Web Analytics

Risc de „pulverizare de substanţe radioactive” la centrala nucleară Zaporojie

de | 27.08.2022 14:43 | Actualitate, Home

Operatorul nuclear ucrainean Energoatom a avertizat astăzi că există un risc de ”pulverizare de substanţe radioactive” la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de trupele ruse, transmite AFP, conform Agerpres.

Citește și: Jill Biden, depistată din nou pozitiv pentru COVID

Potrivit Energoatom, forţele ruse ”au bombardat locul în mai multe rânduri în ultima zi”.
”Infrastructura centralei a fost afectată şi există riscul de scurgeri de hidrogen şi de pulverizare de substanţe radioactive”, a indicat Energoatom pe Telegram, adăugând că există şi ”un risc ridicat de incendiu”.
De partea sa, Ministerul Apărării rus a acuzat armata ucraineană că a bombardat centrala Zaporojie de trei ori în ultimele 24 de ore.

Situată în sudul Ucrainei, centrala Zaporojie a fost deconectată de la reţeaua electrică joi, pentru prima dată în istoria sa, ca urmare a unui incendiu cauzat de un bombardament ce a produs pagube asupra unei linii electrice.

Având şase reactoare cu o capacitate de 1.000 de megawaţi fiecare, centrala Zaporojie se află din luna martie în mâinile forţelor ruse.

În ultimele săptămâni, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente care au vizat locul acestei centrale, ceea ce a sporit temerile privind producerea unei catastrofe de tipul celei din 1986 de la Cernobîl.

În 24 februarie acest an, Rusia a lansat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei – scrie ziarul bursa.ro.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *