Web Analytics
scris miercuri, 21.02.2024

Românii din străinătate pot obține cartea de identitate fără a se deplasa în țară

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, românii care se află în străinătate și nu deţin carte de identitate românească valabilă (din cauza expirării/furtului/deteriorării/schimbării numelui sau a domiciliului) pot efectua la consulatul cel mai apropiat de domiciliul lor o procură specială prin care vor împuternici o persoană din România să facă demersurile necesare în numele lor, pentru obţinerea unei noi cărţi de identitate.

Românii din străinătate pot obține cartea de identitate fără a se deplasa în țară

Citește și Percheziții în dosarul penal al unui primar din Argeș

Procurile vor fi semnate de solicitant la sediul oficiului consular al României, în prezenţa consulului. Atenție , însă, legea nu permite autentificarea procurilor sau declaraţiilor trimise prin poştă, fax sau e-mail.

Dacă toate actele de identitate româneşti (carte de identitate/paşaport) sunt expirate, este obligatorie întocmirea unui document de identitate temporar, numit Titlul de călătorie – TC, în baza căruia apoi se poate autentifica şi procura pentru reînnoirea cărţii de identitate. Titlul de călătorie se emite pe loc, dar este necesară completarea unei astfel de cereri, care să fie validată şi programată în aceeaşi zi cu procura.

Mandatarul va face dovada motivului preschimbării cărții de identitate cu documentele corespunzătoare.

Trebuie știut că prima carte de identitate nu se poate obţine prin intermediul unui mandatar.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *