit că sunt identice cu profilul genetic al probei biologice recoltate de la Ip-Rustem. Același profil genetic, adică tot al lui Ip-Rustem, a fost identificat și pe CD-ul găsit în CD Player-ul autoturismului Honda în care se aflaseră infractorii mascați.

Tâlharii s-au folosit de o Honda furată din Germania

Pentru a-și pierde urma, autorii jafului au schimbat pe parcurs de câteva ori plăcuța cu numărul de înmatriculare al autoturismului Honda cu plăcuțe furate de la mașini. În timpul uneia dintre aceste operațiuni de schimbare a numărului de înmatriculare, au fost văzuți, în parcarea ștrandului Văcărești, din București, de către o persoană care, ulterior, l-a identificat după o fotografie pe Ip-Rustem printre ocupanții autoturismului Honda Accord. Honda neagră care a servit la săvârșirea tâlhăriei figurează ca fiind furată din Germania, în data de 8 mai 2010. Potrivit rechizitoriului, în perioada premergătoare săvârșirii faptei, Simion-Chirilă Ip-Rustem încercase să racoleze persoane pentru a-l ajuta la comiterea unui „jaf de aur”. Din declarația lui reiese că la săvârșirea tâlhăriei au participat efectiv șase persoane: patru aflate în autoturismul Honda, printre care și el, și două persoane aflate într-un autoturism Golf, care au ajutat la urmărirea în trafic a Volkswagenului cu aurul.

S-a disjuns un alt dosar pentru ceilalţi cinci complici

Simion-Chirilă Ip-Rustem este recidivist, a mai fost condamnat la trei ani de închisoare, în 2004, de către Judecătoria Sectorului 1 București, pentru mai multe infracțiuni de furt calificat și uzurpare de calități oficiale, dat fiind că, la săvârșirea furturilor, s-a prezentat drept polițist, mod similar de operare cu cel folosit cu ocazia tâlhăriei de pe autostrada A1 București-Pitești. Societatea păgubită, Diamanti Veri, s-a constituit parte civilă în proces cu suma de 700.000 de euro. Pentru celeritatea cauzei, Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș a dispus disjungerea și formarea unui nou dosar penal cu privire la stabilirea vinovăției celorlalți participanți la săvârșirea tâlhăriei.

Adriana Gândilă

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii