Web Analytics

„Şi Rusia se confruntă cu provocări ale corupţiei, ca în România, dar nu facem tam-tam”

de | 21.03.2019 12:57 | Actualitate

# Ambasadorul Rusiei s-a întâlnit cu profesorii şi studenţii Universităţii Piteşti

Excelența Sa Valery I. Kuzmin, ambasador extraordinar şi plenipotențiar al Federației Ruse în România, a susținut o conferință, la Universitatea din Pitești, despre relația dintre Uniunea Europeană, România și Rusia. Evenimentul a fost organizat marți, 19 martie, în Sala de Festivități a Universității din Pitești, cu titlul „România, UE, Rusia – istorie, relațiile actuale și tendințe”.
„Sperăm că, după această zi, ne vom îmbogăți orizontul de cunoaștere, argumentația și vom rămâne fideli spiritului academic, academia fără frontiere, fără națiuni, fără culoare politică”, a spus în deschiderea evenimentului rectorul UPIT, conf. univ. dr. Dumitru Chirleșan.
Ambasadorul Federației Ruse în România a început discursul său mulțumind în limba română. Acesta a povestit în limba engleză despre începutul relațiilor dintre România și Rusia și a menționat că se simte onorat să fie prezent la Universitatea din Pitești. „Noi încercăm să dezvoltăm sistemul nostru democratic. De asemenea, ne confruntăm cu provocări ale corupției, ale ineficienței, de exemplu, și alte lucruri, politice, ca România, dar nu facem mare tam-tam, nu facem o tragedie universală din asta. Credem că este sistemul nostru democratic, care are caracteristici specifice”, a spus ambasadorul Valery I. Kuzmin. În ceea ce privește comerțul dintre Rusia și România, ambasadorul a spus că, anul trecut, acesta a crescut cu 25% .

„Majoritatea din Moldova preferă să stea într-un stat suveran independent”

Finalul întâlnirii academice a fost rezervat sesiunii de întrebări și răspunsuri. Atât jurnaliștii, profesorii, cât și elevii au adresat întrebări invitatului. Surpriza a venit din partea unui student care l-a întrebat pe ambasador dacă Republica Moldova este un teritoriu românesc sau unul care aparține Rusiei. „Dacă vorbim de ordinea internațională, Republica Moldova este un stat suveran independent, recunoscut internațional. Oamenii Moldovei, din ce pot să judec, prin prisma opiniei publice, majoritatea din Moldova, acum preferă să stea într-un stat suveran independent. Experiența mea personală îmi spune exact același lucru, că moldovenii se numesc moldoveni, asta nu înseamnă că sunt antiromâni, nu, dar, oricum, ei își spun moldoveni. Ei nu sunt foarte fericiți cu viața lor. Apropo, altă statistică surprinzătoare, procentul moldovenilor care se pretind a fi fericiți este mai mare în Moldova decât în România. Care e motivul? Sigur că au multe probleme, din câte pot judeca. Sunt o națiune, au liderii lor politici, au partide, au universități, politologi, deci ar trebui să decidă singuri ce să facă”, a răspuns ambasadorul Federației Ruse în România.

Valery Kuzmin: „Ar trebui să rămânem optimiști…”

Întâlnirea s-a încheiat într-un ton optimist. Întrebat de rectorul Dumitru Chirleșan dacă ne aflăm în situația de a visa la un viitor în care prietenia și lipsa tensiunii există între România și Rusia, ambasadorul a spus: „Da, ar trebui să rămânem optimiști. Altfel nu are rost să ne continuăm munca diplomatică. (…) Orice relație internațională normală se bazează pe reciprocitate și respect mutual”. De asemenea, ambasadorul crede că este foarte important ca dialogul între cele două țări să fie susținut.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii