Web Analytics

Reportaj printre participanţii la slujba de reînhumare a Regelui Carol al II-lea

de | 14.03.2019 13:03 | Actualitate

Doar câteva sute de persoane au participat sâmbătă la ceremonia de reînhumare a Regelui Carol al II-lea, când sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale celui mai controversat suveran al României au fost mutate din capela aflată lângă Mânăstirea Curtea de Argeș în noua necropolă regală.

„E ca și când am vrea noi, acum, să îndreptăm greșelile lumești ale regelui”

O orânduire justă, din punctul de vedere al BOR și al Familiei Regale a României, dat fiind faptul că Regina Elena este și singura cu titlu regal dintre soțiile lui Carol a lI-lea, dar nedreaptă față de dorința fostului suveran, care a ales să-și petreacă cea mai mare parte a vieții alături de Elena Lupescu, cu care s-a și căsătorit și al cărei mormânt de află undeva în spatele Mânăstirii Curtea de Argeș, în cimitirul unei mici bisericuțe, la circa 400 de metri de capela în care, până vineri, au stat rămășițele lui Carol. Un lacăt blochează pentru muritorii de rând portița ce duce spre mormântul Elenei Lupescu, așa că, în afara celor de la mânăstire, doar rudele apropiate pot ajunge până acolo.
„Nu știu dacă mai contează lângă cine ești înmormântat, contează cum ai trăit. Uman vorbind, dacă alegerea lui a fost să se căsătorească în cele din urmă cu Elena Lupescu, lângă ea ar fi trebuit să rămână. Cum au stat împreună în Portugalia, așa trebuia lăsați și aici. E ca și când am vrea noi, acum, să îndreptăm greșelile lumești ale regelui”, spune Gabriela Dumitru (34 de ani).

„La mormântul Elenei Lupescu n-am reușit să ajung niciodată. Nu avem acces. Vor rămâne separați, dar, oricum, sufletele lor sunt împreună. Nu contează unde sunt înmormântați. Cu toții facem greșeli pe lumea asta. Nu trebuie să judecăm noi pe nimeni. Dumnezeu a spus: „Nu judecați, că să nu fiți judecați”. Știu că a făcut și prostioare, dar nu sunt eu în măsură să vorbesc despre asta. Nu mă interesează cu care dintre soții va rămâne. Dumnezeu știe mai bine”, spune Matei Rodica, din Curtea de Argeș, una dintre cele câteva sute de persoane venite sâmbătă la slujba de reînhumare.

„Dacă nu sunt cununați, să nu rămână împreună. Nu știu, nu mă pricep, dar cred că Regina Elena e normal să fie adusă lângă rege”, spune o altă doamnă prezentă la ceremonie.

„În momentul în care s-a căsătorit cu Elena Lupescu, el era „un particular”

Elena Lupescu, fiica lui (Nicolae Nahum) Grünberg (născut evreu, ulterior botezat creștin ortodox) și a Elizei Falk, născută evreică, botezată în religia catolică, este, de fapt, cea de-a treia soție a lui Carol al II-lea. Căsătoria cu Zizi Lambrino, mariaj ce a avut drept urmare două renunțări la tron, neacceptate de Ferdinand, a fost însă dizolvată și urmată de o lungă călătorie în jurul lumii, la capătul căreia a cunoscut-o pe principesa Elena a Greciei, cu care s-a căsătorit, în martie 1921, și cu care a avut un copil, pe principele Mihai. Carol și-a părăsit însă familia și a rămas în străinătate, renunțând din nou la tron. A trăit alături de Elena Lupescu, care l-a urmat în exil, sub numele de Carol Caraiman și, ulterior mutării sale în Mexic (1944), când a ajuns în Brazilia s-a căsătorit cu aceasta, la Rio de Janeiro (pe 3 iulie 1947).
„În momentul în care s-a căsătorit cu Elena Lupescu, el era „un particular”. Nu mai avea niciun titlu. E devărat că ultima lui soție a fost Elena Lupescu, dar într-o necropolă regală regulile sunt statale. Nu mai depinde exclusiv de voința ta ca persoană. Și în alte state ale lumii regii, chiar dacă au mai avut vreo căsătorie morganatică (încheiată între persoane de ranguri sociale diferite, în care era împiedicată transmiterea de titluri și privilegii între soți și către copiii născuți în urma căsătoriei), după ce au rămas văduvi, spre exemplu (că nu se punea problema divorțului pe vremurile acelea), au fost înmormântați în necropolele regale numai cu reginele. Elena Lupescu a fost băgată tot în incinta sacră a mânăstirii, n-a fost scoasă din mânăstire. În Portugalia, ei au fost într-o anexă, în ciuda a ceea ce se povestește că au fost duși în panteonul regilor Portugaliei. Au fost duși, de fapt, într-o magazie… Erau aproape de regi, dar nu lângă. Așa și aici: aproape de regi, dar nu lângă. Cu Regina Elena a fost căsătorit după toate regulile. Regina a fost mirunsă alături de el, la încoronare. Cu Elena Lupescu nu știu dacă a fost căsătorit și religios, pentru că ar fi avut probleme cu religia. E posibil să fi aparținut altei religii , dar practic nu știm. Dar acolo nu avea cine să-i cunune religios, dovadă că nici la înmormântare n-au avut o slujbă ortodoxă, pentru că n-a avut cine să le-o facă în Portugalia”, a declarat, pentru Jurnalul de Argeș, Ștefan Dumitrache, directorul Muzeului Municipal Curtea de Argeș.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii