Web Analytics

Risc de avalanșă în Făgăraș. Ce ne sfătuiesc salvamontiștii

de | 17.01.2018 10:11 | Actualitate

avalansaStratul de zăpadă a atins 110 cm la Cota 2000 Transfăgărășan și riscul de producere a avalanșelor în zonă este foarte mare. Potrivit directorului Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu, riscul de avalanșă în Munții Făgăraș este de gradul trei la altitudini peste 1.600 metri.

„Este foarte posibil ca în următoarele zile riscul de avalanșă să crească pentru că vremea se va încălzi și vor fi ninsori. Îi sfătuim pe turiști și pe alpiniști, în perioada asta, să fie cât se poate de prudenți pentru că iarna asta e una grea. Avem deja patru decedați, la nivel național, în avalanșe. Chiar noi am avut o avalanșă cu victime din care i-am scos în viață. Până acum era ceva abstract, dar acum se pare că devine din ce în ce mai palpabil”, a declarat Sănduloiu.
Acesta a explicat că avalanșele pot fi un pericol chiar și pentru salvatorii montani aflați în misiune. Șeful Salvamont Argeș a participat, împreună cu cei doi câini de avalanșă – Helios și Dara – la căutarea trupului alpinistului bucureștean înghițit de avalanșă în Valea Coștilei din Munții Bucegi, acolo unde au avut loc alte avalanșe, care i-ar fi putut prinde sub stratul de zăpadă și pe salvamontiști.
„Am fost solicitat de către Asociația Salvatorilor Montani din România și de către Serviciul Salvamont Prahova, împreună cu un coleg de la Gorj, să mergem cu unitățile canine pentru găsirea corpului alpinistului care a murit pe 13 ianuarie. După trei zile, un câine nu mai simte un miros punctual în stratul de zăpadă pentru că mirosul corpului se propagă în strat, e din ce în ce mai slab, mai difuz și pe o arie mai mare. Câinii au indicat zona, pe flancul drept al avalanșei, ceea ce contează foarte mult, pentru că atunci când ai o zonă mare de căutare e dificil să te împarți peste tot și atunci clar că s-au păutut concentra acolo forțele. Numai că devine din ce în ce mai periculos, pentru că, în noaptea după ce am făcut noi căutarea și ieri după-amiază au venit avalanșe care puteau să ne prindă colegii. Puteau să vină și peste noi, luni. E foarte probabil ca până la urmă căutările să se sisteze”, a povestit Ion Sănduloiu.
Pentru cei care îşi vor petrece sejurul în zona montană argeşeană, sfatul Salvamont Argeş este să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Național Salvamont, formând 0SALVAMONT. De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de o oră de lumină, după terminarea acesteia, tinând cont că la ora 16:30 este deja întuneric. În afara echipamentului obligatoriu iarna (încalţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc.) trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute. Chiar şi în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat să aveţi încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, precum și o lanternă, pentru situaţiile în care sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos. Trebuie evitată cu desăvârșire parcarea sau chiar oprirea autoturismelor la baza pantelor dezgolite, încărcate cu zăpadă. În perioada de iarnă, care la altitudini mari durează până la sfârșitul lunii mai, este necesară o prudenţă mărită, pentru a evita situaţiile nedorite.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii