Web Analytics

Rusia avertizează că va desfăşura rachete nucleare „Satan 2” „capabile să lovească Marea Britanie” până în toamnă

de | 24.04.2022 20:43 | Actualitate, Politica si Administratie

Rusia a anunţat că va desfăşura racheta sa „Satan II”, testată recent, până în toamnă, pe măsură ce tensiunile dintre Moscova şi țările din Vest cresc pe fondul războiului din Ucraina, avertizează un articol publicat astăzi de ziarul britanic „The Independent”, continuindu-si comentariul după cum urmează.

Kremlinul a anunţat miercuri prima lansare de test a noului său sistem de rachete balistice intercontinentale Sarmat (ICBM) cu capacitate nucleară, experţii avertizând că focosul ar putea viza Marea Britanie, precum şi Europa şi SUA.

Citește și: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski îndeamnă la o întâlnire cu Putin, pentru ”a pune capăt războiului”

Sarmat este capabil să transporte 10 sau mai multe focoase nucleare şi momeli şi să lovească ţinte la mii de mile distanţă, în Statele Unite sau Europa.

Testul din această săptămână, după ani de întârzieri din cauza finanţării şi problemelor tehnice, marchează o demonstraţie de putere a Rusiei într-un moment în care războiul din Ucraina a provocat tensiuni cu Statele Unite şi aliaţii săi, crescând la cele mai înalte niveluri de la criza cubaneză din 1962.

Ţinta declarată de Dmitri Rogozin, şeful agenţiei spaţiale Roscosmos, este una ambiţioasă, deoarece Rusia a raportat prima lansare de testare abia miercuri, iar experţii militari occidentali spun că va fi nevoie de mai multe înainte ca racheta să poată fi desfăşurată.

Rogozin a declarat într-un interviu acordat televiziunii de stat ruse că rachetele vor fi dislocate cu o unitate în regiunea Krasnoyarsk din Siberia, la aproximativ 3.000 km (1.860 mile) est de Moscova.

El a spus că acestea vor fi plasate în aceleaşi locuri şi în aceleaşi silozuri cu rachetele Voyevoda din epoca sovietică pe care le înlocuiesc, ceea ce ar economisi „resurse şi timp colosal”.

Lansarea „super-armei” a fost un eveniment istoric care va garanta securitatea copiilor şi nepoţilor Rusiei pentru următorii 30-40 de ani, a adăugat Rogozin.

Kremlinul a spus că ţările se vor „gândi de două ori” înainte de a ameninţa Rusia când noua sa rachetă va fi desfăşurată (cf. AP)

Putin a susţinut că racheta, care şi-a atins ţintele după ce a parcurs aproximativ 6.000 km (3.700 mile), este practic imposibil de anihilat cu tehnologia actuală.

„Noul complex are cele mai înalte caracteristici tactice şi tehnice şi este capabil să depăşească toate mijloacele moderne de apărare antirachetă. Nu are analogi în lume şi nu va mai avea mult timp”, a spus Putin în timpul unui briefing video cu oficialii apărării.

Citește și: DNA reacționează la comentariile politicienilor, unele acide, cu privire la anchetarea importului de vaccinuri anti-Covid

Îngrijorarea occidentală cu privire la riscul unui război nuclear a crescut de când preşedintele rus Vladimir Putin şi-a lansat invazia Ucrainei pe 24 februarie, printr-un discurs în care s-a referit în mod clar la forţele nucleare ale Moscovei şi a avertizat că orice încercare de a sta în calea Rusiei „vă va duce la asemenea consecinţe pe care nu le-ati întâlnit niciodată în istorie”.

„Perspectiva unui conflict nuclear, cândva de neconceput, este acum din nou în sfera posibilităţilor”, a declarat luna trecută secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Sarmat, supranumit Satan II de către unii lideri NATO, înlocuieşte sistemul Voyevoda din epoca sovietică şi este în dezvoltare de ani de zile. Putin a anunţat dezvoltarea ICBM în 2018.

Lansarea este cea mai recentă invocare publică a programului nuclear al Rusiei, în contextul invaziei Ucrainei.

Articol preluat din ziarul Bursa.ro

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *