România este obligată să schimbe actele de identitate ale persoanelor transgender eliberate în alt stat UE, fără ca acestea să mai fie supuse procedurii autohtone de recunoaștere juridică a genului. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a luat această decizie în cazul unui transgender cu dublă cetățenie, română și britanică, care a dat în judecată statul român pentru că n-a vrut să-i recunoască, în actele românești, identitate masculină, obținută deja în Marea Britanie.
Curtea de Justiție a UE arată că refuzul României „de a recunoaște o schimbare a identității de gen legal dobândită într-un alt stat membru împiedică exercitarea dreptului de liberă circulație și de ședere”, dar este și nejustificată.
Citește și: Fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, achitat de Instanţa supremă pentru o mită de 800.000 de euro
„Curtea statuează că acest refuz de recunoaștere și faptul de a obliga persoana interesată să inițieze o nouă procedură de schimbare a identității de gen în statul membru de origine, care o expun riscului ca aceasta să ajungă la un rezultat diferit de cel adoptat de autoritățile statului membru care a acordat în mod legal această schimbare de prenume și de identitate de gen, nu sunt justificate. În acest context, Curtea amintește, de asemenea, că din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului rezultă că statele sunt obligate să prevadă o procedură clară și previzibilă de recunoaștere juridică a identității de gen care să permită schimbarea sexului”, menționează CJUE.
Citește și: Moartea domnului Andreescu. Soţia revoltată spune că a fost lăsat să moară ca un câine la Spitalul Călineşti
0 Comentarii