România, țintă de deficit de sub 3% din PIB

de | 3.03.2017 13:56 | Actualitate

pib www.opciones.cu

Ministerul Finanțelor Publice a primit o scriscare din partea Comisiei Europene, semnată de comisarii europeni Valdis Dombrovskis, în contextul publicării de către CE a rapoartelor privind situaţia economică şi socială din statele membre. Analiza Comisiei face parte din procedura Semestrului European şi include o evaluare a dezechilibrelor care există încă în unele state membre.Conform acestor rapoarte, Comisia Europeană a constatat dezechilibre economice în 12 state membre UE, situaţia acestora urmând a fi în continuare monitorizată, în timp ce României i s-a transmis doar o scrisoare formală, fără a fi identificate dezechilibre economice. Prin scrisoarea transmisă, Comisia Europeană se arată preocupată de o eventuală depăşire a ţintei de deficit pentru anul 2017.

Conform bugetului de stat aprobat de Parlamentul României, Guvernul şi-a asumat un deficit bugetar sub 3%, cu respectarea criteriilor de la Maastricht. Diferenţa dintre cele două abordări este rezultatul aplicării unor metodologii diferite de estimare. Scrisoarea Comisiei Europene reprezintă o procedura formală în cadrul unui dialog instituţional constructiv, este un exerciţiu de transparenţă pe care îl apreciem că fiind parte din demersul normal de comunicare către un stat membru în situaţia în care prognoza C.E. indică anumite riscuri.

Deşi în acest moment avem opinii diferite privind prognoza economică pentru anul 2017, Guvernul României s-a angajat să implementeze un Program de guvernare menit să aducă dezvoltare sustenabilă, investiţii în infrastructură şi creare de noi locuri de muncă, cu respectarea unei ţinte de deficit de sub 3% din PIB

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii