Web Analytics

Rusia preia președinția Consiliului de Securitate al ONU

de | 1.04.2023 19:19 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Rusia preia de la 1 aprilie președinția Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite – un grup de țări însărcinate cu menținerea păcii internaționale, soluționarea disputelor și combaterea actelor internaționale de agresiune, scrie Sky News.  Kremlinul a declarat că intenționează să își exercite toate drepturile în cadrul consiliului, Rusia urmând să-și prezide reuniunile pentru luna următoare și să reprezinte organismul în alte părți ale ONU. Ultima dată când Rusia a fost la conducerea consiliului a fost în februarie 2022, când a invadat Ucraina.

Citește și: Mandatul lui Mircea Geoană la NATO, prelungit cu un an

Consiliul de Securitate al ONU este unul dintre cele şase organe ale organizaţiei şi singurul împuternicit să ia decizii care obligă statele membre să-i respecte deciziile. Principala sa responsabilitate este aceea de „menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”, în numele căreia poate lua decizii şi sancţiuni. Preşedinţia acestuia este asigurată de fiecare dintre membrii săi, permanenţi şi nepermanenţi, pe rând, timp de o lună. Acesta este motivul pentru care, conform ordinii alfabetice engleze care se aplică, Rusia preia conducerea Consiliului din această sâmbătă, succedând astfel Mozambicului şi precedând Elveţia.

Ucraina însă nu şi-a ascuns nemulţumirea. „Preşedinţia Rusiei a Consiliului de Securitate al ONU la 1 aprilie este o glumă proastă. Rusia şi-a uzurpat mandatul; duce un război colonial; preşedintele său este un criminal de război căutat de CPI pentru răpirea copiilor”, a criticat şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, pe Twitter, potrivit News.ro.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *