Web Analytics

România are nevoie de ingineri! Proiecte de miliarde de euro în domeniul construcțiilor, dar lipsesc specialiștii pentru implementare

de | 7.07.2022 13:20 | Actualitate, Cultură, Economie, Home

Industria de construcții face parte dintr-un sector economic prioritar, de importanță națională pentru economia românească în următorii 10 ani.

În contextul crizei de personal calificat în domeniul construcțiilor, pe 5 iulie 2022, reprezentanții autorităților publice centrale împreună cu companii relevante din industrie și universități de profil s-au reunit în cadrul conferinței de presă organizată de Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB) pentru a dezbate soluțiile eficiente de promovare a științelor inginerești și implementarea unei strategii cu privire la atragerea tinerilor către facultățile tehnice.

Citește și: Comisia Europeană lansează proiectul „Construirea Europei împreună cu consilierii locali”

În cadrul evenimentului a fost semnat protocolul de colaborare între Ministerului Transporturilor și Infrastructurii cu UTCB, prilej cu care Sorin Mihai Grindeanu, viceprim-ministru și ministrul transporturilor și infrastructurii a fost prezent online, atrăgând atenția asupra importanței formării forței de muncă specializate.

“În România vom avea de construit obiective de infrastructură în următorii ani și pentru acest lucru avem nevoie de specialiști. Dezvoltarea a depins și va depinde într-o mare măsură de ingineri. Este un domeniu care poate oferi multe satisfacții și de aceea le recomand tinerilor să se orienteze și spre facultățile care au ca profil construcția de drumuri, poduri și căi ferate. Inginerii români au dovedit de multe ori ca sunt capabili să construiască obiective grandioase, iar unii au devenit chiar repere în domeniu.

Din perspectivă istorică, rolul inginerului a fost definitoriu pentru orice societate care s-a dezvoltat, iar nevoia constanta pentru evoluție pune inginerii în prim-plan. Subliniez că România este o țară în plină dezvoltare, iar domeniul infrastructurii va oferi din ce în ce mai multe oportunități”, a susținut ministrul transporturilor și infrastructurii în cadrul conferinței de presă.

“Am lansat doar anul aceste proiecte de miliarde de euro pentru renovarea clădirilor”

Anca Ginavar, Director General din cadrul Ministerului Dezvoltării, a atras atenția asupra “problemei extrem de importante, cea a existenței unei mase critice de specialiști care, la nivel național, să poată să implementeze atât proiectele de lucrări publice, cât și proiectele private. Ministerul Dezvoltării alocă sume de miliarde de euro proiectelor care necesită existența inginerilor și a arhitecților, în ceea ce privește partea de proiectare, dar și execuție. Așadar, este o nevoie extraordinar de mare de forță de muncă specializată și încurajez tinerii să se îndrepte și către domeniul construcțiilor, nu doar către IT. Domeniul construcțiilor oferă multe provocări și satisfacții profesionale și materiale, iar mulți se îndreaptă către sectorul IT în speranța că vor câștiga bani mai mulți, dar și în industria de construcții pot câștiga bani foarte mulți, viața de student la construcții fiind extraordinară.”

O meserie cu perspective de angajare imediată și salarii mari

Deși există o lipsă acută de specialiști, domeniul construcțiilor este foarte dinamic, cu salarii ce pornesc de la 1000 de euro imediat după absolvire.

„Tinerii, cât și părinții lor trebuie să realizeze că în zilele noastre și cu atât mai puțin în viitor, construcțiile nu mai sunt ceea ce erau cândva: un domeniu extrem de greu din punct de vedere fizic, neplăcut, cu disconfort. Lucrurile se schimbă cu pași rapizi. Digitalizarea, robotizarea, toate acestea creează premisele unui domeniu din ce în ce mai ușor și atractiv. Tinerii și, ulterior, inginerii cu experiență vor avea satisfacția unor realizări în condiții din ce în ce mai prielnice. Putem confirma că veniturile specialiștilor, chiar din start, sunt mari, iar aceste venituri, mai mult ca sigur, în condițiile în care bugetele alocate proiectelor vor fi corecte, vor crește”, a afirmat Cristian ERBAȘU, Președinte la Federația Patronatelor Societăților din Construcții.

Sub sloganul #DevinoInfluencerPentruGenerațiiÎntregi, Universitatea Tehnică De Construcții București răspunde nevoii crescânde de specialiști și își concentrează toate eforturile asupra creșterii numărului de înscrieri la cele 7 facultăți care fac parte din oferta educațională în 2022.

Citește și: Se modifică regimul de impozitare a contractelor de muncă cu timp parțial

Astfel, pentru anul universitar 2022-2023, UTCB oferă 1015 de locuri cu finanțare de la buget și 1000 de locuri în regim cu taxă pentru studiile universitare. Programele de master pun la dispoziție 1000 de locuri, dintre care mai mult de jumătate sunt locuri cu finanțare de la buget.      

Viitorii studenți se pot înscrie la una dintre cele 7 facultăți ale universității pe platforma dedicată: https://admitere.utcb.ro

Înscrieri între 2 iulie – 13 iulie

Admiterea la Universitatea Tehnică de Construcții București are loc 100% online și se derulează în perioada 2 iulie – 13 iulie. Pentru toate programele de licență, admiterea constă într-un concurs de dosare, pe baza rezultatelor de la bacalaureat.

Informații privind admiterea, cât și alte știri sunt disponibile pe site-ul https://admitere.utcb.ro/, dar și pe pagina oficială de Facebook a Universității (https://www.facebook.com/UTCBRO/

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *