Web Analytics

Risc de avalanșă în munții Argeșului. Stratul de zăpadă la Bâlea Lac măsoară 149 centimetri

de | 8.01.2021 13:17 | Actualitate

 

În acest moment, stratul de zăpadă măsurat la stația meteo Bâlea Lac, la altitudine echivalentă cu Cota 2000 Transfăgărășan, este de 149 centimetri, iar riscul de avalanșă este de gradul 4 (mare) la altitudini de peste 1800 metri și 3 (însemnat) sub această altitudine, pe o scală 1-5.

Traseele montane din județul Argeș, care acced către creasta Făgărașului, precum și traseele de creastă ale Făgărașului, Iezerului, Pietrei Craiului și Leaotei sunt și vor rămâne închise până la sfârșitul iernii. Potecile nu mai sunt vizibile, la fel ca și marea majoritate a semnelor de marcaj, abordarea fiind strict alpină.

Pe versanți sunt zone întinse unde zăpada proaspătă s-a depus în strat de peste 30 de centimetri peste stratul existent deja, înghețat, existând toate condițiile alunecării cu ușurință și apariția de avalanșe însemnate cantitativ. În urma viscolirii s-au format troiene de 100-150 centimetri de zăpadă fără coeziune.

 

Citește și Directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Leordeni s-a vaccinat anti-Covid

 

Prognoza meteo pentru următoarele zile este bogată în ninsori, ceea ce va duce cel puțin la menținerea gradului de risc. Vremea se va încălzi ușor, astfel că se așteaptă apariția avalanșelor de dimensiuni mari în special pe pantele cu orientare estică, deja încărcate cu plăci de vânt, iar după căderea întunericului pe versanții nordici. Nu trebuie neglijat faptul că, în anii trecuți s-au produs avalanșe cu victime decedate în munții din țara noastră, astfel că nu trebuie subestimate sub nicio formă avertismentele serviciilor Salvamont!

Din păcate, în perioada 2010-2016, pe fondul unor ierni mai uscate și relativ mai calde, existența pericolului de avalanșă a fost minimizată crescând foarte mult numărul practicanților de sporturi de aventură, unii dintre aceștia neluând în seamă acest risc. Ultimele trei ierni au avut deja o revenire la normalul cantităților de zăpadă, ceea ce a condus imediat și la înmulțirea cazurilor fatale cu turiști implicați în avalanșe, iar acum avem o a patra iarnă cu un debut întârziat dar cu precipitații solide în cantități normale, cu foarte mult viscol, ceea ce creează transport de zăpadă și plăci de vânt foarte periculoase dacă sunt destabilizate.

Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care îşi vor petrece sejurul în munții Argeșului este să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informații salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Național Salvamont, formând 0SALVAMONT. De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în partea joasă a masivelor montane, în aşa fel încât să existe o marjă de siguranță de o oră de lumină după terminarea acesteia, ținând cont că la ora 17:00 este deja întuneric, mai ales dacă vă aflați în pădure de conifere.

 

Citește și ANM: Prognoza meteo de vineri | 8 ianuarie 2021

 

În afara echipamentului obligatoriu iarna (încălțăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colțari, piolet etc.) trebuie să existe în permanență în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situații neplăcute, iar telefonul trebuie păstrat în așa fel încât să aibă energie suficientă și la sfârșitul zilei, când apar de obicei situațiile de urgență.

Inclusiv în cazul excursiilor cu autoturismul este indicat să aveți încălțări şi îmbrăcăminte de iarnă, chiar și o lanternă, în cazul în care ați putea fi nevoiți să vă deplasați pe jos. De asemenea, trebuie evitată cu desăvârșire parcarea sau chiar și numai oprirea autoturismelor la baza pantelor dezgolite încărcate cu zăpadă deoarece se semnalează des curgeri de zăpadă care ajung până pe carosabil. În perioada de iarnă, care la altitudini mari durează până la sfârșitul lunii mai, este necesară o prudență mărită pentru a evita situațiile nedorite.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii