Web Analytics

Risc de avalanşă în Făgăraş

de | 23.11.2017 19:14 | Actualitate

ninsoare Transfagarasan 4După ninsorile din ultimele ore, riscul de avalanşă este unul însemnat, de gradul 3, la altitudini peste 1.800 de metri şi de gradul 2 la altitudini inferioare.
Stratul de zăpadă măsurat la staţia meteo Bâlea Lac şi la Cota 2000 Transfăgărăşan are 67 de centimetri. Pe versanţi, sunt zone întinse unde zăpada proaspăta s-a depus în plăci de vânt de până la 30 de centimetri, peste stratul existent deja, înghetat, întrunindu-se toate condiţiile alunecării cu uşurintă şi apariţie de avalanşe însemnate cantitativ. Astfel, toate traseele montane din judeţul Argeş sunt şi vor rămâne în continuare închise.
Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care îşi vor petrece sejurul în zona montană argeşeană este să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul National Salvamont, formând 0SALVAMONT. De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de o oră de lumină, după terminarea acesteia, ţinând cont că la ora 17 este deja întuneric.
În afara echipamentului obligatoriu iarna (încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc.) trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute. Chiar şi în cazul excursiilor cu autoturismul sunt indicate încălţările şi îmbrăcămintea de iarnă şi, de asemenea, o lanternă pentru situaţiile în care e necesară deplasarea pe jos. Totodată, salvatorii montani mai atrag atenţia că, în perioada de iarnă, care la altitudini mari durează până la sfârşitul lunii mai, este necesară o prudenţa mărită, pentru a fi evitate situaţiile nedorite.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii