Web Analytics

România va primi fonduri de la Comisia Europeană pentru a stimula proiectele de energie verzi

de | 27.03.2023 17:37 | Actualitate, Economie, Home

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Comisia Europeană alocă fonduri de peste 1,1 miliarde euro pentru proiecte sustenabile, sprijinite cu 150 de milioane de euro sub formă de garanţii în cadrul InvestEU, fonduri de care urmează să beneficieze şi România, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, potrivit Economedia.

Potrivit Comisie, în cadrul programului InvestEU, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Comisia Europeană colaborează pentru a ajuta diferite țări din UE să își atingă potențialul ecologic maxim.

Citește și: Primele modificări ale pensiilor speciale
Noi investiții pentru a stimula proiectele ecologice și durabile în sectoarele municipal, al transporturilor și al energiei

Fonduri de care vor beneficia Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

Vineri, 24 martie 2023, Comitetul de investiții InvestEU a aprobat garanții în valoare de până la aproximativ 150 de milioane de euro sub forma unor acorduri-cadru pentru primele operațiuni ale BERD, care urmează să fie realizate. Aceasta face parte din acordul de garantare InvestEU în valoare de până la 450 de milioane de euro încheiat între Comisia Europeană și BERD.

Comisia Europeană transmite că noua finanțare va stimula investițiile ecologice și durabile în sectoarele municipal, al transporturilor și al energiei pentru a face față provocărilor de mediu.

„În plus, instituțiile financiare din aceste țări vor putea acorda împrumuturi pentru a finanța investiții în transportul durabil, eficiența energetică, energia regenerabilă și clădirile rezidențiale. Acest lucru va contribui la economiile de energie și la reducerea emisiilor de CO2 în clădiri și în sectorul transporturilor. În cele din urmă, cu sprijinul InvestEU, BERD va sprijini, de asemenea, investițiile ecologice într-o gamă largă de proiecte industriale și de infrastructură. Acestea se vor concentra asupra companiilor private care se confruntă cu creșterea costurilor noilor tehnologii, cu riscuri percepute mai mari și cu lipsa de finanțare disponibilă”, potrivit Comisiei Europene.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii