Web Analytics

Revoltător: RMN-ul Spitalului Judeţean, funcţional doar 6 ore din 24

de | 1.11.2018 13:01 | Politica si Administratie

Moartea cunoscutului inginer piteștean Dan Stănescu a generat un val de reacții negative la adresa Spitalului Județean Argeș, reacții care au condamnat, printre altele, faptul că, deși unitatea a fost dotată cu un RMN performant și foarte costisitor, investiție anunțată cu surle și trâmbițe la momentul inaugurării, săptâmâna trecută, când a avut loc tragedia, aparatul n-a funcționat decât pe o tură medicală. Și, deși familia lui Dan Stănescu a avut doar cuvinte de laudă la adresa personalului spitalului și a infirmat zvonurile potrivit cărora inginerul ar fi murit cu zile la Spitalul Județean, în mediul online a rămas fără răspuns o întrebare simplă: cum se face că un aparat la care programările în avans ale unor oameni disperați se întind pe liste întregi de așteptare stă încuiat 18 ore din 24. Am vorbit cu managerul interimar al Spitalului Județean, Adriana Molfea, despre această situație.

Iată, mai jos, explicația conducerii unității spitalicești.
# De ce RMN-ul, un aparat de care Spitalul Județean Argeș beneficiază, în sfârșit, după mulți ani de așteptare și la care cozile sunt interminabile, funcționează doar șase ore pe zi?
Adriana Molfea: Pentru că unul dintre medicii autorizați să lucreze pe respectivul aparat a fost în concediu. Da, așa este, a funcționat doar 6 ore pe zi, dar situația aceasta a fost doar acum, pentru că, timp de o săptămână, a lipsit unul din doctorii care aveau competențe pe RMN. Acum s-a remediat situația, sunt ambele doctorițe. Aparatul funcționează pe programul medicilor: 6 ore o tură, 6 ore cealaltă tură, deci 12 ore pe zi. Și cu programare!
# Accidentele vasculare, spre exemplu, nu se produc cu programare. Ce se întâmplă cu un pacent care, într-o astfel de situaţie, are nevoie urgentă de RMN în afara celor 6 ore de program al aparatului? Sau 12, după caz!
Adriana Molfea: În primul rând că accidentul cerebral se duce la Computerul Tomograf. Aia e investigația elocventă. RMN nu este investigație de urgență… Dacă nici CT nu edifică complet problema medicală, atunci pacientul se programează și la RMN.

***

Potrivit conducerii Spitalului Județean, computerul tomograf funcționează non-stop, inclusiv noaptea.
Referitor la moartea inginerului Dan Stănescu, vestea tragediei a depășit granițele județului. Cunoscutul scriitor și jurnalist Cezar Paul Bădescu, piteștean la rândul său, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj tulburător despre moartea lui Dan Stănescu.
„În liceu, eram noi trei cei mai buni prieteni: Stan, Preotu’ și cu mine. Nu eram uși de biserică, ba dimpotrivă, și asta ne-a apropiat și mai mult. La facultate, ne-am dus pe drumuri diferite și de-atunci am mai auzit lucruri despre Stan doar din când în când. Acum câteva zile, Preotu’ mi-a scris că Stan a avut vinerea trecută un AVC. A ajuns la Spitalul Județean din Pitești și, până a doua zi, nu l-a băgat nimeni în seamă. În fine, după câteva zile a fost mutat la București, unde a avut parte de mai multă atenție. Dar se pare că era prea târziu, că în seara asta am aflat că Stan tocmai a murit.
Am simțit nevoia să-l revăd, așa că m-am dus pe contul lui Stănescu Dan, să mă uit la poza lui. Acolo, ultima postare e de pe 30 august, cu un afiș pe care scrie «When the dreamer dies, what happens to the dream?». Desigur, când a postat asta, nu avea habar ce urma să i se întâmple nu peste mult timp. În viață, lucrurile se leagă totuși în mod misterios. Rest in peace, my old friend!”

Sora lui Dan Stănescu spune că fratele său a beneficiat de tratament corespunzător la Spitalul Județean

Contactată în legătură cu moartea lui Dan Stănescu, sora inginerului piteștean a precizat, pentru Jurnalul de Argeș, că zvonurile legate de o culpă medicală în cazul fratelui său n-au niciun temei, că pacientul a fost tratat prompt la Spitalul Județean și că decizia de a fi transferat la București, într-un spital universitar, a fost luată la sugestia medicilor piteșteni pentru a-i crește șansele de supraviețuire.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii